11 Ιουλ 2018

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της αυθαιρεσίας εργολαβικών εταιρειών

- "Όχι" δήλωσαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή. "Παρών" δήλωσαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων
- Έφη Αχτσιόγλου: Είσαστε με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο του κ. Κουρτς;


   Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε, από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο "Ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας-Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων-Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις".
   Επί της αρχής του νομοσχεδίου, "ναι" δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι. "Όχι" δήλωσαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή. "Παρών" δήλωσαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.
   Στο άρθρο 5 (διοικητικές κυρώσεις) για την αδήλωτη εργασία, "ναι" δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ. "Όχι" ψήφισαν Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων, "παρών" δήλωσε το Ποτάμι. Στο άρθρο 6 (δικαίωμα και προϋποθέσεις έκπτωσης), "ναι" ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, "όχι" δήλωσαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή, "παρών" δήλωσαν η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ.
   Στο άρθρο 7 για την αδήλωτη εργασία (άπαξ καταβολή προστίμου) ψήφισαν όλα τα κόμματα "ναι", με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που ψήφισαν "όχι" .
   Στο άρθρο 9 για την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου, "ναι" ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και ΑΝΕΛ. "Όχι" ψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, "παρών" ψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ
   Το άρθρο 10 για την πρακτική άσκηση και μαθητεία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που δήλωσαν "παρών".
   Το άρθρο 13 για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής που ψήφισε "όχι".

Η συζήτηση του νομοσχεδίου
Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο πρώτος ομιλητής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος άνοιξε την ομιλία του επικρίνοντας με δριμύτητα τη ΝΔ ότι «σε πέντε χρόνια κατάργησε κάθε έννοια του κράτους δικαίου, κάθε έννοια κράτους πρόνοιας αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες ανασφάλιστους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ΝΔ παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα ελλειμματικό, χρεοκόπησε τη χώρα και τους Έλληνες, απορύθμισε πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, μείωσε, την περίοδο 2010-2014, με 11 νόμους, 11 φορές τις συντάξεις αλλά σήμερα εγκαλεί την κυβέρνηση για τις δικές της ανισόρροπες πολιτικές». «Πέστε ένα μέτρο που πήρατε τα πέντε χρόνια υπέρ των εργαζομένων. Έχετε το θράσος σήμερα να μιλάτε για κράτος δικαίου αν και θα έπρεπε να ντρέπεστε ή τουλάχιστον να σιωπάτε. Βάλατε τη χώρα στα μνημόνια και εμείς τη βγάζουμε» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα ερωτήματα που τίθενται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι συγκεκριμένα και κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει θέση», τόνισε η Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στη Βουλή:
  • Είσαστε με την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και της αύξησης των μισθών των εργαζομένων ή με την συμπίεσή τους;
  • Είσαστε με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με την εργοδοτική αυθαιρεσία;
  • Είσαστε με τους κανόνες προστασίας της εργασίας ή με τους μεγαλοεργολάβους της παραβατικότητας;
  • Είσαστε με μια ανάπτυξη που σέβεται τους εργαζόμενους ή με τους τυχοδιώκτες που βαράνε κανόνι και αφήνουν απλήρωτες εκατοντάδες οικογενειών;
  • Είσαστε με τη νομιμότητα ή με τους μεγαλοπαραβάτες που φυγαδεύουν τους εργαζόμενους στα ψυγεία των εμπορευμάτων για να μην τους βρει η Επιθεώρηση Εργασίας;
  • Είσαστε με το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους ή με την ιδιωτική ασφάλιση για τους λίγους και οι υπόλοιποι στον Καιάδα;
  • Είσαστε με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο του κ. Κουρτς»;
«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει απαντήσει», σημείωσε η κα Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι: «το απάντησε ο κ. Βρούτσης στη συζήτηση στη Βουλή, δηλώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας. Οι δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν η μείωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης».
«Τη δική μας απάντηση τη δίνουμε εμπράκτως», τόνισε η Υπουργός Εργασίας:
  • «με την επαναφορά των ΣΣΕ
  • με το νόμο 4488 τον Σεπτέμβρη του 2017
  • με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ
  • με το νομοσχέδιο που σας εισηγούμαι σήμερα
  • με το αναπτυξιακό σχέδιο
Αναφορικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η κα Αχτσιόγλου επισήμανε ότι κατά την περίοδο της απορρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, αποδυναμώθηκαν σημαντικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Στον αντίποδα», σημείωσε, «η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει το ΣΕΠΕ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στους χώρους δουλειάς. Ακριβώς γι’ αυτό, μπορούμε και έχουμε πλήρη εικόνα για την πραγματική αποτελεσματικότητα των μέτρων και κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές».
Η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία πλέον συνδέεται με το στοιχείο της δικαιοσύνης για τον εργαζόμενο, καθώς εξασφαλίζονται αναδρομικά τρεις μήνες ένσημα για τον εργαζόμενο ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να συμμορφωθεί προσλαμβάνοντας τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης». Η κα Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του εργοδότη, συστηματοποιούνται οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι» και αν βρεθεί υπότροπος, το πρόστιμο διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται.
Σχετικά με τη διάταξη για τις εργολαβίες τόνισε ότι «για εμάς σαφώς προτεραιότητα έχει η προστασία του κόσμου της εργασίας. Για πρώτη φορά βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατήγησης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θεσπίζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου».
Ακολούθως, η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν στην πρακτική άσκηση, τονίζοντας ότι «τίθενται με σαφήνεια όρια στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 17% των εργαζομένων ανά επιχείρηση ή υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση μας παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα με έλλειμμα 1,1 δις ευρώ, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και 400 χιλιάδες απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές», τόνισε η Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «σήμερα, τρία χρόνια μετά έχουμε διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 400 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε μειώσει ουσιαστικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Έχοντας κερδίσει το πρώτο στοίχημα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να κλείσουμε πληγές, για να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες του παρελθόντος που κληρονομήσαμε. Το αποδεικνύουμε και με το σημερινό σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής μιας σειράς οφειλών».
Τέλος, η κα Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι διατάξεις που έρχονται στο παρόν σχέδιο νόμου για τα ασυνόδευτα ανήλικα δείχνουν πως η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να είναι μια πολιτεία που θα λειτουργεί για να καταπολεμά τους αποκλεισμούς στην βάση της αλληλεγγύης. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, δημιουργούνται ηλεκτρονικά μητρώα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας».
 
"H ΝΔ παρουσίασε τη δήθεν επιτυχή πορεία της κοινωνικής ασφάλισης από το 2010 έως το 2014, και ισχυρίστηκε ότι το σύστημα είχε ενισχυθεί αλλά τώρα θα έχουμε μειώσεις στις συντάξεις. Είναι αχαρακτήριστη αυτή η διολίσθηση στο ψεύδος", δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια και προσέθεσε ότι "τόσα πολλά ψεύδη μαζεμένα από την ομάδα αλήθειας της ΝΔ δεν έχει ξαναγίνει".
"Οι ισχυρισμοί της ΝΔ συνιστούν αλχημείες και αναιδή αντιμετώπιση της προσπάθειας του ελληνικού λαού, είναι ένα ψεύδος που αναπαράγεται συνεχώς στον Σκάι", είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ και η ΔΗΣΥ που ζητούν μέτρα ελάφρυνσης των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν ψηφίζουν σήμερα τις διατάξεις για τις αμφισβητούμενες οφειλές που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο.
Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός σημείωσε ότι τον Ιούνιο οι κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα περιορίστηκαν στις 53.800 όταν η κυβέρνηση αυτή είχε παραλάβει 168.922 κύριες συντάξεις. "Επαινέστε επιτέλους αυτούς που εργάζονται με αυταπάρνηση και έχουν κάνει τον ΕΦΚΑ πρότυπο στόχο για τη χώρα, με όλες τις αδυναμίες που μπορεί να έχει", είπε ο κ. Πετρόπουλος και συνέχισε: "Πρέπει να δείτε τι καλό έχει γίνει για το λαό μας. Το 2014 πληρώθηκαν 149 εκατομμύρια στα δημόσια νοσοκομεία και το 2017 πληρώθηκαν 580 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα δόθηκαν και 133 εκατομμύρια παλιά χρωστούμενα στον ΕΟΠΥΥ και αυτό είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής των ανθρώπων της δουλειάς, των ανθρώπων του μόχθου και των συνταξιούχων για γίνει πιο στέρεη η βάση του συστήματος υγείας και δεν πήγε χαμένη αυτή η εισφορά που αυξήθηκε για την υγεία. Αυτά δεν είναι μειώσεις συντάξεων. Είναι ενίσχυση του κοινού πεπρωμένου με καλύτερες δυνατότητες στο μέλλον".
Ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι δεν υπάρχει καμία μείωση συντάξεων αλλά εκείνες οι μειώσεις που προκύπτουν από τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

"Το πρόγραμμα της ΝΔ στα εργασιακά είναι μνημόνιο, μνημόνιο και πάλι μνημόνιο", ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.
"Η ΝΔ μας είπε ότι επί των ημερών της μειώθηκε η ανεργία επειδή έγιναν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όμως στις οποίες αναφέρεται η ΝΔ, ήταν η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και κατά 32% στους νέους, και το να γίνουν πιο εύκολα οι απολύσεις", είπε ο Θανάσης Ηλιόπουλος και προσέθεσε πως "όταν η ΝΔ ισχυρίζεται ότι έκανε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έτσι έπεσε η ανεργία, στην πραγματικότητα λέει ποιο είναι το πρόγραμμά της την επόμενη ημέρα στα εργασιακά. Και το πρόγραμμα της ΝΔ την επόμενη ημέρα στα εργασιακά είναι πως αν δεν υπήρχε μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε".
Ο αναπληρωτής υπουργός σχολιάζοντας κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν οι ομαδικές απολύσεις, είπε ότι οι πραγματικές ομαδικές απολύσεις που ευτυχώς δεν προχώρησαν ήταν οι 15.000 που θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης στους δημοσίους υπαλλήλους. Πολύ κοντά δε σε ομαδικές απολύσεις ήταν όλα όσα έγιναν με τους καθηγητές στα Τεχνικά Λύκεια, με τις καθαρίστριες, όλα όσα έγιναν σε μια σειρά κλάδους, όπως ο κλάδος των γιατρών για τους οποίους η ΝΔ πιστεύει ότι περισσεύουν.
Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και σε όσα λέει η ΝΔ για τις μειώσεις στις συντάξεις. "Η ΝΔ χαρακτηρίζει προσαρμογές τις 11 μειώσεις στις συντάξεις. Προσαρμογές ήταν οι μειώσεις, για τον κ. Βρούτση, που έκαναν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Και ήρθαν εδώ σήμερα να κάνουν ένα επικοινωνιακό σόου με τις συντάξεις αλλά όταν το ΔΝΤ πρόβαλε βέτο στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, και η κυβέρνηση έλεγε πως δεν ήταν απαραίτητα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά αυτά τα μέτρα, η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και χρειάζονται μέτρα", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.
Αλλά και για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι επί ΝΔ κατάργησε 209 θέσεις στην επιθεώρηση εργασίας που θα μπορούσε να αξιοποιηθούν στη μάχη για την αδήλωτη εργασία.
Στην απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του προγράμματος και το χρέος αναφέρθηκε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι η πορεία από το 2015 έως σήμερα ήταν δύσκολη αλλά πλέον το σκηνικό αλλάζει δραματικά και η χώρα πολύ σύντομα μπαίνει σε φάση πολύ ενθαρρυντική για την οικονομία και το μέλλον αυτής της χώρας. «Το σκηνικό έχει αλλάξει σημαντικά. Ξέρουμε όλοι ότι και ο ΕΝΦΙΑ θα διορθωθεί, και το ΦΠΑ θα διορθωθεί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν, και ο κατώτερος μισθός ανεβαίνει και οι συντάξεις και το αφορολόγητο πιθανότατα να είναι υπο διαπραγμάτευση. Και τα πλεονάσματα. Και οι ίδιοι που κινδυνολογούσαν και είχαν επενδύσει στη μείωση των συντάξεων και το αφορολόγητο αντέδρασαν σαν κακομαθημένα παιδιά» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Οι τοποθετησεις της αντιπολιτευσης
«Δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση για τις δικές σας πράξεις και γιατί παγιδεύσατε τη χώρα στην ιδεοληψία σας. Εγκαλείτε εμάς αν και είναι το δικό σας μνημόνιο που στοίχισε 100 δις ευρώ στους πολίτες. Το νομοσχέδιο έχει λίγο από όλα. Δεν περιλαμβάνει το μείζον. Μείζονα σημασία έχει η τροπολογία που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με την οποία ζητάμε από όλα τα κόμματα της Βουλής να ψηφίσουν να μην προχωρήσει η μείωση των συντάξεων που εσείς ψηφίσατε, μια περικοπή συντάξεων αποτέλεσμα των δικών σας επιλογών το 2015» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, για να προσθέσει ότι «είναι μια περικοπή συντάξεων εντελώς αχρείαστη». «Κάναμε δύσκολες επιλογές αλλά επιτύχαμε τη σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2060» είπε ο κ. Μηταράκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ παρέλαβε μια χώρα με ανάπτυξη το 2015, την επέστρεψε στην ύφεση, σήμερα συνεχίζει με αναιμική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα για τις μειώσεις στις συντάξεις, ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε 21 μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις εισφορών, αυξήσεις στα όρια εργασίας, κατάργησε το ΕΚΑΣ.
«Θεωρούμε κρίσιμο να υπερβείτε τις κομματικές αγκυλώσεις σας και να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε, για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις» είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, και συμπλήρωσε ότι «με τον νέο υπολογισμό επέρχονται δραματικές μειώσεις από 1.1.2019 και έχουμε μπροστά και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς με τους συνταξιούχους να χάνουν από μία έως τρεις συντάξεις».  «Το κόστος θα είναι μεγάλο. Πάμε σε ένα σύστημα κοινωνικών παροχών που παραβιάζει κάθε αρχή αναλογικότητας, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» υποστήριξε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «ζητάμε την κατάργηση του Ν. 4472/2017 με τον οποίο επιβάλλονται μειώσεις. 'Αλλωστε οι μειώσεις για τα υπερπλεονάσματα επιβάλλουν την αποδοχή της πρότασης μας. Κάντε αποδεκτή την πρότασή μας. Αυτό είναι αριστερό, αυτό είναι προοδευτικό, αυτό σημαίνει στήριξη στους συνταξιούχους». Ο βουλευτής δήλωσε πάντως ότι επί της αρχής η ΔΗΣΥ ψηφίζει θετικά το νομοσχέδιο.
"Το νομοσχέδιο δεν απαντά στην εργασιακή κόλαση που έχουν δημιουργήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις» είπε ο Χρήστος Κατσώτης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ. Ο βουλευτής επέκρινε ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική τους εξυπηρέτησαν μόνο την καπιταλιστική ανάκαμψη και οδήγησαν σε εργασιακή ζούγκλα. Ο κ. Κατσώτης χαρακτήρισε λαιμητόμο τον νόμο Κατρούγκαλου και κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των ρυθμίσεων του ν.4387/2016 που προβλέπουν επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, διαφορετικά οι συνταξιούχοι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα και θα...ανταποδώσουν στην κυβέρνηση την "αγάπη" που τους έδειξε. «Η κυβέρνηση έχει απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ που απαντούν στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, της 13ης και της 14ης σύνταξης» σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης.
«Όταν μιλάμε για ασφαλιστικές ρυθμίσεις πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών που παράγουν και επιχειρούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, δεν είναι άλλο από τον νόμο Κατρούγκαλου» ανέφερε ο Γιώργος Μαυρωτάς ειδικός αγορητής του Ποταμιού. Πρόκειται, όπως είπε, «για έναν φορολογικό νόμο που τον έχουμε βαφτίσει ασφαλιστικό. Το νόμο που έχει εξοντώσει τους συνεπείς πολίτες και με βάση τις εισφορές του νόμου αυτού δημιουργείται το υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ για να έχει η κυβέρνηση να κάνει επιδοματική πολιτική, μια πολιτική αντιαναπτυξιακή με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες». Όσο για τη συζήτηση αναφορικά με τη μείωση ή μη των συντάξεων από 1.1.2019, είναι -υποστήριξε ο κ. Μαυρωτάς- μια απάτη στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα γιατί με 1,3 εργαζομένους για κάθε έναν συνταξιούχο, το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι μαθηματικά αδιέξοδο και αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει για τους συνταξιούχους είναι να προσελκύσει επενδύσεις σε εμπορεύσιμους κλάδους για να δημιουργηθούν οι δουλειές με τις οποίες θα πληρώνονται και οι συντάξεις.
O Αριστείδης Φωκάς ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώωνανέφερε, από την πλευρά του, ότι το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο που δεν θα προσφέρει στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Αναφερόμενος στο νόμο Κατρούγκαλου είπε ότι δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να ολοκληρώσει το πλαίσιο του ΕΦΚΑ την ίδια ώρα που πετσοκόβεται η σύνταξη του ελεύθερου επαγγελματία.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το εν λόγω σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, επιχειρεί να βάλει, για πρώτη φορά, αυστηρούς κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών κατοχυρώνοντας τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων που δουλεύουν σε εργολαβικές εταιρείες καθώς και τυχόν οφειλόμενες αποζημιώσεις απόλυσης, αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ενώ επιβάλλει την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 9, καθιερώνεται η συνευθύνη αναθέτοντος, δηλαδή της επιχείρησης που αναθέτει ένα έργο (όπως η καθαριότητα, η φύλαξη κ.λπ.) σε έναν εργολάβο, του εργολάβου αλλά και του (πιθανού) υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων. 
Όπως προβλέπει το προαναφερθέν άρθρο:
«Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αναθέτει, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, την εκτέλεση έργου ή τμήματος έργου (αναθέτων) σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργολάβο) ευθύνεται εις ολόκληρον και αλληλεγγύως με τον εργολάβο έναντι των εργαζομένων του τελευταίου για την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης.
Η ανωτέρω ευθύνη περιορίζεται στα δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από τη συμβατική σχέση μεταξύ του αναθέτοντα και του εργολάβου για το συγκεκριμένο έργο ή τμήμα έργου.
Σε περίπτωση ανάθεσης της εκτέλεσης του έργου ή τμήματος του έργου από τον εργολάβο σε υπεργολάβο, η εις ολόκληρον και αλληλέγγυα ευθύνη αφορά τον αναθέτοντα, τον εργολάβο και τον υπεργολάβο, υπό την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου».
Με την προαναφερθείσα ρύθμιση οι εργοδότες καλούνται να αναγνωρίσουν ως εργατικό τους δυναμικό ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων (για παράδειγμα, περίπου το 10% των εργαζομένων στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα απασχολούνται με αυτό το καθεστώς!), οι οποίοι ήταν μέχρι τώρα «αόρατοι» και επαφίονταν στις ορέξεις των «εργολάβων».
Βάζουμε τη λέξη σε εισαγωγικά ακριβώς διότι, όπως αναδείξαμε αναλυτικά σε πρόσφατο δημοσίευμα του Left.gr, οι εργολαβικές αυτές εταιρείες, στην πραγματικότητα προβαίνουν σε δανεισμό εργαζομένων και έτσι δεν υπόκεινται σε καμία νομοθετική ρύθμιση, ούτε αυτή που ισχύει για τις Ε.Π.Α. (Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης).

Αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο.
Ως εκ τούτου, η αρχιτεκτονική του προστίμου, από αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική θα κινείται πλέον σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος, δίνοντας πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά συμβάσεις εργασίας αλλά και διευκολύνοντας την καταγγελία περιστατικών «μαύρης» εργασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα έχουν κίνητρο να προβούν σε καταγγελία. 
Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής.
Προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο 6:
Αν, εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο της παρ. 1 του άρθρου 5 μειώνεται ως εξής:
α) στο ποσό των επτά χιλιάδων ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών,
β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, και
γ) στο ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Πρακτική άσκηση και μαθητεία

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα του Left.gr, με το εν λόγω νομοσχέδιο (στο άρθρο 10) θεσπίζονται σημαντικές ρυθμίσεις για τους νέους που απασχολούνται σε καθεστώς πρακτικής άσκησης ή μαθητείας:
Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που απασχολεί για πρακτική άσκηση ή μαθητεία, καθώς και κάθε μεταβολή της απασχόλησης αυτής, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της.
Επίσης, ο συνολικός αριθμός των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που απασχολούνται για πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3667/2008 (Α΄ 114) και της παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4403/2016 (Α΄ 125) και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτών κοινών υπουργικών αποφάσεων, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει ποσοστό 17% του συνολικού προσωπικού κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και σε κάθε περίπτωση τα σαράντα (40) άτομα.
Αρμόδιο για τον έλεγχο της εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων είναι το Σ.ΕΠ.Ε., το οποίο επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170) και τις κείμενες διατάξεις περί αδήλωτης εργασίας.

Θερμική καταπόνηση

Επίσης, με το ίδιο σχέδιο νόμου καθιερώνεται η δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα καθορίζονται με ακρίβεια, μεταξύ άλλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι επιβαρυμένες κατηγορίες εργαζομένων, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται και, εν γένει, κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. 

Ασφαλιστικά θέματα

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται διαδικασία διαγραφής αμφισβητούμενων οφειλών ή τόκων και προσαυξήσεων που έχουν γεννηθεί έως 31/12/2016 σε βάρος ασφαλισμένων εξ’ αιτίας της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπαγωγή ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων.
Επίσης, ρυθμίζεται ενιαία εντός του ΕΦΚΑ η έναρξη του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης (1η του επόμενου μήνα) και η λήξη (στο τέλος του μήνα εντός του οποίου επέρχεται ο λόγος διακοπής της σύνταξης). Επιπλέον, δεν θα είναι υποχρεωτική πλέον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας, προκειμένου να αρχίσει η συνταξιοδότηση. 
Ακόμη, απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στα μητρώα Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων

Μεριμνώντας για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, το σχέδιο νόμου εισάγει το σύστημα της επιτροπείας, θεσμοθετεί τα αρμόδια όργανα και καθορίζει επακριβώς τις αρμοδιότητες του επιτρόπου.
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο ΕΚΚΑ και δημιουργούνται ηλεκτρονικά μητρώα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας.
Επίσης, το νομοσχέδιο ορίζει διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου σε ανάδοχους γονείς, σύμφωνα με τις διατάξεις της πρόσφατης νομοθεσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.