13 Ιουλ 2018

Η πρωτοβουλία Κοτζιά είχε σήμερα αποτέλεσμα: 100 Έλληνες ήρωες αναπαύτηκαν μετά από 78 χρόνια!

- Ενταφιάσθηκαν στον τόπο της θυσίας τους, στους Βουλιαράτες
- Νίκος Κοτζιάς: Να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των τελευταίων άταφων πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


   Ήταν 22 Ιανουαρίου 2018, όταν, μετά από 78 χρόνια, ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής των οστών εκατοντάδων Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων στην Αλβανία, στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41.
   Η αρχή είχε γίνει μεταξύ Τεπελενίου και Κλεισούρας, στη θέση Ντραγκόντι, όπου τεχνικά συνεργεία, υπό την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής, παρουσία Ελλήνων και Αλβανών εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησαν να σκάβουν στα σημεία, όπου, με βάση παλαιούς, ιταλικούς κυρίως χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες, που έπεσαν στις σφοδρές μάχες με τα ιταλικά στρατεύματα.
   «Σήμερα πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41. Των τελευταίων άταφων πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» τόνιζε τότε η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
   Το βήμα αυτό για την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες ήταν ένα από τα ζητήματα που είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί, λίγους μήνες νωρίτερα, στην Κρήτη, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων, με πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά και στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
   Το δίκαιο αυτό αίτημα της ελληνικής πλευράς που εκκρεμούσε τόσα χρόνια, τώρα, βάσει των όσων διαπραγματεύτηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης των απαραίτητων εκτελεστικών νόμων και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, υλοποιείται από την αλβανική κυβέρνηση.
   Έτσι, σήμερα, σε μία φορτισμένη συγκινησιακά τελετή, έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία και ο ενταφιασμός στο Ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες.
   Την νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, παρουσία της Ελληνίδας πρέσβη στα Τίρανα Ελένης Σουρανή, του Γενικού Προξένου, του Ακολούθου Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχη Χρήστου Μπακιρτζή, των Ελλήνων αξιωματικών που μετέχουν στη Μικτή Επιτροπή, μεταξύ των οποίων ο Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Πλωτάρχης Σπυρίδων Σκουρτσίδης και ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, του Προέδρου της Ομόνοιας Βασίλη Κάγιου και δεκάδων κατοίκων από τα γύρω μειονοτικά χωριά.
   Με τον ενταφιασμό των εκατό Ελλήνων στρατιωτών ουσιαστικά εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες που είχε το Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης, στους Βουλιαράτες.
   Έτσι, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το κατασκευασμένο εδώ και χρόνια Νεκροταφείο στα Στενά της Κλεισούρας.
   Στο στενό πέρασμα της Κλεισούρας, εκεί που τον Μάρτιο του 1941 δόθηκαν σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Έλληνες και Ιταλούς, κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, οργανωμένο στρατιωτικό νεκροταφείο, προκειμένου να ενταφιαστούν τα οστά όσων Ελλήνων στρατιωτών έχουν εκταφεί από τα πεδία των μαχών και τα πρόχειρα νεκροταφεία της εποχής του πολέμου.
   Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, η λειτουργία του νεκροταφείου αυτού δεν κατέστη εφικτή. Φαίνεται ότι τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Έτσι, θα δοκιμαστούν στην πραγματικότητα πια κι όλα τα στάδια που προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας.. Εντοπισμός των νεκρών, εκταφή, ταυτοποίηση, ενταφιασμός..
   Η αρχή έγινε.. Εκατό ήρωες αναπαύονται για πάντα στον τόπο της θυσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.