18 Σεπ 2018

Δολοφονήθηκε γιατί αρνήθηκε να φοβηθεί

Αυτό ήταν που έκανε τον Παύλο Φύσσα επικίνδυνο για την Χρυσή Αυγή


   Η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στη δήλωση της τονίζει χαρακτηριστικά: "Οι γειτονιές του Killah P. είναι οι συμμετοχικοί χώροι όπου ανθίζουν οι νεανικές κουλτούρες, οι αντιστάσεις απέναντι στον φασισμό και η ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. Από αυτόν τον χώρο θα έρθει η ιστορική δικαίωση του Παύλου Φύσσα".. 
   Ολόκληρη η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά:
Ο Παύλος Φύσσας ήταν ενεργό μέλος της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ακόμη δούλευε στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Εκφράστηκε μέσα από τη χιπ χοπ και το low bap, τα μουσικά είδη που άνθιζαν στην περιοχή, μακριά από δισκογραφικές εταιρείες και εμπορικά δίκτυα. Γι’ αυτόν η μουσική παραγόταν από τον κόσμο και για χάρη του. Συναυλίες χωρίς εισιτήριο, στις πλατείες και τις γειτονιές, που απηχούσαν τις ανησυχίες των νέων της γενιάς του, τις δυσκολίες της καθημερινής βιοπάλης, την αναμέτρηση με το φίδι του φασισμού που είχε αρχίσει να ζώνει τις λαϊκές γειτονιές.
Οι δολοφονίες του Γρηγορόπουλου και του Τζουλιάνι, η κρίση, ο ρατσισμός απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, η κρατική βία, το όραμα ενός δικαιότερου κόσμου ήταν οι κύριες θεματικές των τραγουδιών του. Ο Killah P. ήθελε να τελειώνει με το παρελθόν, το «ήθος του οποίου είχε αυτοκτονήσει», για χάρη ενός ομορφότερου αύριο. Με την τέχνη του έφερε στο προσκήνιο το «ακατέργαστο», απαράμιλλα όμως ζωντανό, υλικό της καθημερινής κουλτούρας.
Αναπαράστησε τις νέες πρακτικές και τις αντιφάσεις που γέννησε η εποχή της κρίσης. Το σύστημα κατηγόρησε το έργο του για χυδαιότητα. Ο ίδιος έλεγε πως το έργο του ήταν «αυστηρώς ακατάλληλο για ανήλικους, φιλότεχνους και για φιλόφιλους». Ήταν κατάλληλο για ανθρώπους με σάρκα και οστά, με προβλήματα και όνειρα, που γύρευαν, όπως κι αυτός, μια ανάσα ελπίδας. Ήταν κομμάτι της λαϊκής κουλτούρας, των ανθρώπων που αναμετριούνται με τους πραγματικούς όρους της κοινωνικής μας ύπαρξης, του φαντασιακού που τροφοδοτεί τις καθημερινές μας πολιτισμικές αναπαραστάσεις.
Αυτό ήταν που έκανε τον Παύλο Φύσσα επικίνδυνο για την Χρυσή Αυγή. Η τέχνη του προκαλούσε δυσανεξία με τον ίδιο τρόπο που προκαλεί δυσανεξία η ελευθερία της έκφρασης. Ήταν η έμπρακτη αμφισβήτηση του δόγματος ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις. Η Χρυσή Αυγή αποφάσισε να τον αφανίσει, για να αφανίσει την πολιτισμική πρακτική του, την απήχηση της μουσικής γλώσσας του Killah P. στα νέα παιδιά που δεν θέλουν να τους λένε τι και πώς θα κάνουν.
Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να φοβηθεί ενόσω βρισκόταν στη «γειτονιά» του. Είχε μια άλλη αντίληψη για τη λαϊκή γειτονιά της εργασίας και της σχόλης, των ονείρων και των τραγουδιών, της παρέας, της αξιοπρέπειας, των αγώνων. Οι γειτονιές του Killah P. είναι οι συμμετοχικοί χώροι όπου ανθίζουν οι νεανικές κουλτούρες, οι αντιστάσεις απέναντι στον φασισμό και η ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. Από αυτόν τον χώρο θα έρθει η ιστορική δικαίωση του Παύλου Φύσσα.

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα #σιγά_μη_φοβηθώ

"Σε μία δολοφονία, η λέξη ''δίκαιο'' που μπορεί να χωρέσει; Θα με δικαίωνε αν έφερναν τον Παύλο πίσω" λέει πέντε χρόνια μετά, η μάνα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα.
Σήμερα που η ακροδεξιά απειλεί και πάλι την Ευρώπη, που οι ΧΑυγίτες συνεχίζουν τις βίαιες επιθέσεις,  το μήνυμα πρέπει να είναι η απόλυτη καταδίκη του φασισμού, η διάλυση των φασιστικών συμμοριών και η επίσπευση της δίκης της Χ.Α.
Μέσω νέων αποκαλύψεων για το τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της μοιραίας νύχτας που ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς δολοφόνησε τον Πάυλο Φύσσα στο Κερατσίνι και το ποια ήταν η στάση των αστυνομικών τη στιγμή της δολοφονίας, σήμερα Τρίτη είναι προγραμματισμένη αντιφασιστική διαδήλωση η οποία πρόκειται να καταλήξει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.


Πέντε λεπτά πριν την δολοφονία είχαν φτάσει οι αστυνομικοί σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις

Αναφορικά με τις νέες αποκαλύψεις, σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσιάστηκε στη δίκη, και δημοσιεύει η ΑΥΓΗ, οι αστυνομικοί, αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυτόπτες μάρτυρες από τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία το 2013 υποστήριζαν ότι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είχαν φτάσει στο σημείο πριν ο Ρουπακιάς μαχαιρώσει θανάσιμα τον Π.Φύσσα.
Στη συνέχεια οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς και ο Παύλος και οι φίλοι του τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη.
Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης που έχουν δηλωθεί από τους κατηγορουμένους και έπονται οι απολογίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτικής αγωγής, η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Μάγδα Φύσσα: "Δεν υπάρχει δικαίωση για εμάς, θα με δικαίωνε αν έφερναν τον Παύλο πίσω"

«Για εμάς δεν θα είναι δικαίωση η απόφαση του δικαστηρίου. Σε μία δολοφονία, η λέξη ''δίκαιο'' που μπορεί να χωρέσει; Θα με δικαίωνε αν έφερναν τον Παύλο πίσω. Δικαίωση δεν νομίζω ότι θα βρούμε εμείς ποτέ. Δεν με καλύπτει τίποτα. Ακόμα και να μου πουν ότι τον πάμε στο Σύνταγμα και τον εκτελούμε, είναι πολύ λίγο για το κακό που μου έχει κάνει», συγκλονίζει η μητέρα του Παύλου Μάγδα Φύσσα μιλώντας στον realfm 97,8.
"Θέλω να δω να τιμωρούνται οι δολοφόνοι, όμως αυτό δεν μας καλύπτει. Το παιδί μας θέλουμε , δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Μπορούν να μας φέρουν πίσω το παιδί μας; Ακόμα και να υπήρχε η θανατική ποινή και τον εκτελούσαν, πάλι δεν θα μας ικανοποιούσε".
«τι να του έλεγα...Να μου τον αφήσουν πάνω μου να καλοπεράσει. Κομμάτια θα τον έκανα. Ένας πληρωμένος δολοφόνος είναι. Ότι και να μου πει θα με λυτρώσει;». «Όποτε έρχονταν στο δικαστήριο πάντα ήταν προκλητικοί. Εγώ εκεί τρώω τις σάρκες μου. Βλέπεις στα πρόσωπά τους ότι δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας. Αυτό είναι που σε τρελαίνει», λέει για τους δολοφόνους τον Γιώργο Ρουπακιά και τους χρυσαυγίτες.

Στις 17:30 στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τα καλέσματα για την αντιφασιστική πορεία

Σημειώνεται ότι τα καλέσματα της αντιφασιστικής πορείας από οργανώσεις και συλλογικότητες, είναι στις 17:30 στο σημείο της δολοφονίας στο Κερατσίνι.
«Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε "το Τέρας" στα μάτια, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία, είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Από τη μέρα αυτή και μέχρι σήμερα στεκόμαστε κι εμείς ακόμα εδώ, ακλόνητοι, απέναντι στους χρυσαυγίτες δολοφόνους του, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδείξουν ότι είναι ένα δήθεν ¨νόμιμο¨ πολιτικό κόμμα, και όχι μια νεοναζιστική οργάνωση με μόνο στόχο να κατασπαράξει όποιον φαντασιώνεται ως εχθρό της, σε συνεχεία των ιδεολογικών της προγόνων», αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση της οικογένειας και φίλων του Π. Φύσσα.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «καλούμε όποιον νιώθει την ευθύνη να σταθεί μαζί μας και απέναντι τους στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα στο Κερατσίνι. Στις 18/9 στηρίζουμε την κεντρική αντιφασιστική πορεία που ξεκινάει από το μνημείο του Παύλου στο Κερατσίνι, με κατεύθυνση φέτος προς τα γραφεία των δολοφόνων στον Πειραιά».
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επέτειο πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καλεί στην αντιφασιστική πορεία, την Τρίτη 18/9 και ώρα 17:30, στο Κερατσίνι.
 
Διαβάστε επίσης:

Έφυγε «όρθιος σε δημόσια θέα»

Κάθε ώρα της δίκης αποκαλύπτει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χ.Α.

Οι φασίστες προκαλούν και πάλι, 5 χρόνια μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.