10 Μαΐ 2018

Η δημοκρατία στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διαγωνίζονται σε λεκτικούς τραμπουκισμούς εις βάρος του Γιάννη Ραγκούση


   Τις τελευταίες ημέρες πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται ότι διαγωνίζονται σε λεκτικούς τραμπουκισμούς εις βάρος του Γιάννη Ραγκούση. «Χορηγό του Τσίπρα» τον αποκάλεσε εχθές στο πρωτοσέλιδό του ο «Φιλελεύθερος», ενώ, τρεις ημέρες πριν, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τον κατηγόρησε ανοιχτά ως Δούρειο Ίππο του ΣΥΡΙΖΑ. «Κύκλοι» της Φώφης Γεννηματά εξέφρασαν την ενόχληση και την απορία τους για το πού το πάει ο πρώην υπουργός, ενώ είναι προφανές ότι η μπάλα παίρνει κι άλλους, όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος.
   Προκαλούν απορία όλος αυτός ο εκνευρισμός και η μηδενική ανοχή απέναντι σε διαφορετικές απόψεις γύρω από τον προγραμματικό προσανατολισμό και την πολιτική συμμαχιών του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
   Στη δική μας Αριστερά, διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτά τα ζητήματα υπήρχαν για δεκαετίες. Διατυπώνονταν ελεύθερα και αποτελούσαν αντικείμενο πολιτικού διαλόγου και ανοιχτής συζήτησης πάνω σε κείμενα θέσεων, χωρίς κανείς να κατηγορεί κανέναν για Δούρειο Ίππο και πουλημένο στους αντιπάλους. Και αυτό εθεωρείτο πολιτική κατάκτηση. Γιατί αποτελεί έκφραση δημοκρατικής κουλτούρας στη λειτουργία ενός σύγχρονου προοδευτικού κόμματος.
   Δυστυχώς, φαίνεται πως η σημερινή Κεντροαριστερά έχει χάσει πάρα πολύ έδαφος στον τομέα της δημοκρατικής κουλτούρας. Μετά τους διορισμένους συνέδρους, τις αποφάσεις που δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία, τη διορισμένη Κεντρική Επιτροπή, την ακόμα πιο διορισμένη Εκτελεστική Γραμματεία, σήμερα βρίσκεται σε πλήρη οπισθοδρόμηση και η ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τον προσανατολισμό του κόμματος υποκαθίσταται από τσαμπουκάδες στο Twitter, βαριές κουβέντες και κύκλους που δηλώνουν «ενοχλημένοι». Είναι προφανές ότι η ηγετική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. όχι μόνο δεν αντέχει απόψεις σαν αυτές του Ραγκούση, αλλά αδυνατεί και να τις απαντήσει πολιτικά.
   Έτσι, αντί κάποιας στοιχειωδώς πολιτικής απάντησης, ο Ραγκούσης στοχοποιείται σε γηπεδικό ύφος με την κατηγορία ότι υπονομεύει την αυτόνομη πολιτική παρουσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Την ίδια στιγμή ο Ευ. Βενιζέλος και ο Ανδρ. Λοβέρδος, που δίνουν σε καθημερινή βάση μια άνευ αρχών μάχη για τη μετατροπή του κόμματος σε ουρά της Ν.Δ., δεν ενοχλούνται από κανέναν. Είναι προφανές ότι, αν κάτι υπονομεύει την αυτόνομη παρουσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις, αλλά η βαθιά πολιτική ανεπάρκεια της ηγεσίας του να διαμορφώσει μια στοιχειωδώς καθαρή γραμμή σε θέματα προγράμματος και συμμαχιών.
το Κύριο Άρθρο στην Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.