17 Μαΐ 2018

Αναδείχθηκε από το Υπουργείο Υποδομών ο ανάδοχος για την ιστορική Γέφυρα της Πλάκας

- Το πρώτο έργο αναστήλωσης πέτρινης γέφυρας, τέτοιας κλίμακας, που θα πραγματοποιηθεί στην χώρα και δεύτερο στην Ευρώπη
- Σε πλήρη ανάπτυξη από το φετινό καλοκαίρι


   Στην ανάδειξη αναδόχου για το έργο στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης της γέφυρας Πλάκας προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών. Η απόφαση αναρτήθηκε χθες (16 Μαΐου) στη Διαύγεια, καθώς ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης με τις τρεις εταιρίες που είχαν κληθεί στον διαγωνισμό.
   Ανάδοχος του έργου είναι η "ΝΗΡΙΚΟΣ τεχνική- εμπορική- βιομηχανική και τουριστική ανώνυμη εταιρεία" η οποία κατέθεσε βελτιωμένη οικονομική πρόταση η οποία ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια έναντι των 3,1 που ήταν η αρχική.
   Ο διαγωνισμός του έργου είχε προκηρυχθεί στις 18 Απριλίου με την διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
   Στην προκήρυξη έχουν αποτυπωθεί όλες οι επιστημονικές, τεχνικές εισηγήσεις και παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων που συνεργάστηκαν και ειδικά της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί το έργο.
   Το έργο της αναστήλωσης θεωρείται πρόκληση για τον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο της χώρας. Σημειώνεται δε ότι είναι το πρώτο έργο αναστήλωσης πέτρινης γέφυρας, τέτοιας κλίμακας που θα πραγματοποιηθεί στην χώρα. (σημ. Τηλεβόα: Και δεύτερο στην Ευρώπη, μετά την αποκατάσταση της γέφυρας στο Μόσταρ, που είχε καταστραφεί μετά από πολύωρο βομβαρδισμό το 1993, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, ύστερα από 427 χρόνια ύπαρξης)
   Έχει χαρακτηριστεί ως κατεπείγον, μοναδικό, με ιδιαιτερότητες, δυσκολίες, πολυπλοκότητα και ένταση εργασιών που το καθιστούν ειδικού χειρισμού.
   Στόχος όλων είναι η πρότυπη αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου, σε παγκόσμιο επίπεδο, με απόλυτο σεβασμό στην τέχνη της παραδοσιακής γεφυροποιίας και του πρωτομάστορα Μπέκα. Με δεδομένη την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων από το ΠΔΕ, τα έργα της αποκατάστασης της ιστορικής Γέφυρας Πλάκας μπορούν να είναι σε πλήρη ανάπτυξη από το φετινό καλοκαίρι.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.