22 Μαΐ 2018

«Ξετρυπώνουν» με άρση απορρήτου τους πλούσιους κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη

- Ψηφίζεται η άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, ώστε να βλέπουμε ποιος κρύβει περιουσία και πλούτο
- Προστασία για τους εγγυητές


   Τις επόμενες δύο εβδομάδες πέφτει το τελευταίο προπύργιο των πλούσιων κακοπληρωτών που εκμεταλλευόμενοι το απόρρητο απέφευγαν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ, παράλληλα, έρχονται προστατευτικές ρυθμίσεις για εγγυητές που συμβάλλουν στην αποπληρωμή οφειλών, δήλωσε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης.
   Μιλώντας στο Κόκκινο και σχολιάζοντας τις επερχόμενες αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τα «κόκκινα δάνεια» και τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, ο Φ. Κουρμούσης είπε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί έχουν αντίρρηση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, είναι αυτοί που έχουν τα χρήματα και τα έκρυβαν, είτε σε ελληνικές τράπεζες είτε στο εξωτερικό».
   Κατά τον ίδιο, παλαιότερα κρύβονταν με δύο τρόπους:
    - με τη νομοθεσία, καθώς «υπήρχαν νόμοι που τους προστάτευαν. Ακόμη κι αν ήξερες ότι αυτός έχει τα λεφτά του κάπου, δεν μπορούσες να τον κυνηγήσεις, έπρεπε ο εισαγγελέας να βγάλει εντολή ελέγχου, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, δεν μπορεί να βγάζει εντολές κάθε μέρα για κάθε πολίτη ή επιχείρηση χωρίς ιδιαίτερο λόγο»
     - λόγω της τεχνολογίας, καθώς «όλα αυτά γίνονταν χειροκίνητα και χρειάζονταν ως και δεκαετίες. Τελικά, όλοι αυτοί την γλίτωναν»
   «Από πέρυσι φτιάξαμε τις τεχνολογικές υποδομές, συνδέσαμε τις τράπεζες μεταξύ τους και με το Δημόσιο. Πατώντας ένα κουμπί μπορούμε να δούμε τι έχει κανείς στην Ελλάδα και σε 140 χώρες, την περιουσία του, τα ακίνητά του, κτλ. Το μόνο που τους προστάτευε ήταν το απόρρητο, νόμοι που ψηφίστηκαν πριν από δεκαετίες», συνέχισε ο κ. Κουρμούσης.
   Πλέον, «αυτό το τελευταίο προπύργιο καταλύεται στις επόμενες 15 ημέρες, ψηφίζεται η άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, ώστε να βλέπουμε ποιος κρύβει περιουσία και πλούτο. Και αυτοί θα απενταχθούν από το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, όπου κρύβονται τόσα χρόνια και απολαμβάνουν μία προστασία που δεν είναι γι' αυτούς, αλλά για τους οικονομικά αδύνατους».
  Προστασία για τους εγγυητές
   Εξάλλου, σημείωσε ότι «θα υπάρχουν και τροποποιήσεις για τους εγγυητές, που «και σήμερα μπορούν να κάνουν αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, ώστε οι ίδιοι να απολαμβάνουν όλες τις προστατευτικές πρόνοιες, για πρώτη κατοικία και εισόδημα (ακατάσχετοι λογαριασμοί)».
   «Αυτό που αλλάζει είναι για περιπτώσεις όπου ο οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει το σύνολο της δόσης και έρχονται να τον καλύψουν οι εγγυητές (γονείς, αδέρφια, κτλ.). Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν σε δυσμενή θέση, διότι πήγαινε στο δικαστήριο ο οφειλέτης, έβρισκε λύση και στη συνέχεια οι πιστωτές κυνηγούσαν τους εγγυητές. Πλέον, οι εγγυητές θα προστατεύονται. Εφόσον αποδείξουν ότι αυτοί συνέβαλαν στην αποπληρωμή δανείου, για λογαριασμό παιδιού ή συγγενούς, τότε απαλλάσσονται. Ο δικαστής θα εκδίδει μία απαλλαγή τους από την εγγυητική ευθύνη, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να τους κυνηγάει», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.