22 Οκτ 2018

Ένα ιστορικό βήμα

Ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές συνθήκες, ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία, οι λαοί δεν ζημιώθηκαν εξαλείφοντας τον εθνικισμό από τις σχέσεις τους. Αντίθετα...


   Η πρόθεση του γειτονικού μας λαού, να τελειώσει η εθνικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, είχε εκφραστεί από το δημοψήφισμα. Ο επιδέξιος χειρισμός της αποχής και των προβλημάτων στους εκλογικούς καταλόγους, από την εθνικιστική αντιπολίτευση, εμπόδισε το να αποτυπωθεί η βούληση της πλειοψηφίας. Όμως το συντριπτικό 91% που πήρε το “Ναι “ στη συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει κανένα περιθώριο: η πλειοψηφία του λαού της ΠΓΔΜ θέλει να κλείσει μια παράλογη αντιπαράθεση γύρω από το ονοματολογικό. Θέλει φιλία και συνεργασία με την Ελλάδα.
   Με αυτό το δεδομένο πρέπει να προσεγγίσει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε προχθές το βράδυ στα Σκόπια. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές συνθήκες, ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία, οι λαοί δεν ζημιώθηκαν εξαλείφοντας τον εθνικισμό από τις σχέσεις τους. Αντίθετα. Οι ειλικρινείς σχέσεις φιλίας λειτούργησαν πάντοτε ανασχετικά για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η τίμια αμοιβαία συνεργασία ήταν ιστορικά το όπλο των λαών για να μπορούν να ορίζουν τις τύχες τους χωρίς κηδεμονίες και επιτροπείες.
   Τα εθνικιστικά παραμάγαζα που διαχειρίστηκαν σχεδόν για τρεις δεκαετίες τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΜΔ, ούτε αντιαμερικανικά είναι, ούτε αντιιμπεριαλιστικά. Καθαρή δημαγωγία έκαναν, συσπειρώνοντας, εδώ και εκεί, πολιτικά αναλφάβητους. Η ήττα τους είναι αποφασιστικής σημασίας για την επόμενη μέρα. Και αν οι διεθνείς συσχετισμοί είναι σήμερα δυσμενείς, ας σκεφτούμε: Τους ανατρέπουμε πιο εύκολα χτίζοντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας; Ή πετροβολώντας ο ένας τον άλλον με ιστορικές προκαταλήψεις;
   Η απάντηση στον ιμπεριαλισμό δεν είναι ο Βουκεφάλας. Είναι η ειλικρινής φιλία ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.