23 Σεπ 2018

Σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα του ΤΕΙ Ηπείρου για την ταυτοποίηση προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ του Αμβρακικού

"Σήμα κατατεθέν" η σαρδέλα, κουτσομούρα και γαρίδα


   Στη διαδικασία της ολοκλήρωσης (πιθανόν έως και το τέλος του έτους) βρίσκεται το ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονεί το ΤΕΙ Ηπείρου (υλοποιώντας σχετική προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου) και περιλαμβάνει το αντικείμενο "Προσδιορισμός και ταυτοποίηση καινοτόμων προϊόντων Π.Ο.Π (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), ή Π. Γ.Ε (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) Αμβρακικού συγκεκριμένων ειδών της ιχθυοπανίδας του Αμβρακικού κόλπου, στο πλαίσιο της αξιοποίησης και της αειφόρου διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων του Κόλπου".
   Οι ερευνητές προχώρησαν στη συλλογή και επεξεργασία των βιολογικών δεδομένων, των λαογραφικών στοιχείων, των αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων και στην βιβλιογραφική αναζήτηση των ειδών του Αμβρακικού Κόλπου (σαρδέλα, κουτσομούρα και γαρίδα).
   Τα συγκεκριμένα είδη αποτελούν "σήμα κατατεθέν" για τον Αμβρακικό και η τυποποίηση των αλιευμάτων θα ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία ωστόσο απαιτούνται προσεκτικά βήματα για την προστασία τους, αφού παράγοντες, όπως η υπεραλίευση και η παράνομη αλιεία, έχουν επηρεάσει τον ιχθυοπληθυσμό καθιστώντας αναγκαία την περιβαλλοντική θωράκιση του Κόλπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.