16 Ιουν 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με τις δυνάμεις της προόδου, με αναβαθμισμένο τον γεωπολιτικό της ρόλο - VIDEO

Η ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας


   Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας την για ανεύθυνη στάση, κλείνοντας το μάτι στη πατριδοκαπηλία και υποστήριξε ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν παρεκκλίνει καθόλου από την εθνική θέση.
   «Η συμφωνία που κατάφερε να κλείσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεκκλίνει από την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία και erga omnes, βάζοντας τέλος στον αλυτρωτισμό και την παραγωγή του από τη γείτονα χώρα. Αυτές είναι οι αλήθειες που προσπαθείτε να θολώσετε» τόνισε η κ. Γεροβασίλη ενώ χαρακτήρισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, ως «προσπάθεια λεονταρισμού επειδή δεν αντέχει άλλο εκτός εξουσίας».
   Ακόμα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που προσπαθεί να την «βαφτίσει υπεύθυνη εθνική στάση».   Όπως είπε, «οι δικές της ανεύθυνες συντηρητικές πολιτικές οδήγησαν τα Σκόπια να γίνουν αποδεχτά με το όνομα Μακεδονία και όχι η Αριστερά που για 28 χρόνια και εκείνες τις εποχές δεν έπαιζε μέσα στα πολιτικά διπλωματικά πράγματα».
   «Οι πολιτικοί χειρισμοί της ΝΔ, οι αδυναμίες, οι αδράνειες, η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της είναι αυτά, που σε μεγάλο βαθμό, συντηρούσαν τον αλυτρωτισμό της γείτονας χώρας. Η δική σας διπλωματία και οι δικοί σας χειρισμοί ήταν αυτά που οδήγησαν πάνω από 140 κράτη να αναγνωρίσουν, σε διμερές επίπεδο, τα Σκόπια ως Μακεδονία. Στρουθοκαμηλισμός η αντίδραση σας, μπας και κανείς δεν καταλάβει ότι εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία η ενδιάμεση συμφωνία. Αποκρύπτετε τα πραγματικά στοιχεία και τις αλήθειες, που αποδεικνύουν ότι με τη δική σας στάση αναγνωρίστηκαν ως Μακεδονία τα Σκόπια, γιατί έτσι βολεύει το αφήγημα σας», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε:
   «Κλείνετε το μάτι στην πατριδοκαπηλία που υπηρετήσατε τόσο καλά. Και σήμερα, που όλη η Ευρώπη μιλά για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και αλλαγή του συντάγματος τους δεν θέλετε την επιτυχία.
   Είχατε πειστεί ότι είμαστε μια Αριστερή παρένθεση. Διαψευστήκατε όμως. Γιατί αντί της αποτυχίας καταφέραμε και δίνουμε λύση σε μνημόνια, χρέος και Μακεδονικό και αφήνουμε οριστικά πίσω μας όποιους δεν θέλουν να είμαστε στο επόμενο βήμα της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας. Εσείς δεν αντέχετε ούτε τη διαδρομή αυτής της κυβέρνησης, ούτε την επιτυχία, ούτε ότι κερδίζουμε έδαφος».
   Και η κ. Γεροβασίλη συνέχισε: «Η μόνη επένδυση που κάνατε τα τελευταία δύο χρόνια είναι στη διαστρέβλωση της αλήθειας, στον φόβο, στην άγνοια και τώρα με την πρόταση μομφής, στα ταπεινά ένστικτα της πατριδοκαπηλίας. Ένα μείγμα ακραίο και παραπάνω από επικίνδυνο, που τροφοδοτεί τον φασισμό».
   «Η ΝΔ πολιτεύεται με μομφές παντού. Και η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν για αυτήν μια ακόμα ευκαιρία», συμπλήρωσε.
   Ακόμα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε και στις κατηγορίες που ακούγονται, όπως είπε, έντονα τις τελευταίες μέρες, για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εμμονικά και ατεκμηρίωτα επιχειρήματα.
   «Εμείς αποκαταστήσαμε τις αδικίες, την ασφάλεια την εργασιακή ειρήνη και εξορθολογίσαμε τον δημόσιο τομέα. Η Αντιπολίτευση χρησιμοποιεί εσκεμμένα λάθος τα στοιχεία. Το ελληνικό δημόσιο από το 2015 μειώθηκε συνολικά κατά 10.000 υπαλλήλους. Αυτό δεν λέγεται διόγκωση, λέγεται μείωση. Το Δεκέμβριο του 2014 εξαιτίας της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης δια αναθέσεως όρισε όλους τους διευθυντές στη δημόσια διοίκηση. Αυτή η κυβέρνηση όμως δεν τους έδιωξε γιατί δεν είμαστε ρεβανσιστές.
   «Θα περπατήσουμε με τις προοδευτικές δυνάμεις μπροστά, και οι συντηρητικές δυνάμεις θα μείνουν σταθερά πίσω. Και οι πατριωτικές λογικές θα αναβαθμίσουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

  Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης:


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Θα ξεκινήσω με κάτι πολύ γνωστό και συνηθισμένο.
Ότι η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια. Έκφραση που, όλοι μας την έχουμε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.
Αυτό όμως, το γεγονός δηλαδή πως είναι πλούσια, δεν σημαίνει πως πρέπει να την αλλοιώσει στις μέρες μας  ο αρχηγός της Ν.Δ. και όσοι τον ακολουθούν στο κατήφορό του με ακροδεξιά και εθνικιστικά χαρακτηριστικά.
Και να οικειοποιηθούν τις λέξεις, προσδίδοντάς τους τη σημασία που τους βολεύει κατά περίπτωση.
Αποκρύπτοντας ή υπερτονίζοντας έτσι, κατά το δοκούν, δεδομένα, πολιτικές στάσεις και γεγονότα.
Αντικαθιστώντας, δηλαδή, την ιστορική γνώση με ανιστόρητα εθνικιστικά αφηγήματα, την πραγματικότητα με εμπόριο πατριδοκαπηλίας και τα επιχειρήματα με αφοριστικές, οπαδικές κραυγές.
Κι όλη αυτήν την επικίνδυνη αμοραλιστική σοφιστεία να τη βαφτίζουν υπεύθυνη εθνική στάση.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη.
Ας ξεκινήσουμε με την ονομασία που σήμερα έχει η γειτονική μας χώρα.
Με την ονομασία, δηλαδή, για να ξέρουμε τι λέμε, που οι ηγέτες της συντηρητικής παράταξης συμφώνησαν εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε διμερή και σε μεγαλύτερα διεθνή όργανα.
Στην ονομασία ΠΓΔΜ κατέληξαν εδώ και 28 χρόνια.
Δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Και φυσικά όλα αυτά διαδραματίστηκαν την εποχή που εμείς, η Αριστερά, ούτε κυβερνούσαμε, ούτε μπορούσατε –φυσικά– να διανοηθείτε πως παίζουμε ή θα μπορούσαμε ποτέ να παίξουμε κάποιο ρόλο στο κεντρικό πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Έτσι δεν είναι;
Δεν λέω κάτι ανακριβές.
Οι πολιτικοί χειρισμοί και οι διεθνείς συμφωνίες του δικού σας πολιτικού φορέα, της ΝΔ, οι αδυναμίες και οι αδράνειές σας, κυρίες και κύριοι που σήμερα μέμφεστε τη δική μας κυβέρνηση, είναι αυτά που, μέχρι τώρα και σε μεγάλο βαθμό, συντηρούσαν τον αλυτρωτισμό μερίδας των γειτόνων μας.
Η δική σας εθνική διπλωματία και εξωτερική πολιτική είναι αυτά που οδήγησαν, μέχρι τώρα, στο γεγονός περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, να έχουν αναγνωρίσει την γείτονα με τη συνταγματική ονομασία της, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Κι ενώ όλα αυτά συντελούνταν στην παγκόσμια κοινότητα, ενώ αυτή ήταν η πραγματικότητα και σας ήταν γνωστή εσείς παραμένατε στον στρουθοκαμηλισμό, μπας και δεν καταλάβαινε κάποιος συμπολίτης μας πως το Μ στο ΠΓΔΜ σημαίνει Μακεδονία.
Και στην ικανοποίηση  του εγχώριου ακροατηρίου σας, αναφέροντας στο εσωτερικό της χώρας μας την γείτονα χώρα με το όνομα της πρωτεύουσάς της, ως Σκόπια.  
Λες κι υπάρχουν χώρες, που παίρνουν το όνομά τους από την πρωτεύουσά τους.
Λες και την Ιταλία την αναφέρουν ως Ρώμη και την Ελλάδα Αθήνα.
Αποκρύπτατε, φυσικά, απ’ τον δημόσιο λόγο πως με τη Διεθνή Συνθήκη του Βουκουρεστίου, το 1913, διαμοιράστηκε η γεωγραφική περιοχή που οριζόταν ως Μακεδονία με:
·         την Ελλάδα να λαμβάνει το 50%, 
·         την Βουλγαρία το 10%,
·         την Αλβανία να λαμβάνει ένα πολύ μικρό ποσοστό
·         και το υπόλοιπο περίπου 40% να πηγαίνει στη Γιουγκοσλαβία. 
Αυτή η συνθήκη δεν αμφισβητήθηκε εδώ και 105 χρόνια, από καμία ελληνική κυβέρνηση.
Δηλαδή, στ’ αλήθεια, η στάση σας για το Μακεδονικό ήταν να αποκρύπτετε διαρκώς τα ιστορικά στοιχεία, να χρησιμοποιείτε όσες ιστορικές περιόδους, απ' την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα, βολεύουν το αφήγημά σας,  να χρησιμοποιείτε τις διεθνείς συνθήκες κατά το δοκούν και  να κλείνετε το μάτι στην ενεργοποίηση της πατριδοκαπηλίας και του θυμικού.
Τα έχετε καταφέρει τόσο καλά, έχετε υπηρετήσει τόσο καλά τα εθνικά μας συμφέροντα, ώστε σήμερα όλη η Ευρώπη να χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας, να μιλάει για επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος, καταφανώς να αναγνωρίζεται η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας και  τα διεθνή μέσα να αναφέρουν πως η «Μακεδονία» αλλάζει όνομα και Σύνταγμα.
Επαναλαμβάνω, η «Μακεδονία» αλλάζει όνομα και Σύνταγμα.
Δηλαδή, η συμφωνία αυτή προσπαθεί τελικά, κυρίες και κύριοι, να περισώσει την δική σας «επιτυχία».
Που συμπυκνώνεται στο αναγνωρισμένο –μέχρι σήμερα– «Μακεδονία».
Και είναι μια συμφωνία που δεν παρεκκλίνει καθόλου απ΄ την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes.
Και, επιπλέον, δημιουργεί την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση. 
Βάζοντας, έτσι, καταρχάς θεσμικό τέλος στον αλυτρωτισμό και την αναπαραγωγή του.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της ΝΔ,
Αυτές είναι οι αλήθειες.
Που προσπαθείτε να θολώσετε, να κρύψετε, να κάνετε να ξεχαστούν.
Με πολλούς τρόπους. Ο τελευταίος είναι ο λεονταρισμός της χθεσινής κατάθεσης πρότασης μομφής στην κυβέρνησή μας.
Για να δούμε όμως. Γιατί μας μέμφεστε στα αλήθεια...
Επειδή είχατε κάνει την ευχή σας αλήθεια και δεν αντέχετε άλλο.
Δεν αντέχετε εσείς να μας είχατε φανταστεί –και να είχατε πειστεί κιόλας γι’ αυτό– πως θα αποτελούσαμε μια μικρή, αριστερή παρένθεση.
Και αντ’ αυτού, εμείς δίνουμε λύσεις στο τρίπτυχο:
Μνημόνια, Χρέος, Μακεδονικό.
Δίνουμε λύσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και τα αφήνουμε πίσω μας οριστικά.
Εμείς.
Εσείς, αν θέλετε, παραμείνετε, χωρίς λύσεις.
Εμείς είμαστε ήδη στο επόμενο βήμα, στη γρήγορη υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της κοινωνικής ευημερίας και της δίκαιης ανάπτυξης
Δεν αντέχετε, λοιπόν, ούτε τη διαδρομή, ούτε τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης.
Δεν ανέχεστε να κερδίζουμε έδαφος, αυτό που επί των ημερών  σας χάσαμε, στην παγκόσμια κοινότητα και να μας επαινούν διεθνώς.
Και δεν το αντέχετε, γιατί επί 2,5 χρόνια τώρα επενδύετε –άλλες επενδύσεις δεν είχαμε δει επί των ημερών σας–
στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, στην άγνοια, στο φόβο, στη ρηχή συλλογική μνήμη και τώρα στα ταπεινά ένστικτα της πατριδοκαπηλίας και του εθνικισμού.
Να το προσέξετε όμως αυτό. Είναι πολύ επικίνδυνο.
Γιατί, το μείγμα εθνικισμού στην εξωτερική πολιτική και ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην εσωτερική, είναι παραπάνω από επικίνδυνο, τροφοδοτεί τον λαϊκισμό.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι μια ακόμη ευκαιρία να πούμε όλα τα πράγματα με το όνομά τους.
Γιατί, η ΝΔ, αδικώντας εν πολλοίς και την πολιτική της παράδοση, όλο το τελευταίο διάστημα πολιτεύεται με μομφές παντού.
Στον τομέα ευθύνης μου, μας μέμφεται για την μεγάλη, τριετή μεταρρύθμιση για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης.
Μας κατηγορεί εμμονικά κι ατεκμηρίωτα για:
·         κομματικούς στρατούς,
·         ορδές μετακλητών,
·         διόγκωση του κράτους,
·         εκτόξευση των δαπανών.
Εμείς:
·         Αποκαταστήσαμε τις αδικίες και την εργασιακή ασφάλεια,
π.χ. η μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, οι μόνιμες θέσεις εργασίας στην καθαριότητα των Δήμων.

·         Εξορθολογίζουμε δομές, υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό.

·         Ψηφιοποιούμε και απλοποιούμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

·         Εξοικονομούμε πόρους χωρίς καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα.

·         Πετύχαμε τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στο 1 προς 1, δημιουργώντας χώρο για μόνιμες, στοχευμένες προσλήψεις.

·         Αποκομματικοποιούμε τη Διοίκηση. Ήδη έχουν κριθεί 56 από τους 69 Γενικούς Διευθυντές, και προχωρούμε στις κρίσεις προϊσταμένων σε όλη την ιεραρχία.

Και θυμίζω ότι μέχρι να γίνουν οι κρίσεις παρέμεναν στη θέση τους οι προϊστάμενοι που σε μια νύχτα τον Δεκέμβριο του 2014 διόρισε με ανάθεση ο κ. Μητσοτάκης ενόψει της επόμενης κυβέρνησης.
Παρόλη την προσπάθεια που έκανε η ΝΔ για να τορπιλίσει την αντικειμενική διαδικασία για την ανάδειξη Γραμματέων στα υπουργεία, τους ενημερώνουμε ότι δεν τα κατάφεραν.
Μπορείς να χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς για το έργο μιας κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς για αυτούς υπάρχει η πραγματικότητα, τα αντικειμενικά στοιχεία και δεδομένα, που αποδομούν το αφήγημα.
Θυμίζω ότι το πελατειακό κράτος το έστησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες, και επιχείρησαν να το κρατήσουν το ίδιο και στα χρόνια της κρίσης.
Αυτοί που είδαν τη Δημόσια Διοίκηση ως πεδίο περικοπών, αγνόησαν και εξακολουθούν να αγνοούν τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών.
Αυτοί που είδαν το κράτος ως πεδίο νεοφιλελεύθερων πειραμάτων εξακολουθούν να το βλέπουν έτσι.
Και, βέβαια, αυτό το κράτος δεν το έστησε η Αριστερά.
Η Αριστερά είναι αυτή που θα το αλλάξει, και είναι αυτή που το κάνει ανθρώπινο, δίκαιο και δημοκρατικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ασκούμε την πολιτική νηφάλια και υπεύθυνα.
Κοινωνική και πολιτική πόλωση, ακραίος διχαστικός λόγος και πράξεις παραπέμπουν σε εθνικολαϊκισμό.
Η χώρα θα προχωρήσει, η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με τις δυνάμεις της προόδου, με αναβαθμισμένο τον γεωπολιτικό της ρόλο.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.