5 Ιουν 2018

Φεύγουν!

Σήμερα, όλα πια δείχνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το ΔΝΤ. Στο καλό!


   Στην ελληνική κοινωνία, που πλήρωσε με αίμα τα περίφημα προγράμματα διάσωσης, θα μείνουν δύο πράγματα από το ΔΝΤ.
   Το ένα είναι οι πάντοτε λάθος προβλέψεις. Προβλέψεις συστηματικά υπερεκτιμημένες όσο τη χώρα κυβερνούσε το παλιό πολιτικό σύστημα. Και προβλέψεις συστηματικά υποεκτιμημένες από το 2015 και μετά. Έτσι, στην πρώτη φάση τα προγράμματα, παρά την πρωτοφανή τους σκληρότητα, αποτύγχαναν. Και στη δεύτερη φάση, η τακτική του Ταμείου είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή εμπλοκή των αξιολογήσεων και τη διαρκή εκβιαστική απαίτηση για πρόσθετα μέτρα.
   Το δεύτερο, που θα μείνει από το ΔΝΤ, είναι οι κυνικές παραδοχές ότι η πολιτική του κατέστρεψε τη χώρα μας. Ιανουάριος 2013: “Διαλύσαμε την Ελλάδα...”. Μάρτιος 2014: “Κάναμε ιστορικό λάθος με την Ελλάδα...”. Ιανουάριος 2016: “ Κάναμε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα...”. Ιανουάριος 2017: “Σαν ΔΝΤ κάναμε λάθη στην Ελλάδα...”.
   Αλλά εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα λάθη αυτά, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας στα δύο πρώτα Μνημόνια, δεν είναι υπεύθυνο μόνο το Ταμείο. Είναι επίσης υπεύθυνες και οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου, που πρόθυμα υπέγραψαν τα προγράμματα και τα υπερασπίστηκαν και ως αναπτυξιακά.
   Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το θρίλερ είναι η απαίτηση του ΔΝΤ για τα μέτρα του 2019 και του 2020, παρά την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Μέτρα που, χωρίς αμφιβολία, σε κανά-δυο χρονάκια θα έβγαιναν να ομολογήσουν ότι ήταν επίσης αχρείαστα και ότι τα επέβαλαν για λόγους κύρους.
   Σήμερα, όλα πια δείχνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το ΔΝΤ. Στο καλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.