20 Σεπ 2018

Όλγα Γεροβασίλη: «Κερδήθηκε το στοίχημα» για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας - VIDEO & ΦΩΤΟ

- Χρήστος Σπίρτζης: «Αφόρητη» η πίεση από Γεροβασίλη και Τσίπρα, σειρά τώρα έχει η Γέφυρα Κοράκου!
- Μυρσίνη Ζορμπά: Με οδηγό τον πρωτομάστορα Μπέκα οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί


   Σε μία εκδήλωση με πολλούς συμβολισμούς, ικανοποίηση, αλλά και συγκίνηση, υπογράφηκε σε χώρο του ξενοδοχείου "Τελωνείο", δίπλα στο ιστορικό γεφύρι, το απόγευμα της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου 2018, η σύμβαση για την αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας, του πέτρινου μνημείου που είχε καταρρεύσει την 1η Φεβρουαρίου 2015.
   Πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί, καθώς η υπογραφή της σύμβασης και η εγκατάσταση του ανάδοχου, για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα» χαρακτηρίζεται -και είναι- ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Ήπειρο και ειδικά τα Τζουμέρκα. Άλλωστε, έπειτα από την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού, ήταν αίτημα όλης της Ηπείρου να ξαναστηθεί και να αποτελέσει εκ νέου σύμβολο για ολόκληρη την περιοχή και την Ελλάδα.
   Πρόκειται για ένα έργο πρωτόγνωρο για την χώρα. Η πρώτη αναστήλωση ενός τέτοιου γεφυριού με άνοιγμα καμάρας που φτάνει στα σαράντα μέτρα, του μεγαλύτερου μονότοξου Γεφυριού στα Βαλκάνια. Ανάλογο προηγούμενο δεν υπάρχει στην Ευρώπη και, ακόμα και η γέφυρα του Μόσταρ στη Βοσνία, που χρησιμοποιείται συχνά ως παράδειγμα, έχει το μισό άνοιγμα, είκοσι μέτρα.
   Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «το Γεφύρι θα ξαναστηθεί και θα ξαναγίνει το ορόσημο της περιοχής, ζωντανή μνήμη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου», παίρνει σάρκα και οστά ενώ η παρουσία των τριών υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, αλλά και της πρώην υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, δείχνει την σημασία που δίνει το κυβερνητικό επιτελείο στο να στηθεί ξανά το ιστορικό Γεφύρι.
   Το μήνυμα, όπως τόνισαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είναι πως η συλλογική προσπάθεια, φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα, με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη να τονίζει χαρακτηριστικά «Άρα γίνεται», απαντώντας έμμεσα σε όλους όσοι είχαν διατυπώσει επιφυλάξεις και αμφισβητούσαν την αίσια έκβαση της σύμπραξης και συνεργασίας 7 δημόσιων φορέων και δεκάδων υπηρεσιακών παραγόντων και επιστημόνων από 3 υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίων, το ΤΕΕ Ηπείρου.



   Συντονιστής στην τελετή υπογραφής της σύμβασης ήταν ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα της αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας, λέγοντας ότι αυτό, αποτελεί μια από τις ελάχιστες προσπάθειες, τέτοιου επιπέδου, παγκοσμίως.


  Χρήστος Σπίρτζης: Να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είχαν εγκαταλειφθεί, που έχουν πέσει
   «Είναι μια ημέρα που συμβολίζει ότι η ενότητα των υγειών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατάξουν και τη χώρα από την καταστροφή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη... Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα».
   Ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για την αναστήλωση της πέτρινης ιστορικής γέφυρας, η οποία κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου του 2015, και έστειλε το μήνυμα: «να σταθούμε στα δικά μας πόδια και επομένως να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είχαν εγκαταλειφθεί, που έχουν πέσει».
   Ο Χρήστος Σπίρτζης, χαριτολογώντας είπε ότι «αν θεωρείτε δύσκολο το έργο της αναστήλωσης, ρωτήστε και μένα που είχα και έχω την αφόρητη πίεση της Γεροβασίλη και του Τσίπρα να ολοκληρωθεί»
   Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε πως μετά την αναστήλωση του πέτρινου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας στον νομό Ιωαννίνων, ένα ακόμη μνημείο που έχει καταρρεύσει πριν δεκαετίες θα πάρει τον δρόμο της αναστήλωσης. «Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.


  Μυρσίνη Ζορμπά: Το γεφύρι θα έχει μια νέα ταυτότητα, καθώς θα ενσωματώσει την τεχνογνωσία, τα θεσμικά ανακλαστικά και την κοινωνική συμμετοχή
   Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στον χαιρετισμό της έκανε ιστορικές αναφορές στον Άραχθο, στον ρόλο του ποταμιού στην τοπική κοινωνία, στην λαϊκή τέχνη, στις ανθρώπινες ανάγκες απέναντι στη φύση, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η στιγμή της υπογραφής είναι συμβολική και ουσιαστική, καθώς ολοκληρώνεται με επιτυχία ο πρώτος κύκλος και μπαίνουμε στην αποκατάσταση του γεφυριού».
    Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί, έρχονται να αναμετρηθούν με τους παλιούς μαστόρους και να ξαναφτιάξουν το γεφύρι. Το γεφύρι, υπογράμμισε η υπουργός, θα αναστηλωθεί και διασώζεται για τις μελλοντικές γενιές, θα έχει μια νέα ταυτότητα, καθώς θα ενσωματώσει την τεχνογνωσία, τα θεσμικά ανακλαστικά και την κοινωνική συμμετοχή».
   Ολοκληρώνοντας η κ. Ζορμπά, επισήμανε πως «τόσο με τους αυτοκινητόδρομους όσο και με την αναγέννηση της Πλάκας, βλέπουμε την άρση των αποκλεισμών, την ενίσχυση της επικοινωνίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την επικοινωνία ανάμεσα στο τώρα και την ιστορία μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους σύγχρονους πρωτομάστορες και μαστόρους, στους καλφάδες και στα τσιράκια τους. Χωρίς όλους αυτούς, δεν χτίζονται γεφύρια προς το παρελθόν, και γέφυρες προς το μέλλον».
   Η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, χαρακτήρισε ως θαύμα, τη σημερινή εξέλιξη στην υπόθεση αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί σύμβολο συνεργασίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους 7 δημόσιους φορείς που «κατόρθωσαν με τη σύμπραξη και την κοινή πίστη να ξεπεράσουν τις δυσκολίες».


  Όλγα Γεροβασίλη: Και η χώρα μας, μπορεί να αναστηλωθεί και αναστηλώνεται
   Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής 'Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της, είπε πως «Δεν αφήνουμε να ξεχαστεί η ιστορία μας. Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη. Το Γεφύρι της Πλάκας αναστηλώνεται. Μια όμορφη μέρα σήμερα για τα Τζουμέρκα και τους ανθρώπους τους», επισημαίνοντας ότι.«κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα. Το Γεφύρι ξανακτίζεται, με τη συλλογική προσπάθεια επιστημονικών και κυβερνητικών φορέων, υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, του Πολυτεχνείου. Άρα γίνεται να έχουμε αποτελέσματα και να πετυχαίνουν οι συνέργειες, όταν υπάρχει η θέληση» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Και η χώρα μας μπορεί να αναστηλωθεί και αναστηλώνεται».




   Η εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης έγινε παρουσία των Υπουργών Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη.
   Παρούσα η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας, ο Κοσμήτορας, Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, ο αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης, υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Υποδομών, Πολιτισμού, Οικονομικών, οι βουλευτές Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος και Άρτας, Βασίλης Τσίρκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης και Αλέξανδρος Λάμπρου, οι Δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης και πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές των Τζουμέρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.