15 Οκτ 2018

Ιστορικής και στρατηγικής σημασίας η συμφωνία Τσίπρα-Σίσι για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

- Βήμα-βήμα το κτίσιμο της συμμαχίας που προκάλεσε νευρικό κλονισμό και «έκρηξη» στην Άγκυρα
- Ναυαγούν τα όνειρα του Ερντογάν για «εισβολή» στην Ανατολική Μεσόγειο


   «Φρένο» στις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο βάζουν Αλέξης Τσίπρας και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την κοινή απόφασή τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό -το πιθανότερο μέχρι το τέλος του 2018- σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
   Αυτή τη σπουδαία είδηση, που προκάλεσε νευρικό κλονισμό στην Αγκυρα, ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Ελούντα της Κρήτης.
   Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, «είχα την ευκαιρία με τον Πρόεδρο Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».
   Η εξαγγελία αυτή ήχησε σαν βόμβα μεγατόνων στην Άγκυρα.
   Η Τουρκία από το 2007 προσπαθεί να «μπλοκάρει» μια τέτοια συμφωνία, γιατί με αυτή «ναυαγούν» οι σχεδιασμοί της να αποκτήσει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο που θα εκτείνεται μέχρι την Αίγυπτο, «καταπίνοντας» μέρος της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίζοντας έτσι την Ελλάδα από την Κύπρο.
   Η Τουρκία έχει σχεδιάσει την υποτιθέμενη ΑΟΖ της, αρνούμενη την επήρεια του Καστελόριζου. Λέει, δηλαδή, ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ. Ωστόσο, η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο άρθρο 121 παράγραφος 2 ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.
   Μια τριεθνής οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, που θα δίνει πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο και τη νήσο Στρογγυλή, σίγουρα θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, που θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ευελπιστώντας ότι «σε περιπτώσεις που ένα νησάκι βρίσκεται μπροστά σ’ έναν τεράστιο ηπειρωτικό χώρο ενός άλλου κράτους, ποτέ (σ.σ.: το Διεθνές Δικαστήριο) δεν δίνει “πλήρη επήρεια” σε αυτό το νησάκι», έχει γράψει ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, για να προσθέσει ο ίδιος:
   «Αλλά η θέση της (σ.σ.: Τουρκίας) θα είναι πιο αδύναμη, εάν υπάρχει αυτή η τριεθνής οριοθέτηση που θα έχει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
  Συμφωνία και για τις «τεχνικές δυσκολίες»
   Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «τεχνικές δυσκολίες» που συμφώνησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να παρακαμφθούν. Εννοούσε προφανώς την «τεχνική δυσκολία» οριοθέτησης ΑΟΖ στη νοητή γραμμή Κρήτης – Κάσου – Καρπάθου.
   Το 2012 οι Αιγύπτιοι προέβησαν σε ένα «τεχνικό σφάλμα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, μικρής υπερκάλυψης τμήματος της ελληνικής ΑΟΖ από το αιγυπτιακό Οικόπεδο 12. Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2013 και μετά, απ’ όταν, δηλαδή, τα ηνία της χώρας ανέλαβε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, οικοδομήθηκε σταδιακά μια εξαιρετική συμμαχία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
   Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες αιγυπτιακές διακυβερνήσεις, δηλαδή τόσο του Χόσνι Μουμπάρακ όσο και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υπό τον Μοχάμεντ Μόρσι, πήγαιναν με τα νερά της Τουρκίας στο ζήτημα της ΑΟΖ.
   Αυτό ήταν ολοφάνερο και από τα θαλάσσια όρια του «σφάλματος», με τη χάραξη του βόρειου ορίου του Οικόπεδου 12 να ταυτίζεται με τη διεκδίκηση της Τουρκίας, που δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στο Καστελόριζο, αλλά και από τις συνομιλίες που είχαν πραγματοποιήσει προ ετών οι Αιγύπτιοι με τους Τούρκους με στόχο να ορίσουν μεταξύ τους ΑΟΖ, προκαλώντας τότε τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας.
  Η ισχυρή συμμαχία έφερε… έκρηξη
   Σήμερα, βεβαίως, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Οι δύο Τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελούν την ισχυρή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο που εγγυάται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών τους.
   Ελλάδα και Κύπρος έχουν υποστηρίξει σθεναρά την Αίγυπτο του Προέδρου Σίσι στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και αξιόπιστη ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, ενώ η Αίγυπτος από την πλευρά της έχει σταθεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκία.
   Τον Μάιο του 2017, στη 2η Διάσκεψη της Ρόδου για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια, με οικοδεσπότη τον Νίκο Κοτζιά, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, πήρε τη σαφή θέση ότι η χώρα του «στηρίζει την Ελλάδα στην εδραίωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο». Η «χημεία» μεταξύ Κοτζιά και Σούκρι, που δεν περνά απαρατήρητη, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στο μεγάλο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει όμως έναν ακόμα φίλο: τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων τον περασμένο Μάιο είπε ότι ασχολείται συνολικά με τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.
   Ο εκνευρισμός της Αγκυρας μετά την Ελούντα εκφράστηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο από την ερντογανική εφημερίδα «Yeni Şafak», που απηχεί απολύτως τις απόψεις του Τούρκου Προέδρου. Η εφημερίδα, σε έξαλλο ύφος, προειδοποίησε για «εισβολή» και «στραγγαλισμό» της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
   Το σχέδιο θα «καταδικάσει» την Τουρκία σε περίπου 41 κυβικά χιλιόμετρα, ενώ οι διεκδικήσεις της Τουρκίας είναι να προεκτείνει την ΑΟΖ της μέχρι την αιγυπτιακή, χωρίζοντας την Ελλάδα από την Κύπρο, έγραψε.
   Η απελπισία στην οποία περιήλθαν οι ισλαμιστές της Άγκυρας αποτυπώνεται στην «προτροπή» της «Yeni Şafak» να συντονιστεί η Τουρκία με τη Λιβύη για να ξεπεράσει τα σχέδια της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Με ποια Λιβύη όμως, είναι ένα ζήτημα, αφού η βορειοαφρικανική χώρα είναι διχοτομημένη μεταξύ μιας κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη και μιας δεύτερης με έδρα τη Βεγγάζη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.