3 Ιουν 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Η υπονόμευση είναι συστατικό στοιχείο της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη

Δεν αντέχουν να βλέπουν ότι είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς που βάζει τέλος στα μνημόνια, ούτε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που υλοποιεί ουσιαστικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις


   Με βολές εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη περιγράφει την επόμενη ημέρα της χώρας εκτός του μνημονίου.
   Μιλώντας στο thecaller η Όλγα Γεροβασίλη επιτίθεται με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση, που προβλέπει πάντα καταστροφές που δεν έρχονται και προσπαθεί να καλλιεργήσει ακραία συντηρητικά αντανακλαστικά, επιβάλλοντας φόβο στην κοινωνία, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν ως οι δικαιωματικοί κληρονόμοι της εξουσίας.
   Όσο για τα περί συνεργασιών με το ΚΙΝ.ΑΛ., η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει ότι, από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, προκύπτει η ανάγκη για συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων κατά των συντηρητικών και ακραίων συντηρητικών κύκλων που επέβαλλαν σκληρές, τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας, αλλά στην Ελλάδα, βλέπουμε έναν διχασμό στην Κεντροαριστερά, καθώς από τη μια υπάρχουν σοσιαλδημοκράτες που αντιλαμβάνονται τις συνθήκες αλλαγής, από την άλλη υπάρχουν σοσιαλφιλελεύθεροι που νοσταλγούν τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτικές πολιτικές όσο ποτέ άλλοτε..
   Η Όλγα Γεροβασίλη καταφέρεται με σαφήνεια ενάντια στο παλαιοκομματικό κατεστημένο, που, όπως αναφέρει, ευθύνεται για την επιβολή των μνημονίων, στα οποία είδε μια ευκαιρία για την επιβολή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, επισημαίνοντας ότι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και μας έβαλαν σ’ αυτήν την περιπέτεια, στράφηκαν εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, επιβάλλοντας λογικές κοινωνικού αυτοματισμού και συλλογικής ευθύνης.

Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην ιστοσελίδα caller.gr και τον Βαγγέλη Γιακουμή
Κυρία Υπουργέ, Τι θα σημαίνει για τον απλό κόσμο ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο, τι πραγματικά οφέλη θα έχει από εκεί και πέρα, όταν όπως λέγεται η συμφωνία για τα μέτρα θα συνεχιστεί σε ότι αφορά την επιτροπεία της χώρας και μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Όλγα Γεροβασίλη: Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης και η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί το τέλος της επιτροπείας και επανανοηματοδοτεί την πολιτική διαδικασία, καθώς η ευθύνη για την ανάπτυξη θα είναι της Ελλάδας. Επομένως, κόμματα και κυβερνήσεις θα κρίνονται για τα προγράμματα και το έργο της δικής τους ιδιοκτησίας.
Πρέπει, όμως, να προσθέσω και κάτι, το οποίο παραλείπεται σκοπίμως αρκετές φορές από τον δημόσιο διάλογο. Όταν η χώρα μπήκε στα μνημόνια, από τα πρώτα χρόνια, οι έλληνες πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και την ανικανότητα του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου. Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και μας έβαλαν σ’ αυτήν την περιπέτεια στράφηκαν εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, επιβάλλοντας λογικές κοινωνικού αυτοματισμού και συλλογικής ευθύνης. Το παλαιοκομματικό κατεστημένο αφενός είδε στα μνημόνια μια ευκαιρία για την επιβολή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αφετέρου είδε σ’ αυτά το μέσο για την πειθάρχηση και καθυπόταξη των πληττόμενων τάξεων, θυμίζοντας παλιές, κακές εποχής της νεότερης ιστορίας.
Η ανάδειξη της Αριστεράς στην εξουσία γκρέμισε το νεοσυντηρητικό και νεοφιλελεύθερο όνειρο του συστήματος, όπως διατυπώθηκε στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Έχοντας ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, υλοποιήσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2015  ένα πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο –παρά τις δυσκολίες– και αποκατέστησε κοινωνικές αδικίες και έθεσε ορθολογικές, στέρεες βάσεις για την οικονομική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.
Το ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο επιβεβαιώνει το ορθόν των επιλογών μας. Σημαίνει η χώρα μπορεί να κερδίσει μάχες, η Αριστερά μπορεί να αντισταθεί, ο απλός πολίτης μπορεί να ελπίζει. 
Η πορεία αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών δικαιωμάτων, η υλοποίηση πολιτικών δίκαιης ανάπτυξης, η πάταξη της διαφθοράς, η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης είναι πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα θεμελιώνονται. Με το τέλος των μνημονίων,  θα αποτελούν μια οριστική πολιτική συνθήκη.
Πόσο σημαντικό για να ισορροπήσει η πραγματική οικονομία είναι η αντιμετώπιση του χρέους και πόσο θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη της χώρας; 
Όλγα Γεροβασίλη: Είναι πανθομολογούμενο ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανασύνταξης. Η οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Καταργεί κάθε αμφιβολία για την προοπτική της οικονομίας, δίνοντας το ανάλογο σήμα σε αγορές και κυβερνήσεις. Στο σημερινό περιβάλλον, όπου λειτουργούν μεν οι κανόνες της παγκοσμιοποίησης, αλλά αμφισβητούνται όσο ποτέ άλλοτε, η εμπιστοσύνη γίνεται προάγγελος ανάπτυξης. Και βέβαια, η διευθέτηση του χρέους με την εξομάλυνση των αποπληρωμών και τη διασφάλιση της διαχειρισιμότητάς του απελευθερώνει ουσιαστικά το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή πορεία.
Το θέμα των Σκοπίων είναι ένα ακόμη θέμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η λύση γύρω από το όνομα ποια θα πρέπει να είναι και γιατί κατά τη γνώμη σας δημιουργεί θέματα στα υπόλοιπα κόμματα που διαφωνούν με τη σύνθετη ονομασία και τον όρο «Μακεδονία». Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» αποτελεί μια λύση για να υπάρξει διέξοδο στο αδιέξοδο των τελευταίων ετών; 
Όλγα Γεροβασίλη: Η λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ θα πρέπει να ικανοποιεί την εθνική γραμμή όπως έχει χαραχτεί εδώ και δέκα χρόνια και έχει συμφωνηθεί και από τη ΝΔ. Ήταν επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, σας θυμίζω, όταν ξεκαθαρίστηκε η ελληνική θέση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι το 2008: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Υπάρχουν κόμματα που διαφωνούν, υπάρχουν και κόμματα που τις μονές μέρες συμφωνούν και τις ζυγές διαφωνούν. Υπάρχουν οι ιδεολογικοπολιτικές αναφορές κάθε κόμματος, υπάρχει και ο τυχοδιωκτισμός. Θα καταλάβω πιθανές διαφωνίες και ανησυχίες που ενσκύπτουν στα πιο συντηρητικά ακροατήρια που επί δεκαετίες έχουν γαλουχηθεί με εν πολλοίς ανιστόρητες φοβίες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι οι δήθεν «διαφωνίες» και «ανησυχίες», όπως εκφράζονται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που εκμεταλλεύεται ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα για να κάνει μικροπολιτική, κρύβοντας κάτω από το χαλί τα εσωκομματικά της προβλήματα.
Η δική μας πολιτική στο ζήτημα δεν συναντιέται πουθενά με τον καιροσκοπισμό του κ. Μητσοτάκη και των ακραίων του κόμματός του. Η λύση θα βρεθεί στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής, χωρίς υποχωρήσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και με πλήρη συναίσθηση των ευκαιριών που ανοίγονται, με την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας σε μια συγκυρία αυξημένων ανισορροπιών διεθνώς.
Κυρία Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα κατηγορείτε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πείτε μας σας παρακαλώ με ποιον τρόπο γίνεται κάτι τέτοιο και, αν γίνεται, πού αποσκοπεί.
Όλγα Γεροβασίλη: Η υπονόμευση είναι συστατικό στοιχείο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Θα σας θυμίσω τι έλεγαν όχι μόνο για την αξιολόγηση, αλλά και για θέματα όπως το προσφυγικό, ζητήματα που άπτονται των κοινωνικών δικαιωμάτων και, φυσικά, όλη τη γκάμα της εξωτερικής πολιτικής.
Δεν είναι ότι διαφωνούν. Είναι ότι προβλέπουν πάντα καταστροφές που δεν έρχονται. Θυμηθείτε τι έλεγαν για τη Συνθήκη Σένγκεν. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν ακραία συντηρητικά αντανακλαστικά και επιβάλλουν μια επικράτεια φόβου στην κοινωνία, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν ως οι δικαιωματικοί κληρονόμοι της εξουσίας.
Είναι προφανές ότι δεν αντέχουν μακριά από την εξουσία, δεν αντέχουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν αντέχουν να βλέπουν ότι είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς που βάζει τέλος στα μνημόνια, ούτε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που υλοποιεί ουσιαστικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Η τελευταία απέλπιδα προσπάθειά τους είναι τα περί προληπτικής γραμμής πίστωσης. Αναλογιστείτε τι σημαίνει να είμαστε ένα βήμα πριν από την τελική έξοδο απ’ τα μνημόνια και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ζητά νέο μνημόνιο.
Η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι αλώνετε με κομματικούς διορισμούς το δημόσιο, με προσλήψεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για κομματικές επιλογές στα στελέχη των υπουργείων και τους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς κάνοντας λόγο για τεράστιο σκάνδαλο. Τι απαντάτε σε αυτές τις κατηγορίες που σας επιρρίπτουν. 
Όλγα Γεροβασίλη: Κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Προκαλούν θυμηδία και στον πιο καλόπιστο παρατηρητή οι ισχυρισμοί της ΝΔ περί κομματικού κράτους της Αριστεράς. Μπορεί αυτή η γραμμή προπαγάνδας της ΝΔ να φιλοξενείται ασμένως στα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, αλλά είναι τόσο εξωφρενική που τελικά τής γυρίζει μπούμερανγκ.  Τα νούμερα αποδεικνύουν το απαράδεκτο των ισχυρισμών. Όσον αφορά στο θέμα με τα επιτελικά στελέχη του Δημοσίου, σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κράτησε στη θέση τους τούς προϊσταμένους που ορίστηκαν από τον κ. Μητσοτάκη με ανάθεση απ’ τον ίδιο. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία γίνονται κρίσεις προϊσταμένων, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, ενοχλεί προφανώς. Και αποδεικνύει τις πελατειακές καταβολές της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ.
Κυρία Γεροβασίλη, θα ήθελα να μου πείτε σας παρακαλώ πολύ αν η αντιμετώπιση του χρέους είναι για την κυβέρνηση εθνική υπόθεση, τότε γιατί δεν κάθεστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί στο ίδιο τραπέζι να τα βρείτε και να πάτε μαζί ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα; 
Όλγα Γεροβασίλη: Η διαχείριση του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου δεν έλυσε τα προβλήματα της κρίσης, αλλά βύθισε τη χώρα βαθύτερα μέσα σ’ αυτά. Σας θυμίζω ότι η άποψη των τότε κυβερνώντων ήταν πως το χρέος είναι βιώσιμο κι ότι δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε περαιτέρω για την ελάφρυνσή του. Δεν ξέρω αν από τότε έχουν αλλάξει άποψη. Καλό θα ήταν το ερώτημα να απευθυνθεί σε αυτούς
Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω ότι τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ. Μια προσπάθεια για κοινή συμπόρευση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πείτε μου και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. 
Όλγα Γεροβασίλη: Από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ευρώπη προκύπτει η ανάγκη για συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων κατά των συντηρητικών και ακραίων συντηρητικών κύκλων που επέβαλλαν σκληρές, τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας στο νεοφιλελεύθερο πνεύμα του κατεστημένου. Ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αυτή η ανάγκη έχει οδηγήσει και σε κυβερνητικές συνεργασίες.
Στην Ελλάδα, όμως, βλέπουμε έναν διχασμό στην Κεντροαριστερά: από τη μια υπάρχουν σοσιαλδημοκράτες που αντιλαμβάνονται τις συνθήκες αλλαγής, από την άλλη υπάρχουν σοσιαλφιλελεύθεροι που νοσταλγούν τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το μεγαλύτερο τμήμα των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Και η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτικές πολιτικές όσο ποτέ άλλοτε.
Το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα μπορούσε να ήταν κοινό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ και σε τι θα ωφελούσε τη χώρα σε πραγματική βάση κάτι τέτοιο; 
Όλγα Γεροβασίλη: Περιθώρια και επίπεδα συνεργασιών σε μία δημοκρατία υπάρχουν πολλά. Εναπόκειται στην Κεντροαριστερά να αποφασίσει αν θέλει να πάει με το μέλλον ή με το παρελθόν. Ξέρετε, το σύνολο της πολιτικής μας διακρίνεται από την πεποίθηση πως ό,τι σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έχει σημείο αναφοράς τις μελλοντικές γενιές. Λέμε επανειλημμένα ότι δεν νοείται πισωγύρισμα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και το κάνουμε πράξη με μεταρρυθμίσεις στέρεες και βιώσιμες. Με τον ίδιο τρόπο αντιλαμβανόμαστε ζητήματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση, όπου υπάρχει η δυνατότητα ο καταστατικός χάρτης της ελληνικής πολιτείας να εναρμονιστεί με προοδευτικές ιδέες που όχι μόνο διασφαλίζουν τη συνέχεια και λειτουργία των θεσμών του κράτους, αλλά στέλνουν μήνυμα προς τους πολίτες πως τα κοινωνικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επόμενη ημέρα αν δεν είναι το κόμμα του και ο ίδιος πρώτος στις επιλογές του ελληνικού λαού, τι μέλλει γενέσθαι; Εννοώ πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί πολιτικά;
Όλγα Γεροβασίλη: Δεν νομίζω ότι αυτή η μέρα θα ξημερώσει. Αλλά να ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που στο μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του βρισκόταν εκτός εξουσίας. Σε αντίθεση με τα πατροπαράδοτα τζάκια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και τα δήθεν «καλύτερα βιογραφικά» της χώρας, που δεν γνωρίζουν πώς είναι η πολιτική στον δρόμο και στην κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του πάντα θα αγωνίζονται με γνώμονα τις αρχές της αριστεράς, το δημόσιο συμφέρον και την πρόοδο της χώρας. Το αποδείξαμε στην αντιπολίτευση, το αποδεικνύουμε και στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.