31 Οκτ 2018

Αλέξης Τσίπρας: «Παιδιάστικη η αντίδραση της Ν.Δ.: "Βάλτε και τα δικά μου μέσα, αλλιώς εγώ δεν παίζω…"»

- Ενδόμυχη επιθυμία Μητσοτάκη να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών
- Με πρόταση-ρουλέτα προσπαθεί να δραπετεύσει η Ν.Δ.


   Τους άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μία μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. «Όχι άλλη μια πενταετία χαμένη για τη συνταγματική αναθεώρηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ εξαπέλυσε βολές για τη στάση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για ενδόμυχη επιθυμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
   «Η παρούσα συνταγματική διαμόρφωση δημιουργεί μια κάστα, την κάστα του πολιτικού προσωπικού. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες Α' & Β' κατηγορίας... Ο νόμος για την ευθύνη των υπουργών αποτελεί την θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας. Ήρθε η ώρα να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
   Σχολιάζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας, τη χθεσινή αντίδραση της ΝΔ στην επιστολή που έστειλε ο ίδιος στους αρχηγούς κομμάτων ζητώντας τους να συμμετάσχουν με προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εκκινήσει η κυβέρνηση με πρόταση 50 βουλευτών, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε μία «αμήχανη στάση». «Μια παιδιάστικη αντίδραση: "Βάλτε και τα δικά μου μέσα, αλλιώς εγώ δεν παίζω…"», σχολίασε. «Μια αντίδραση, που αντιστοιχεί σε τζογαδόρους και όχι σε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα διάβαζα διαρροές να μιλούν με χαρτοπαιχτικούς όρους του τύπου ρελάνς και άλλα παρόμοια», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι η αντίδραση της ΝΔ δείχνει με «κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητάς της».
   «Πολύ φοβάμαι ότι ενδόμυχη επιθυμία του κ.Μητσοτάκη είναι να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του. Και καλούμε όλα τα κόμματα να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους ενώπιον του λαού. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και των αποφάσεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
   Μιλώντας ειδικότερα για τη θέση της ΝΔ, επισήμανε ότι «αν πράγματι η πρόταση, αν είναι αυτή της ΝΔ, να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, πράγματι είναι πρόταση-ρουλέτα, που δείχνει δυστυχώς με κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
   «Γιατί ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει αυτήν τη διαδικασία με τις δυο ψηφοφορίες, σε δυο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, που χρειάζεται η μία να έχει 180 και ή άλλη με 151 ψήφους, ή το ανάποδο, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις ή σε σημεία που αποτελούν ώριμα αιτήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι ο νομοθέτης δεν προέβλεψε αυτήν τη διαδικασία, προκειμένου κάθε φορά που ανοίγει (η διαδικασία) «να καλεί η μία πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα». «Αυτό είναι αδιανόητο, δεν έχει συμβεί ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρονικά να έρθει μία τέτοια πρόταση», είπε.
   Ο πρωθυπουργός σχολίασε χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, «που έψαχνε επιχειρήματα για να δικαιολογήσει πιθανή απουσία του κόμματός τους από την αναθεωρητική διαδικασία, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι γίνεται βεβιασμένα και στο τέλος της κυβερνητικής θητείας». Ως προς αυτό, θύμισε ότι η κυβέρνηση άρχισε τον διάλογο πριν δύο χρόνια και ότι «έχουμε έναν χρόνο ακόμη κυβερνητικής θητείας μπροστά μας». «Άλλο που αυτοί εδώ και δυόμισι χρόνια φαντασιώνονται το τέλος και διαρκώς πέφτουν έξω απ' τις προβλέψεις τους», σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.