1 Νοε 2018

Να διαλευκανθεί η υπόθεση - να απομονωθούν οι φωνές του μίσους

Ευθέως, ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους


   Είναι αυτονόητο ότι οι συνθήκες θανάτου του ομογενούς στο Αργυρόκαστρο πρέπει να διερευνηθούν πλήρως. Αυτό είναι άλλωστε και η απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει κάνει από την πρώτη στιγμή όλες τις σχετικές ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.
   Την ίδια στιγμή όμως, τα γεγονότα στο Αργυρόκαστρο έδωσαν μια ακόμα αφορμή για κινητοποίηση στις δυνάμεις του φασισμού, του ακραίου εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας. Έξαρση εθνικιστικού μίσους στα κοινωνικά δίκτυα, μια επίθεση με μολότοφ σε τουριστικό πρακτορείο -που τελικώς αποδείχτηκε ελληνικών συμφερόντων- αλλά και ένα πρωτοσέλιδο της «Ελεύθερης Ώρας» που ζητάει “αλβανικό αίμα” (αλήθεια, δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας;) προσπαθούν να δώσουν τον τόνο πολεμικού κλίματος. Οι αντίστοιχοι της άλλης πλευράς, σαν σε συνεννόηση, κάνουν ρελάνς σηκώνοντας πανό ανθελληνικού μίσους στις εξέδρες των γηπέδων τους.
   Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα παιχνιδάκια και πόσο επικίνδυνα μπορεί να αποδειχτούν για ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα, είτε από αυτήν είτε από την άλλη πλευρά των ελληνοαλβανικών συνόρων. Αυτό δεν είναι φυσικά σε θέση να το καταλάβουν οι ανεγκέφαλοι που τρέφονται με μίσος και φανατισμό. Όσοι όμως επιχειρούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά σκόπιμα, προκειμένου να αντλήσουν πολιτικά οφέλη, θα πρέπει να καταγγελθούν και να απομονωθούν.
   Ο πολύς Φαήλος Κρανιδιώτης, που μαζί με τον Βελόπουλο ετοιμάζονται να κατεβάσουν ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές, πρότεινε να βομβαρδίσει η ελληνική αεροπορία στόχους της αλβανικής αστυνομίας “για να μην ξανααπλώσουν χέρι πάνω σε Έλληνα”. Ίσως δεν θα άξιζε η παραμικρή αναφορά σε αυτές τις φιλοπόλεμες αιμοχαρείς ανοησίες, αν δεν ήταν ενδεικτικές τού τι ανθρώπους είχε μαζέψει στο στενό πολιτικό του περιβάλλον ο Αντώνης Σαμαράς, την εποχή που ήταν πρωθυπουργός της χώρας.
   Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα, μένοντας μόνο στην εθνικότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου και προσπερνώντας αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη, καθώς και με τις προθέσεις και με το προφίλ του. Ιστοσελίδες όπως το «Πρώτο Θέμα» (φυσικά...) πρωτοστατούν σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ χθες έσπευσε να συμβάλει σε αυτό και η Σοφία Βούλτεψη. Περισσότερο όμως προκαλεί απορίες το χθεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» που επιχειρεί επίκληση στο συγκινησιακό τού αναγνωστικού κοινού, βασιζόμενο σε “αφηγήσεις” και “υποθέσεις” που δεν τεκμηριώνονται από πουθενά. Την ίδια ώρα, αποσιωπάται πλήρως η γιορτή που είχε προηγηθεί στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο της περιοχής, με την παρουσία των αλβανικών αρχών, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και την συμμετοχή πλήθους κόσμου και σχολείων από την μειονότητα και όπου ανέμισαν μαζί ελληνικές και αλβανικές σημαίες.
   Στις παρούσες συνθήκες, επιβάλλεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και η αποφασιστική απομόνωση όσων -και από τις δύο πλευρές- επενδύουν στην υποκίνηση και την καπηλεία εθνικιστικού μίσους. Ευθέως, ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους.
γράφει ο Άγγελος Τσέκερης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.