19 Ιουλ 2018

Αυξημένη η ζήτηση για την Golden Visa - Πάνω από 1,5 δισ. τα έσοδα

Με επένδυση σε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, οι πολίτες εκτός ΕΕ έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα



   Πολύ μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η «Golden Visa» με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Ηλίας Αθανασίου.
   Όπως επισήμανε, μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας η ζήτηση έχει αυξηθεί από τις 400 βίζες ετησίως, στις 50 αιτήσεις καθημερινά αποφέροντας έσοδα άνω των 1,5 δισ. ευρώ.
   Υπενθυμίζεται ότι με μια επένδυση σε ακίνητα αξίας από 250.000 ευρώ και άνω, οι πολίτες εκτός ΕΕ έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, ένα κίνητρο που όπως είπε ο κ. Αθανασίου εκμεταλλεύονται περισσότερο Ασιάτες και κυρίως Κινέζοι καθώς και Άραβες και Ρώσοι.
   Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι τουλάχιστον οι μισές αιτήσεις προέρχονται από Κινέζους, ενώ αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και μεταξύ των πολιτών από τα αραβικά κράτη. Από το 2012 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, έχουν εγκριθεί 5.000 βίζες.
   Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι συνήθως δεν παρατηρούνται προβλήματα ως προς την ποιότητα των αιτήσεων, καθώς οι αιτούντες είναι ιδιαίτερα εύπορα πρόσωπα χωρίς προβλήματα με τον νόμο. «Το ποσό της επένδυσης συνήθως υπερβαίνει κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ», πρόσθεσε.
   Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, διευρύνεται η δυνατότητα απόκτησης άδειας διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και πέραν του τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που αναμένεται να κατατεθεί. Όπως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, Golden Visa μπορεί να αποκτήσει όποιος έχει καταθέσεις τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.
   Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η είσοδος και η διαμονή στην Ελλάδα πολίτη τρίτης χώρας, που έχει πραγματοποιήσει επένδυση σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
   • Εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.
   • Εισφορά κεφαλαίου, ποσού κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ, σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) του ν. 2778/1999 (Α΄ 295) που έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, για απόκτηση μετοχών σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.
   • Εισφορά κεφαλαίου, ποσού κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) του ν. 2367/1995 (Α΄ 261) για απόκτηση μετοχών ή σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) του ν. 2992/2002 (Α΄ 54) για απόκτηση μεριδίων, εφόσον οι παραπάνω Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) έχουν ως σκοπό να επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή και εγκατάσταση στην Ελλάδα.
   • Αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον τρία έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα.
   • Προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.
   • Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα, αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ.
   • Αγορά μεριδίων ή μετοχών αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστον 400.000 ευρώ σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον (i) Το ύψος του ενεργητικού του ΟΕΕ ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 3.000.000 ευρώ και (ii) ο ΟΕΕ και ο διαχειριστής του είναι αδειοδοτημένοι από την αρχή που εποπτεύει την κεφαλαιαγορά της χώρας στην οποία εδρεύει.
   Αρμόδια για την εξέταση της αίτησης και την έκδοση απόφασης χορήγησης ή ανανέωσης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που έχουν πραγματοποιήσει επένδυση είναι η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Παράλληλα, τα άτομα που θα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη άδεια διαμονής θα μπορούν επίσης να φέρουν στη χώρα και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.