2 Αυγ 2018

Ένα αίτημα-διεκδίκηση-όνειρο 40 ετών των Αρτινών, έγινε πραγματικότητα: Το νέο Πανεπιστήμιο στην Ήπειρο είναι γεγονός

- Καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΧΑ, Ποτάμι, «παρών» η Ένωση Κεντρώων
- Η «απάντηση» του Πρύτανη στο «Όχι» του βουλευτή Άρτας της ΝΔ, Γιώργου Στύλιου


   Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, χθες το βράδυ, από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο πανεπιστήμιο.
   Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι καταψήφισαν, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».
  Πρόσθετη χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ και 42 επιπλέον θέσεις εργασίας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
   Μετά από τεκμηριωμένα αιτήματα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε την ενίσχυση του νέου Ιδρύματος με επιπλέον θέσεις καθηγητών κι πρόσθετη χρηματοδότηση. 
   Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για «ένα πρωτόγνωρο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που έχει την καθολική σχεδόν συναίνεση όλων των άμεσα εμπλεκομένων φορέων» και ανακοίνωσε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη δημιουργία 42 νέων θέσεων καθηγητών, που θα κατανεμηθούν σε τρία χρόνια (2018-2019-2020) και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τον εργαστηριακό εξοπλισμό και την ενίσχυση των υποδομών φοιτητικής μέριμνας.
   Έτσι, γίνεται πραγματικότητα ένα αίτημα 40 ετών των Αρτινών και μάλιστα κατά πολύ ενισχυμένο.
   Όλων των Αρτινών; Όπως αποδείχθηκε χθες το βράδυ, όχι όλων. Ο βουλευτής Ν.Δ. το καταψήφισε, αποδεικνύοντας ότι μάλλον εκπροσωπεί την ηγετική ομάδα της οδού Πειραιώς παρά τον Αρτινό λαό, που τον έστειλε στη Βουλή.
   Ψήφισε: ΟΧΙ στη Γεωπονική σχολή στην Άρτα,  ΟΧΙ στο Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο στην Άρτα, ΟΧΙ στις 4 Ανώτατες σχολές στην Άρτα, ΟΧΙ  στο 1.000.000 επιπλέον χρηματοδότηση για τον εργαστηριακό εξοπλισμό και την ενίσχυση των υποδομών φοιτητικής μέριμνας, ΟΧΙ στις 42 νέες θέσεις καθηγητών;
   Η επιχειρηματολογία του, όπως την ανέπτυξε στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν ότι «Η σημερινή κυβέρνηση βιάζεται». Προφανώς έκρινε ότι τα 40 χρόνια δεν ήταν αρκετά!
   Είναι «πρόχειρο» το νομοσχέδιο, είπε, τη στιγμή που το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε ήταν αποτέλεσμα εξαντλητικής διαβούλευσης, η οποία κατέληξε στην πρωτόγνωρη συναίνεση όλων!
    Μίλησε και για το διαβόητο «Σχέδιο Αθηνά» του Σαμαρά, το οποίο, όπως δήλωσε, ήταν «θεραπευτικό»! Ποιο; Το «Σχέδιο Αθηνά», που θεωρείται ως το πλέον αποτυχημένο όλων των εποχών και που άπαντες οι πανεπιστημιακοί, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, το χτυπάνε αλύπητα.
   Στην «επιχειρηματολογία» Στύλιου, «απάντησε» έγκυρα και τεκμηριωμένα ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου, Αναστάσιος Τσίνας. Συγκεκριμένα,, ο Πρύτανης κατέθεσε υπόμνημα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου κλήθηκε να διατυπώσει τη θέση του Ιδρύματος επί του νομοσχεδίου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» κατά τη συζήτηση καθώς και να απαντήσει σε ερωτήσεις που έθεσαν οι Βουλευτές – μέλη της.
  Στο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίνας αναφέρει:

Είναι γεγονός, ότι από διάφορες πλευρές έχουν εγερθεί ενστάσεις επί του εγχειρήματος, όμως τα επιχειρήματα που κατατίθενται προς επίρρωσή τους φανερώνουν μια επιφανειακή θεώρηση, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην ουσία. 
Ειδικότερα:
-«Το εγχείρημα γίνεται πρόχειρα και βιαστικά, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό».
Μα η ίδια η φιλοσοφία της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας σε επίπεδο Περιφέρειας αποτελεί τον κεντρικό σχεδιασμό. Τελευταίο παράδειγμα «κεντρικού σχεδιασμού» για τα ΑΕΙ της χώρας αποτέλεσε το σχέδιο «Αθηνά» (2013), το οποίο εφάρμοσε μια κεντρικά εκπορευόμενη οριζόντια λύση για όλους, χωρίς καμία διαβούλευση. Ειδικά για τα ΤΕΙ λειτούργησε ως προκρούστεια κλίνη, τις τραγικές συνέπειες του οποίου προσπαθούν να διαχειριστούν μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το συγκεκριμένο μοντέλο της ενσωμάτωσης του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εμπεριέχεται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό και των δύο Ιδρυμάτων, ο οποίος είχε την έγκριση των Συγκλήτων, αποτυπώνεται στις Εκθέσεις Εσωτερικής Αξιολόγησης και με πολύ θετικά σχόλια έγινε αποδεκτός από τις Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης (Μάρτιος 2016), σύμφωνα με τη διαδικασία που επέβλεπε η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Τέλος, ο χαρακτηρισμός της προχειρότητας/βιασύνης δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα. Η όλη διαδικασία στην Ήπειρο διαρκεί πάνω από ένα έτος, περιλαμβάνοντας τη συγκρότηση και λειτουργία της κοινής επιτροπής, έναν ευρύ και γόνιμο διάλογο ανάμεσα στα μέλη των δύο ακαδημαϊκών κοινοτήτων, τις συζητήσεις και τις θετικές τοποθετήσεις των δύο Συγκλήτων, τη δημόσια διαβούλευση επί του σ/ν, ώστε να καταλήξει σήμερα στην τελική του μορφή. Επιπλέον, η ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτέλεσε το κεντρικό ζήτημα στη διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών των δύο Ιδρυμάτων (Οκτώβριος 2017 στο ΤΕΙ και Ιούνιος 2018 στο Πανεπιστήμιο), από τις οποίες οι Πρυτάνεις που αναδείχθηκαν υποστηρίζουν ένθερμα το εγχείρημα και υπήρξαν μέλη της κοινής επιτροπής που το πρότεινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.