21 Ιουλ 2018

Fake news εναντίον κριτικής σκέψης

Μπαίνουν στην ύλη των παραδοσιακών ΜΜΕ, έντυπων ή ηλεκτρονικών, άλλοτε εξ αιτίας πλάνης, άλλοτε συνειδητά και κακόβουλα


   Οι θεωρητικοί των ΜΜΕ έχουν επισημάνει από πολύ παλιά ότι οι άνθρωποι αντιδρούν στις ειδήσεις όχι όταν μαθαίνουν κάτι καινούργιο από αυτές αλλά όταν, μέσα από αυτές, επιβεβαιώνουν ήδη εδραιωμένες πεποιθήσεις.
   Τα fake news αναπαράγονται ακριβώς επειδή επιβεβαιώνουν εδραιωμένες πεποιθήσεις. Κατά κανόνα χτυπάνε πάντα τους ανθρώπους στο συναίσθημα, παίζοντας με τον φόβο, τον θυμό, την απέχθεια, τα πολιτισμικά στερεότυπα. Από τη στιγμή που προκαλούν τη συναισθηματική αντίδραση, το ίδιο το περιεχόμενό τους, όσο εξωφρενικό και αν είναι, δεν δημιουργεί την ανάγκη επιβεβαίωσης ή διασταύρωσης. Διαδίδονται στον δημόσιο χώρο, όπως η φωτιά σε ξερά χόρτα, καταφέρνοντας, όχι σπάνια, να μπουν στην ύλη των παραδοσιακών ΜΜΕ, έντυπων ή ηλεκτρονικών, άλλοτε εξ αιτίας πλάνης, άλλοτε συνειδητά και κακόβουλα.
   Υπάρχουν όλων των ειδών fake news. Μια πρόσφατη έρευνα του ΜΙΤ έδειξε ότι αυτά που έχουν πολιτικό περιεχόμενο εξαπλώνονται με ταχύτητα σχεδόν τριπλάσια, από αυτά που αφορούν άλλα θέματα, όπως η τρομοκρατία, η οικονομία, η επιστήμη κ.λπ. Πιο σημαντική είναι η διαπίστωση της έρευνας, ότι τα fake news εξαπλώνονται έξι φορές πιο γρήγορα από μια κανονική είδηση.
   Κάθε περίοδος της μαζικής επικοινωνίας έχει και τις στρεβλώσεις της. Ο κιτρινισμός γεννήθηκε μαζί με την εφημερίδα. Η ενημέρωση - σκουπίδι, ήρθε με την ιδιωτική τηλεόραση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας φέρνουν αντιμέτωπους με τα fake news.
   Ας κρατήσουμε τη σημείωση ότι όλες αυτές οι στρεβλώσεις, είχαν πάντοτε λαϊκιστικό χαρακτήρα, γι' αυτό η Ακροδεξιά τις λατρεύει και τη λατρεύουν. Ο τρόπος να τις αντιμετωπίζουμε παραμένει πάντοτε ο ίδιος: είναι η αταλάντευτη υπεράσπιση της κριτικής σκέψης.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.