15 Μαΐ 2018

Συμφωνία για το αναπτυξιακό σχέδιο - Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Οι θεσμοί ενέκριναν και τυπικά το ελληνικής εμπνεύσεως σχέδιο


   Σε συμφωνία κατέληξαν για το αναπτυξιακό σχέδιο κυβέρνηση και θεσμοί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κάτι που φέρνει μετά τις 20 Αυγούστου, τόσο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όσο και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
   Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι θεσμοί ενέκριναν και τυπικά το ελληνικής εμπνεύσεως σχέδιο, την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε η κυβέρνηση σκοπεύει να αποστείλει στη Βουλή το συγκεκριμένο κείμενο μετά το πέρας της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 24ης Μαΐου.
  Χρέος
   Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το Βερολίνο διατηρεί την ακαμψία του ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ζητεί τη σύνδεσή του με τα προαπαιτούμενα.
   Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου, το πολύ 1η Ιουνίου, ούτως ώστε να είναι σε θέση το Ταμείο να δώσει την έγκρισή του για το ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών, ούτως ώστε να επιτευχθεί λύση η οποία να εμπλέκει όλες τις πλευρές, με το ορόσημο να είναι η 21η Ιουνίου, ειδάλλως η 12η Ιουλίου (οπότε είναι το επόμενο Eurogroup).
   Χθες υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των σημαντικότερων «παικτών», στο πλαίσιο του EWG, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο Πόουλ Τόμσεν. Η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου-Ουάσινγκτον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι μικρή, ενώ η στάση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις που θα συνδεθούν με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η συμφωνία αυτή να μετατεθεί χρονικά.
  Προαπαιτούμενα
   Βάσει των ανωτέρω, η βαρύτητα “πέφτει” στην ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά, την ώρα που ξεκινούν αύριο Τετάρτη οι συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους Έλληνες υπουργούς στο γνωστό ξενοδοχείο για έναν τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων.
   Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι εφικτή η τεχνική συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου, ενώ ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων, κάτι το οποίο αφαιρεί τρόπον τινά την επιχειρηματολογία της Γερμανίας για σύνδεση προαπαιτούμενων με την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.