12 Ιουλ 2018

Πέντε αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου στο πιο καινοτόμο πρόγραμμα της χώρας

- Ανάμεσά τους και το θέατρο της Αμβρακίας
- Λυδία Κονιόρδου: Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε σαν ένας οραματισμός και πλέον είναι μια κατάκτηση


   Με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου η 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων του προγράμματος της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Η πολύωρη, πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων ολοκληρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου.
   Πρόκειται για το πιο πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται στην χώρα, καθώς δικτυώνει πέντε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου σε μία ενιαία διαδρομή και, παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις υλοποίησης έργων υποδομής και διασύνδεσης με την τοπική παραγωγή και οικονομία.
   Το πρόγραμμα ήταν το πρώτο που πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν, πριν ακόμη εγκριθεί το ΕΣΠΑ και σήμερα αποτελεί ένα από τα υποδειγματικά που υλοποιούνται σε ολόκληρη την χώρα.
   Οι πέντε αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους αναπτύσσονται πλέον εργασίες αναστήλωσης είναι τα θέατρα της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Κασσώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας.
   Η κ. Κονιόρδου στην τοποθέτησή της στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
   «Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε σαν ένας οραματισμός και πλέον είναι μια κατάκτηση. Ο πολιτισμός μας, η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά μας είναι ένας μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Ως προς ένα βασικό στόχο του προγράμματος, που αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη κάποιων από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, το ΥΠΠΟΑ αποτελεί κύριο συμμέτοχο του εγχειρήματος, από τα πρώτα κιόλας βήματα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου».
   Ειδική αναφορά δε, έκανε και στην ψηφιακή διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, η οποία δίνει δυνατότητες περαιτέρω προβολής.
   Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και στους πέντε αρχαιολογικούς χώρους, με τα Γίτανα να είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από τα υπόλοιπα.
   Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης κι άλλων μνημείων της περιοχής, καθώς ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα για την Ήπειρο.
   Στην διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις από τον πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρο Μπένο, τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, τους Δημάρχους, τον Πρύτανη και εκπροσώπους άλλων φορέων.
   Η λέξη «κλειδί» ήταν η συνεργασία.. Συνεργασία που μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.