23 Οκτ 2018

Πάνος Σκουρλέτης: Στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα σεβαστούμε τις τοπικές κοινωνίες

«Θα στηρίξουμε εκείνα τα αυτοδιοικητικά σχήματα τα οποία με έναν αυθεντικό τρόπο θέλουν να αναδείξουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, να καταθέσουν τη δική τους αντίληψη για το πώς αντιλαμβάνονται την οργάνωση των πόλεων, των περιφερειών, ακριβώς στην κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων τους και όχι εξυπηρετώντας κεντρικές πολιτικές σκοπιμότητες»


   Στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, στάθηκε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, από τα Γιάννενα, με αφορμή τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ.
   «Το αποτέλεσμα της μάχης των ευρωεκλογών θα είναι κρίσιμο γιατί θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός χώρος, «έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν αρκεί να μιλάς μόνο για τα προβλήματα της χώρας σου, αν ταυτόχρονα δεν έχεις μια άποψη για το τι γίνεται στην Ευρώπη».
   Ο ίδιος δε, πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να κρύβεσαι, για το ποια Ευρώπη θέλεις, ποιους θεωρείς ως προνομιακούς συμμάχους, ποιες πιστεύεις πως πρέπει να είναι οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές και να μην τις συνδυάζεις με την αντίστοιχη πρόταση που έχεις για τη χώρα σου. Και το λέω αυτό, γιατί μέσα από την κρίση συνειδητοποιήσεις πώς λειτουργεί η Ευρώπη, τις στρατηγικές της και το πώς επηρεάζει το παρόν και το μέλλον και τις δικιάς μας χώρας.
   » Δεν μπορείς να μην ασκείς κριτική στην ανερχόμενη ακροδεξιά στην Ευρώπη, δεν μπορείς να μην έχεις μέτωπο απέναντι στον Όρμπαν, μέτωπο στην αντίληψη που θέλει την Ευρώπη ένα φρούριο, που με τις πολιτικές της αφήνει περιθώριο για την ανάπτυξη ρατσιστικών απόψεων και αντιλήψεων».
   Ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές θα διατυπώσει «μια συνολική πρόταση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης». Όπως ανέφερε, σε αυτή την πορεία, θα προσπαθήσει να συντονίσει τις δράσεις του με εκείνες τις δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι εάν δεν αλλάξει ρότα η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον -όπως τις δυνάμεις της Οικολογίας, της δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και εκείνες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.
   «Μόνο ένα τέτοιο μέτωπο με την κατάθεση μιας εναλλακτικής πρότασης μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα, απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς» υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στο ΚΙΝΑΛ.
   «Είναι λυπηρό πως αυτούς τους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας δεν τους συμμερίζεται το ΚΙΝΑΛ. Αναλίσκεται σε μια αντικυβερνητική προπαγάνδα, εμφανίζει φοβικά σύνδρομα τα οποία το οδηγούν σε μια απομόνωση, ενώ η ηγεσία τού κόμματος, έρμαιο ενός παλιού πολιτικού προσωπικού, ουσιαστικά οδηγείται στο να ετεροκαθορίζεται και να λοξοκοιτάζει προς την ΝΔ» τόνισε ο ίδιος.
   Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα μιλήσουμε αυτοδιοικητικά, δεν είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε χρίσματα», επικρίνοντας τη στάση της αντιπολίτευσης.
   «Μου προκαλεί εντύπωση αυτός ο χοντροκομμένος τρόπος εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ακούω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απευθυνόμενος στους νυν αυτοδιοικητικούς, τους εκλεγμένους, να μιλάει σαν να απευθύνεται σε στελέχη του κόμματος του. Αυτό δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού της αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο Π.Σκουρλέτης.
   Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «όταν δε σέβεσαι τις ιδιαιτερότητες, την αυτονομία της αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι βάζεις σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των πολιτών, θέτεις ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση μιας στενά κομματικής αντίληψης και αυτή η λογική είναι καταστροφική».
   Όσον αφορά δε στο ΚΙΝΑΛ είπε ότι μαθαίνει πως η Φώφη Γεννηματά «συνεχώς στέλνει εγκυκλίους στα αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος της καθορίζοντας συντεταγμένες να μην ξεφύγουν από εκεί» και σχολίασε: «Δεν μπορείς έτσι να υπηρετήσεις τους πολίτες».
   «Θα σεβαστούμε τις τοπικές κοινωνίες. Θα στηρίξουμε εκείνα τα αυτοδιοικητικά σχήματα τα οποία με έναν αυθεντικό τρόπο θέλουν να αναδείξουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, να καταθέσουν τη δική τους αντίληψη για το πώς αντιλαμβάνονται την οργάνωση των πόλεων, των περιφερειών, ακριβώς στην κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων τους και όχι εξυπηρετώντας κεντρικές πολιτικές σκοπιμότητες», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
   «Ως χώρος και ως κυβέρνηση στο δρόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε να καταθέσουμε ένα σημαντικό έργο. Έχουν γίνει θεσμικές παρεμβάσεις που δημιουργούν τους πραγματικούς χώρους χειραφέτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η απλή αναλογική που δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνθέσεις, συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και όχι στη βάση παζαριών άλλου τύπου».
   Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως μετά από χρόνια η χώρα βγήκε από τη στενή επιτροπεία, το τελευταίο διάστημα βαδίζει στους δρόμους μιας νέας εποχής, και τόνισε ότι στη φάση αυτών των νέων δυνατοτήτων «η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιστοιχούνται με τις ανάγκες της νέας περιόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.