17 Ιουλ 2018

Ιδρύεται Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου

Προσφορά του αμερικανού μουσικολόγου και ερευνητή Κρίστοφερ Κίνγκ, που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη, πληρέστερη και υψηλότερης ποιότητας συλλογή παγκοσμίως 


   Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου ομόφωνα αποδέχθηκε, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, την τιμητική και σημαντική όπως την χαρακτήρισε, πρόταση του αμερικανού μουσικολόγου και ερευνητή Κρίστοφερ Κίνγκ για την ίδρυση και λειτουργία Αρχείου Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά, στην οικία που δώρισε στο Δήμο ο αείμνηστος Κώστας Φωτέτσιος.
   Μάλιστα ο Δήμαρχος σημείωσε ότι, για τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο κτίριο, υπάρχει ένα σημαντικό ποσό που διέθεσε ο δωρητής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.
   Ο κ. Κίνγκ προτίθεται να δωρίσει την σπάνια συλλογή του και ιδιαίτερα τους δίσκους 78 στροφών με ηχογραφήσεις ηπειρώτικης μουσικής που έγιναν στην Αμερική.
   Ο κ. Σπύρου μετέφερε στο Σώμα και πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλη Παπαρούνα, για συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής από τις παρατάξεις για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας.
   Η προσφορά του κ. Κίνγκ για το Αρχείο, που δεν θα είναι ένα απλά ένα μουσείο, αποτελείται από τις ακόλουθες συλλογές:
   - Η συλλογή του με Ηπειρώτικα Δημοτικά τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη, πληρέστερη και υψηλότερης ποιότητας συλλογή παγκοσμίως (λείπουν μόνο 5-6 δίσκοι από όλους όσους έχουν ποτέ ηχογραφηθεί από Ηπειρώτες μουσικούς σε δίσκους 78 στροφών).
   - Η συλλογή του από δημοτικά τραγούδια της Ελλάδος, Αλβανίας και Τουρκίας σε δίσκους 78 στροφών.
   - Η συλλογή του από Ηπειρώτικα, Ελληνικά, Αλβανικά και Τουρκικά δημοτικά τραγούδια σε δίσκους 33 στροφών.
   - Η συλλογή του από δικές του υπαίθριες επαγγελματικές ηχογραφήσεις στην Ήπειρο.
   - Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικά μουσικά όργανα από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
   - Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικές καρτ-ποστάλ από την Ήπειρο και Νότια Αλβανία.
   - Η συλλογή του από βιβλία και χειρόγραφα γύρω από την Ήπειρο και ειδικότερα την Ηπειρώτικη μουσική στα Ελληνικά και Αγγλικά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.