28 Ιουν 2018

Στην υπηρεσία του Αρτινού δημότη τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών

- Μετά τις 26 παιδικές χαρές, πρόταση για 4,36 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των δικτύων ύδρευσης
- Λύσεις εκεί που κυριαρχούσαν η στασιμότητα και τα αδιέξοδα


   Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιμέτωπη επί χρόνια με τη βίαιη συρρίκνωση πόρων, εξοπλισμού και προσωπικού, καλείται, παρ’ όλα αυτά, να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη συλλογική προσπάθεια οικονομικής και θεσμικής ανάταξης της χώρας.
   Με τα Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», προϊόν συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, με υλοποίηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η Κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει ενεργά την αναπτυξιακή διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βελτιώνοντας άμεσα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
    – Ο «ΦιλόΔημος Ι» ξεκινά με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για το 2018 και με προοπτική αύξησης αυτού του ποσού στα 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.
    – Ο «ΦιλόΔημος ΙΙ» έχει εξασφαλίσει 240 εκατ. για το 2018 από ένα, κατ’ αρχήν, σύνολο 300 εκατ. ευρώ.
   Συνολικά 740 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν εξασφαλιστεί μόνο για το 2018, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες των δήμων και των νομικών τους προσώπων.
   Ο Δήμος Αρταίων έχει ήδη, στα μέσα Μαΐου, υποβάλλει για ένταξη και χρηματοδότηση (δείτε ΕΔΩ), από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», τη δημιουργία 11 νέων παιδικών χαρών και την αναβάθμιση άλλων 15 υφιστάμενων, ανταποκρινόμενος στην Πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους της χώρας να υποβάλλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Προμήθεια-τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της Χώρας», προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ.
   Τώρα, ένα μήνα αργότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Άρτας αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή του έργου «Βελτιώσεις επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Αρταίων», με συνολικό προϋπολογισμό 4.362.251 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών .
   Η πράξη χωρίζεται σε τέσσερα υποέργα, που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να πραγματοποιείται καλύτερη συντήρηση.
   Αναλυτικά, τα τέσσερα υποέργα έχουν ως εξής:
   1. Εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας, αυτοματισμών και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού και ελέγχου διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αρταίων, με προϋπολογισμό 1.435.251 ευρώ
   2. Βελτιώσεις επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών (Έλατος Κορφοβουνίου, Κορωνησία, Στρογγυλή, Αμπέλια Αμμοτόπου και Παντάνασσα), προϋπολογισμού 1.907.000 ευρώ
   3. Ύδρευση υψηλής ζώνης Τ.Κ. Γραμμενίτσας με προϋπολογισμό 620.000 ευρώ και
   4. Ύδρευση Τ.Κ. Αγίου Σπυρίδωνα (με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ζηρού), προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
   Η Κυβέρνηση δίνει έμφαση σε κρίσιμα έργα μικρής κλίμακας σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία αθροιστικά συνιστούν μια μεγάλη θετική παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη και αποδέκτες.
   Ο «ΦιλόΔημος» βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες που διατυπώθηκαν από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές δυνατότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσφέρει λύσεις εκεί που κυριαρχούσαν η στασιμότητα και τα αδιέξοδα.
   Στόχος των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ» είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση των υποδομών που αφορούν στη ζωή, στην υγεία και στη δουλειά του κάθε πολίτη. Οι διαθέσιμοι πόροι συγκεντρώνονται και κατανέμονται, προκειμένου να αποτελέσουν έναν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό πολλαπλασιαστή.
   Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην καταγραφή, την ιεράρχηση και την έμπρακτη υλοποίηση κρίσιμων έργων για την τοπική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.
   Είναι μια πρωτοβουλία που συναθροίζεται με όλες τις άλλες δράσεις της μεγαλύτερης συλλογικής προσπάθειας της Κυβέρνησης, της κοινωνίας, της Χώρας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διέξοδο από την οικονομική κρίση και τα επακόλουθά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.