17 Νοε 2018

Εδώ Πολυτεχνείο: 45 χρόνια με τα ίδια συνθήματα στο δρόμο του αντιφασιστικού αγώνα - VIDEO

- Ο κατάλογος των 24 επώνυμων νεκρών του Πολυτεχνείου
- Φασίστες και κάθε είδους ακροδεξιοί φοβούνται τους νεκρούς του Νοέμβρη ακόμα και σήμερα


   "Όλα έδειχναν (τότε) ότι θα γινόταν η εξέγερση. Ο λαός τρόχιζε την οργή του. Οι αντιστασιακές ομάδες ήταν στο πόδι. Κι οι φοιτητές μια δυναμική μάζα πήραν την απόφαση: Να συγκρουσθούν ανοιχτά με τη χούντα. Αυτό έγινε το Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο.
   Το 1973 ήταν η χρονιά της μεγάλης δοκιμασίας της χούντας. Το πρώτο πλήγμα που δέχτηκε ήταν το Φλεβάρη στο Πολυτεχνείο. Το δεύτερο ήταν το ξεσήκωμα της Νομικής. Το τρίτο ήταν τα γεγονότα στο μνημόσυνο του Γέρου. Και το πιο μεγάλο (εκπληκτικό και εντυπωσιακό) δόθηκε το Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο".
Από το βιβλίο "Πολυτεχνείο '73" του Γιάννη Φάτση, Εκδόσεις Καστανιώτη με φωτογραφίες ντοκουμέντα


Eπιμέλεια: avgi.gr
Το Πολυτεχνείο του 1973, 45 χρόνια μετά τα αιτήματα του παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Ενότητα του λαού ενάντια στο φασισμό, αγώνας για την ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Παιδεία. Το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" βροντοφώναξε ο ελληνικός πολλές φορές στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων που θα φωνάξει και αύριο στην μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου όπου κορυφώνονται οι αυριανές εκδηλώσεις για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Φασίστες και κάθε είδους ακροδεξιοί φοβούνται τους νεκρούς του Νοέμβρη ακόμα και σήμερα

Οι νεοναζί της Χ.Α., οι ακροδεξιοί και οι φασίστες παραχαράσσουν την Ιστορία και προσβάλλουν την μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου και τη Δημοκρατία μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το πόρισμα του 1975, του εισαγελέα Δ.Τσεβά για τα θύματα της εξέγερσης του 1973, πρώτοι στη λίστα των νεκρών ήταν ο μαθητής Διομήδης Κομνηνός και ένα 6χρονο αγόρι, ο Θεοδώρας Δημήτρης.
Οι πρώτες (δημοσιογραφικές) προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα. Σύμφωνα με έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 24, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16
Οι τραυματίες των γεγονότων του Πολυτεχνείου που νοσηλεύτηκαν επίσημα σε νοσοκομείο ή κλινική σύμφωνα με τις λίστες που απεστάλησαν από τα νοσοκομεία για την προκαταρκτική έρευνα του Τσεβά και έχουν πιστοποιηθεί ανέρχονται σε 1.103, ενώ ορισμένες σύγχρονες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά 2.000 τραυματίες, νοσηλευμένους ή μη.
Επειδή ο αριθμός των θυμάτων ήταν μεγάλος η χούντα επιχείρησε να τους αποσιωπήσει, η ταυτοποίηση τους ήταν πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα να βρουν ευκαιρία ασελγούν στην μνήμη τους κάθε λογής φασίστες, ακροδεξιοί και νοσταλγοί του στρατιωτικού καθεστώτος ως σήμερα.
Στο προσκλητήριο νεκρών του Πολυτεχνείου ακούγονται πάντα και τα ονόματα των δολοφονηθέντων από την αστυνομία τη δεκαετία του 1980, Ιάκωβος Κουμής, Σταματίνα Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς
Στις 16 Νοεμβρίου του 1980 δολοφονούνται από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου ο 24χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής και η 21χρονη εργάτρια από το Περιστέρι Σταματίνα Κανελλοπούλου. Οι δύο νέοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξεκίνησαν στην Πλατεία Συντάγματος, την οποία είχε θέσει τότε ως όριο τερματισμού της διαδήλωσης η αστυνομία και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Ράλλη. 
Τα ονόματα του Ιάκωβου Κουμή και της Σταματίνας Κανελλοπούλου ακούγονται πάντοτε στο προσκλητήριο των νεκρών του Πολυτεχνείου από την κεντρική μικροφωνική, μαζί με εκείνο του Μιχάλη Καλτεζά, που θα δολοφονηθεί 5 χρόνια και μία ημέρα αργότερα από σφαίρα του άνδρα των ΜΑΤ Θανάση Μελίστα.

Το άγνωστο Πολυτεχνείο το Δεκέμβρη του 1944

Το Δεκέμβρη του 1944 μια ομάδα φοιτητών καταλαμβάνει το Πολυτεχνείο με στόχο να επιτεθούν στη Γενική Ασφάλεια που βρισκόταν ακριβώς απέναντι. Βρετανοί κομάντος αναλαμβάνουν δράση και σκοτώνουν όποιον βρουν μπροστά τους. Ένα άρμα μάχης ανοίγει πυρ και γκρεμίζει την πύλη!
Το βίντεο για το Άγνωστο Πολυτεχνείο του 1944. επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς.

 

Ιδιωτικά σχολεία έκαναν μάθημα κατά παράβαση της Εγκυκλίου για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Μετά από καταγγελία της ΟΙΕΛΕ παρενέβη το Υπουργείο Παιδείας για τα ιδιωτικά σχολεία που έκαναν κανονικά μάθημα σήμερα, κατά παράβαση της Εγκυκλίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι όλα τα σχολεία -δημόσια και ιδιωτικά- οφείλουν να εφαρμόσουν την εγκύκλιο και να εντάξουν στο παιδαγωγικό τους έργο την ημέρα μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χωρίς, προφανώς, καμία παραχάραξη του ιστορικού γεγονότος. Η ΟΙΕΛΕ προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε σχετική καταγγελία, ενώ δημοσίευσε και τη λίστα με τα σχολεία που λειτούργησαν κανονικά σήμερα

Στις 15:00 η μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου

Φοιτητικοί σύλλογοι πολιτικοί φορείς και συλλογικότητες καλούν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 15:00. απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία. Στις 17:00 καλούν οι οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ομόνοια. Η πύλη του Πολυτεχνείου θα μείνει ανοιχτή έως το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ ήδη από χθες πλήθος κόσμου προσέρχεται στο μνημείο για να αφήσει λουλούδια αποτίοντας φόρο τιμής στον αγώνα όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν «κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών».
Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, θα τροποποιηθούν δρομολόγια και στάσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ έπειτα από σχετική απόφαση της Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.
Παράλληλα, το Σάββατο η ΣΤΑΣΥ ΑΕ θα προχωρήσει σε διαδοχικό κλείσιμο των σταθμών του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα», στις 16:30.
Στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη πορεία το απόγευμα του Σαββάτου θα ξεκινήσει από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με κατάληξη το προξενείο των ΗΠΑ.
Επίσης το πρωί του Σαββάτου θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά φίλοι και σύντροφοι του αγωνιστή Θωμά Βασιλειάδη, που ήταν από τους πρωταγωνιστές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του, στο ισόγειο της σχολής.
Εκτενές αφιέρωμα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου μαζί με το πρώτο τεύχος του ιστορικού περιοδικού "αντί" θα βρείτε στην ΑΥΓΗ του Σαββάτου.
Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 
Σαρανταπέντε χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση του Νοέμβρη, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα.  Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου,  γιατί το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, και θα παραμένει για πάντα ζωντανό. Ο αγώνας για την Ελευθερία, για την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας,  για την προάσπιση των κοινωνικών, πολιτικών, εργασιακών δικαιωμάτων δεν σταματά ποτέ. 
Θυμόμαστε το Πολυτεχνείο όπως και τη Νομική, αλλά και  κάθε τόπο θυσίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν από το χουντικό καθεστώς,  υπερασπιζόμενοι  ανώτερες αξίες και ιδανικά. 
Θυμόμαστε τον αντιδικτατορικό αγώνα, αντλούμε δύναμη και έμπνευση για τους δικούς μας αγώνες. Γιατί σήμερα, που βγαίνουν ξανά από το σκοτάδι, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, οι νοσταλγοί της χούντας, του φασισμού, του ναζισμού, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, σκορπίζοντας το μίσος τους ενάντια στο διαφορετικό, ενώ άλλοι κηρύττουν τη λήθη και προσπαθούν να αναθεωρήσουν το παρελθόν, θεωρώντας ξεπερασμένα τα εργασιακά δικαιώματα και τα κοινωνικά κεκτημένα, η αντίσταση στα σχέδιά τους είναι υποχρέωσή μας. 
Ο καλύτερος φόρος τιμής  για την υπεράσπιση των αγώνων των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου, των νεκρών, των εξόριστων, των φυλακισμένων και βασανισμένων, είναι να  πιάσουμε το νήμα και να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

Ο κατάλογος των 24 επώνυμων νεκρών του Πολυτεχνείου

  • Αργυροπούλου Αικατερίνη σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Άγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).
  • Γεριτσίδης Γεώργιος του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που τρύπησαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.
  • Θεοδώρας Δημήτρης του Θεοφάνους, 5 1/2 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  • Καραγεώργης Στυλιανός του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973.
  • Καράκας Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί), 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Άγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  • Καραμανής Μάρκος του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Νίκος Λυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  • Κολινιάτης Ευστάθιος, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικοπόλεως 4, Καματερό Αττικής. Χτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.
  • Κομνηνός Διομήδης του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).
  • Κοντομάρης Σπυρίδων του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  • Κούμπος Ανδρέας του Στέργιου, 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.
  • Κυριακόπουλος Δημήτριος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βραδινές ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια χτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, με αποτέλεσμα να πεθάνει από οξεία ρήξη αορτής τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.
  • Μαρίνος Σπύρος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.
  • Μαρκούλης Νικόλαος του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.
  • Μικρώνης Ιωάννης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Άνω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Χτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.
  • Μιχαήλ Σωκράτης, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.
  • Μπεκιάρη Βασιλική του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.
  • Μυρογιάννης Μιχαήλ του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ντερτιλής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.
  • Παντελεάκης Κυριάκος του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.
  • Παπαθανασίου Αλέξανδρος του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ' Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  • Παπαϊωάννου Δημήτριος, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.
  • Σαμούρης Γεώργιος του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».
  • Σπαρτίδης Αλέξανδρος του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Νίκος Λυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.
  • Τόριλ Μαργκρέτα Ενγκελαντ, 22 ετών, φοιτήτρια από το Μόλντε της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».
  • Φάμελλος Βασίλειος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.