19 Σεπ 2018

Να τι σημαίνει, με παραδείγματα, η πρόταση Πινοσέτ - Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό - VIDEO

- Το παράδειγμα που έδωσε η Ν.Δ. αντιστοιχεί στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Ξέρετε πού βρίσκεται σήμερα; Δεν υπάρχει, κατέρρευσε και ο κόσμος έχασε τα χρήματά του
Η πρόταση - «δώρο» Μητσοτάκη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές δεν ισχύει πουθενά, εκτός από Ουγγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία


   «Η Ν.Δ. προσπαθεί να παραπλανήσει τους ασφαλισμένους μόνο και μόνο για να δημιουργήσει έδαφος για την κερδοσκοπία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
   Όπως σχολίασε ο Δημ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια του briefing της Τρίτης: «Έχουμε 124 περιπτώσεις κατάρρευσης ασφαλιστικών ταμείων, που υποτίθεται ότι έδιναν εγγυημένες αποδόσεις του 5%,6%, 7%.
   Ο κ. Μητσοτάκης για να κάνει δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θέτει σε κίνδυνο και τους σημερινούς και τους νέους ασφαλισμένους, που υποτίθεται ότι θα εισφέρουν».
    Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος: "Ξαφνικά 1,2 εκ. συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχουν πόρους να τους πληρώνουν τις συντάξεις. Για τους σημερινούς ασφαλισμένους, που δεν θα έχουν πια ροή χρήματος αλλά τον «κουμπαρά», δεν θα πάρουν ούτε αυτοί επικουρική σύνταξη".


Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι:
Το Ασφαλιστικό του κ. Μητσοτάκη, κύριε Χατζηνικόλα, το Ασφαλιστικό Πινοσέτ, είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο ασφαλιστικό σύστημα για όλους. Για τους σημερινούς συνταξιούχους, για τους σημερινούς ασφαλισμένους, αλλά και για τους νέους ασφαλισμένους, για τους οποίους υποτίθεται ότι θα ισχύσει.
Σε ό,τι αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους: Ξέρετε ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων πληρώνονται μέσω των εισφορών των σημερινών ασφαλισμένων. Έτσι λειτουργεί το ισοζύγιο στα επικουρικά Ταμεία, στο επικουρικό Ταμείο, στον ΕΦΚΑ. Αν λοιπόν έχουμε διακοπή της ροής εισφορών από τους νέους ασφαλισμένους προς τα επικουρικά Ταμεία, αυτό το οποίο θα γίνει, κύριε Χατζηνικόλα, είναι ότι ξαφνικά περίπου ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, καθώς τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα έχουν τους πόρους για να τους πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Αυτό αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους, τους σημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι παίρνουν επικουρική ασφάλιση. Θα κοπεί η ροή των πόρων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, άρα τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους σημερινούς συνταξιούχους. Στον αέρα λοιπόν αυτοί.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους σημερινούς ασφαλισμένους: Αυτοί, κάποια στιγμή, θα κληθούν να πάρουν σύνταξη. Θα συμπληρώσουν τα έτη που απαιτούνται για να πάρουν σύνταξη και τότε τι θα συμβεί με τα ασφαλιστικά Ταμεία, που δεν θα έχουν πια ροή χρήματος από τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα έχουν τον λεγόμενο «κουμπαρά» που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης; Επίσης στον αέρα. Ούτε αυτοί θα πάρουν επικουρική σύνταξη.
Πάμε, τώρα, στους νέους ασφαλισμένους: Τι μας λέει ο κ. Μητσοτάκης; Ότι θα εφαρμόσει ένα σύστημα εντός του οποίου ο κάθε ασφαλισμένος θα εισφέρει στον ατομικό του «κουμπαρά» και κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα έρθει η ώρα για να πάρει σύνταξη, θα έχει τον ατομικό του «κουμπαρά». Και μάλιστα, έδωσαν και διάφορα παραδείγματα από τη Ν.Δ.. Ο κ. Χατζηδάκης μας είπε, για παράδειγμα, ότι ένας μισθωτός που ξεκινά σήμερα με 800 ευρώ και με δεδομένο ότι μετά από 32 έτη ασφάλισης θα φτάσει τα 2.000 ευρώ, αν πληρώνει 3% το μήνα, θα καταλήξει στο τέλος του εργασιακού του βίου, όταν έρθει η ώρα πια να πάρει σύνταξη, να έχει έναν «κουμπαρά» 125.000 ευρώ. Αυτό ήταν το παράδειγμα. Ξέρετε τι απόδοση χρειάζεται για να βγουν αυτά τα μαθηματικά, κύριε Χατζηνικόλα, στα χρήματα που θα εισφέρει στο σύστημα αυτός ο νέος ασφαλισμένος; 7,5%. Ξέρετε ποια ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα έδινε τέτοιες εγγυημένες αποδόσεις; Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Ξέρετε πού βρίσκεται σήμερα η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ; Δεν υπάρχει, έχει καταρρεύσει. Εκατόν είκοσι τέσσερις (124) περιπτώσεις έχουμε τέτοιου τύπου κατάρρευσης ασφαλιστικών και επενδυτικών Ταμείων, που υποτίθεται ότι έδιναν εγγυημένες αποδόσεις του 5%, του 6% και του 7%.
Ο κ. Μητσοτάκης, για να κάνει δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θέτει σε κίνδυνο και τους σημερινούς συνταξιούχους και τους σημερινούς ασφαλισμένους, αλλά και τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα εισφέρουν στον ατομικό τους «κουμπαρά».
Υπάρχει ένα παράδειγμα, το παράδειγμα της ΑIG, στις ΗΠΑ, που «φέσωσε» το αμερικανικό Δημόσιο με 80 δις ευρώ, ακριβώς επειδή έδινε –υποτίθεται- υψηλές αποδόσεις στους συνταξιούχους και τελικά κατέρρευσε. Αυτά ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Αυτά ονειρεύεται.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης μας είπε και κάτι άλλο: Ότι δήθεν αυτού του τύπου τα συστήματα ισχύουν σε όλη την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Τέτοιου τύπου σύστημα δεν ισχύει πουθενά, εκτός από κάποιες χώρες που προσπάθησαν να το υλοποιήσουν (η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Εσθονία). Η τελευταία από αυτές επέστρεψε στην υποχρεωτική δημόσια κοινωνική επικουρική ασφάλιση το 2008, μετά δηλαδή το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Αυτά που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο, για την αναδιανεμητική λογική ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Είναι επικίνδυνα και για τους σημερινούς ασφαλισμένους και για τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και για τους αυριανούς ασφαλισμένους. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι πολίτες, διότι η Ν.Δ. προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει έδαφος για την κερδοσκοπία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Διαβάστε ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.