16 Μαΐ 2018

Μαζική σφαγή αμάχων στην Παλαιστίνη: Πού είναι η διεθνής κοινότητα;

Πρόκειται για την ίδια διεθνή κοινότητα που καταδικάζει μονομερώς τα εγκλήματα του στρατού του Άσαντ -αλλά κανενός άλλου- στη Συρία


   Ο απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων στη Γάζα έχει πάρει διαστάσεις μαζικής σφαγής αμάχων: 60 νεκροί, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, και περισσότεροι από 2.700 τραυματίες, θύματα του ισραηλινού στρατού, που έβαλε εναντίον τους με πραγματικά πυρά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε άμαχους διαδηλωτές από τη μία, και από την άλλη σε έναν στρατό που ρίχνει με την πρώτη ευκαιρία στο ψαχνό - και απ' ό,τι φαίνεται το ευχαριστιέται κιόλας, όπως δείχνουν οι πανηγυρικές δηλώσεις αξιωματούχων του Λικούντ στα ισραηλινά ΜΜΕ.
   Όμως, το πιο απελπιστικό από όλα είναι οι χλιαρές -σχεδόν χαϊδευτικές- αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτή τη σφαγή. Η χθεσινή ανακοίνωση της Μογκερίνι, που ζήτησε “αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές”, είναι κάτι για το οποίο αξίζει πραγματικά να ντρεπόμαστε όλοι όσοι είμαστε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα χειρότερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατονομάζει ως συνυπεύθυνη με το Ισραήλ τη Χαμάς, αποδίδοντας στα θύματα μια ευδιάκριτη ρετσινιά τρομοκρατίας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάπως πήγαιναν γυρεύοντας.
   Στην ίδια γραμμή, που απλώς καλεί το Ισραήλ να μην το παρατραβάει, κινήθηκε συνολικά η διεθνής κοινότητα. Μετρημένες εκφράσεις, που συνιστούν “να αποφεύγεται η δυσανάλογη χρήση βίας” ή έστω “να χρησιμοποιείται μόνο ως ύστατο μέσον”, δίνουν τον συνολικό τόνο των αντιδράσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, απέναντι στην προχθεσινή σφαγή. Όλο αυτό το στρογγύλεμα περιορίζει στα επίπεδα “ατυχούς γεγονότος” το μακελειό που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, έτσι ώστε, σε λίγες ημέρες, να μην το θυμάται πλέον κανένας. Μέχρι να γίνει το επόμενο.
   Ξεχωριστό κομμάτι της διεθνούς κοινότητας είναι βεβαίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκίνησαν όλη αυτή την ιστορία, μεταφέροντας την πρεσβεία τους την Ιερουσαλήμ και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ δεν παρέλειψαν να επαινέσουν το Ισραήλ για την αυτοσυγκράτησή του. Πίσω από τον Τραμπ, που δείχνει αποφασισμένος να τινάξει στον αέρα κάθε υπόλειμμα ισορροπίας στην περιοχή, τρέχουν δουλοπρεπώς μια σειρά χώρες, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες της Ε.Ε. Αλλά όλοι αυτοί, που είναι οι πραγματικοί υποκινητές των προχθεσινών επεισοδίων, μένουν επίσης στο απυρόβλητο. Ουδείς τους κατηγόρησε για το παραμικρό. Και γιατί να χαλάμε τις καρδιές μας άλλωστε; Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις. Αρκεί να βαφτίζουμε “Χαμάς” κάθε νεκρό Παλαιστίνιο, και σε όλα τα άλλα θα τα βρούμε. Άλλωστε μην είμαστε ρομαντικοί, όλοι ξέρουμε ότι η διεθνής κοινότητα θυμάται ότι έχει αρχές μόνο όταν αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ισχυρότερα μέλη της.
   Πρόκειται για την ίδια διεθνή κοινότητα που καταδικάζει μονομερώς τα εγκλήματα του στρατού του Άσαντ - αλλά κανενός άλλου στη Συρία. Και που μπορεί να καταπίνει τη Γάζα, αλλά πάντοτε διυλίζει με περίσσια προσοχή και ευαισθησία την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Αυτή η διεθνής κοινότητα πάντοτε συνιστά “αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές” στην Παλαιστίνη, ακόμα και όταν η μία πλευρά ρίχνει βόμβες διασποράς και βόμβες φωσφόρου σε παλαιστινιακά χωριά ή ισοπεδώνει σχολεία και νοσοκομεία με αεροπορικές επιδρομές. Το ίδιο ακριβώς έκανε και προχθές. Γιατί μας φαίνεται παράξενο;
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.