15 Οκτ 2018

Από το 2020 ξεκινά η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο!

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναλύθηκαν διεξοδικά σε σύσκεψη ΔΕΔΑ - Περιφέρειας


   Το 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο, σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής 2018-2022, που αφορά 43 πόλεις και νησιά, που έχει υποβληθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) για έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 
   Είναι ένα από τα σημεία που αποσαφηνίστηκαν κατά την συνάντηση που είχαν οι κύριοι Θεόδωρος Τερζόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος και Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Χρηματοδοτήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη.
   Στη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν στο σχεδιασμό της ΔΕΔΑ για την Ήπειρο, οι λεπτομέρειες του οποίου, όπως επίσης και οι επόμενες ενέργειες που πρόκειται να γίνουν, αναλύθηκαν διεξοδικά σε σύσκεψη που ακολούθησε με την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη.
   Η περιφερειακή αρχή, όπως ανακοίνωσε η ίδια, δεσμεύτηκε ότι θα συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα για την εφαρμογή του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ στην Ήπειρο μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».
   Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της επιχείρησης, η χρηματοδότηση του πλάνου σε όλη τη χώρα θα γίνει κατά 50% από το ΕΣΠΑ, κατά 40% μέσω δανεισμού από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και το υπόλοιπο 10% από ίδια κεφάλαια. Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη υπογραμμίζει σε γραπτή της δήλωση «την πάγια υποστήριξη της περιφερειακής αρχής σε κάθε έργο που διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση της Ηπείρου σε φθηνή ενέργεια».
   Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ στην Ήπειρο αφορά τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών, με προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της τροφοδοσίας των πόλεων με φυσικό αέριο το 2020.
   Όπως αναφέρθηκε το εν λόγω 5ετές πρόγραμμα, έχει υποβληθεί από τη ΔΕΔΑ προς έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της τροφοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου με φυσικό αέριο το 2020.
    Η διανομή φυσικού αερίου, θα αφορά τόσο οικιακούς, όσο τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, εφόσον φυσικά εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον.
   Στο αρχικό στάδιο, το σχέδιο της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δημιουργία δικτύων στις τέσσερις μεγάλες πόλεις 69 συνολικά χλμ. – τα 30 από αυτά στα Γιάννενα. Στα δίκτυα αυτά, προβλέπεται να συνδεθούν 690 οικιακοί και 165 εμπορικοί νέοι τελικοί πελάτες.
   Το «μεταφερόμενο» φυσικό αέριο θα είναι CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο), και το σχέδιο προβλέπει συνολικά 9 σταθμούς, 3 στα Γιάννενα και από 2 στις άλλες πόλεις.
   Για τα επόμενα βήματα και τη διευθέτηση τυχόν ζητημάτων που θα προκύπτουν, θα υπάρχει τακτική επικοινωνία της Διοίκησης της ΔΕΔΑ με την Περιφέρεια, η οποία θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.