12 Οκτ 2018

Νέα αρχή, χωρίς να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές

- Κατοχικό δάνειο και γερμανικές αποζημιώσεις τέθηκαν από τον πρωθυπουργό στην κατ' ιδίαν συνάντηση
- Για "ηθική και πολιτική ενοχή" μίλησε ο Γερμανός Πρόεδρος, ζητώντας συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού


   Ευκαιρία για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις και ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας, απαλλαγμένο από στερεότυπα που δηλητηρίασαν τις σχέσεις των δύο λαών, χωρίς όμως να «κρύψουμε κάτω από το χαλί» τις διαφορές του μακρινού παρελθόντος, αποτελεί η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Βάλτερ Στάινμαϊερ στην Αθήνα.
   «Να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, να αφήσουμε πίσω μας, εκατέρωθεν, στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας, και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον Γερμανό Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αναφορές στο τέλος των Μνημονίων, στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, στις απειλές που δέχεται το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις γερμανικές αποζημιώσεις.
   Κάτι που έκανε εμμέσως μπροστά στις κάμερες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαν στην συνέχεια οι δυο άνδρες, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά μπροστά στις κάμερες. «Αυτό σημαίνει», συμπλήρωσε, «ότι πρέπει, όποιες διαφορές έχουμε, να ορίσουμε από κοινού, και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση, το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το διεθνές δίκαιο».
   «Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει», είχε σημειώσει νωρίτερα από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου ο Β. Στάινμαϊερ, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα. Μίλησε, ακόμη, για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις. «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών», είπε χαρακτηριστικά.
  Μοντέλο συνεννόησης η συμφωνία των Πρεσπών
   Τσίπρας και Στάινμαϊερ υπογράμμισαν τόσο στον «αέρα» όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμαναν τη σημασία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προχωρήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς αποτελεί απαράβατο όρο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών.
   «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την Ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Για «εξαιρετικά θαρραλέα» κίνηση έκανε λόγο ο Γερμανός Πρόεδρος αναφερόμενος στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να υπάρξει συνεννόηση με τη γειτονική χώρα και εξέφρασε τον σεβασμό του γι' αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δεν έχει δοθεί μια τελική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες.
  Απειλή για την Ευρώπη η Ακροδεξιά
   Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αντάλλαξαν σκέψεις για την πορεία της Ευρώπης και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει απέναντι στην απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί απειλή για την ίδια τη συνοχή της. Επιπλέον, συζήτησαν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον, μετά και την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
   «Μπορούμε πια να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της σκληρής λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και, βεβαίως, έχοντας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε ωστόσο πως δεν είναι τόσο αισιόδοξος και για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία, όπως τόνισε, απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού. «Ωστόσο, είμαι ευτυχής και περήφανος που η Ελλάδα παίζει σταθερά έναν ρόλο θετικό απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τις κοινές μας αξίες», συμπλήρωσε.
  "Θα είμαι στο πλευρό σας"
   Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Β. Στάινμαϊερ. «Εγώ θα είμαι στο πλευρό σας και νομίζω ότι από κοινού θα πρέπει να κάνουμε εδώ κάποια βήματα» τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επισήμανε μάλιστα την αναγκαιότητα να γίνουν βήματα «ούτως ώστε να πείσουμε τους ανθρώπους και τους λαούς ότι υπάρχει δυνατότητα να βγουν από την κρίση», τονίζοντας πως η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική δεν θα έπρεπε «επ' ουδενί να είναι η επιβεβαίωση των λαϊκιστικών και των ακραίων φωνών». Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την εκπόνηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε συζητήσεις με πρωθυπουργούς και κυβερνητικά στελέχη ευρωπαϊκών και ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών εκφράζοντας την πεποίθηση πως είναι αναγκαία η αναγνώριση της αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης: Η «συγγνώμη» του Σταϊνμάιερ για τις αποζημιώσεις κεντρικό θέμα στον γερμανικό Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.