10 Ιουλ 2018

Εκείνη η τυρόπιτα, χωρίς απόδειξη...

Για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς το παλιό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε τη χώρα


   Στη χθεσινή του ομιλία στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε έξι σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση της αναπτυξιακής διαδικασίας: Αξιόπιστος φορολογικός μηχανισμός. Δίκαιοι κανόνες ανταγωνισμού. Απλοποιημένες αδειοδοτήσεις. Αδιάβλητο σύστημα δημοσίων συμβάσεων. Κτηματολόγιο υπό ολοκλήρωση. Στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα.
   Υπάρχει λόγος που αυτά δεν τα είχαμε την περίοδο του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Η έλλειψή τους τροφοδοτούσε τη διαφθορά. Όσο πιο περίπλοκο ήταν το φορολογικό σύστημα, όσο πιο δαιδαλώδεις οι διαδικασίες αδειοδότησης, όσο πιο διαβλητό το σύστημα ανταγωνισμού, τόσο μεγαλύτερο ήταν το λάδωμα που έπεφτε. Για να μην αναφερθούμε στο σύστημα προμηθειών. Ούτε, βεβαίως, στο Κτηματολόγιο και τα κοινωνικά προγράμματα, όπου διενεργήθηκε κανονικότατη ρεμούλα με δίκτυα κολλητών και φίλων.
   Μας βγάζει αυτό μια καθαρή εικόνα τού γιατί χρεοκόπησε αυτή η χώρα; Όχι εντελώς. Για να την ολοκληρώσουμε θα πρέπει να ανακαλέσουμε το τι γινόταν και με τα τρία βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία επίσης αναφέρθηκαν στη χθεσινή ομιλία: τον αναπτυξιακό νόμο, τα ΕΣΠΑ και τον τραπεζικό δανεισμό. Ας θυμηθούμε τι πελατειακό και αντιπαραγωγικό πάρτι γινόταν με τον αναπτυξιακό νόμο - όπου μια χούφτα επιχειρήσεις έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος χωρίς την ελάχιστη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ. Ας θυμηθούμε το αναίσχυντο πελατειακό πάρτι με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Και, βεβαίως, τις τράπεζες που τις πληρώσαμε χρυσές.
   Ας προσθέσουμε σε αυτά το διαρκές πελατειακό νταλαβέρι στο Δημόσιο, την Αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς. Και έχουμε μια κάπως ξεκάθαρη εικόνα για το πώς το παλιό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε τη χώρα.
   Α, έφταιγε και εκείνη η τυρόπιτα που πήραμε χωρίς απόδειξη. Αλλά λιγότερο.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.