17 Μαΐ 2018

Η ημερίδα στα Γιάννενα δεν είχε μόνο... Ρουβά - Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Άρτα

- Δόθηκε λύση στο πρόβλημα του υπερκορεσμού των δικτύων της ΔΕΗ στην περιοχή
- Πώς η θετική εξέλιξη επηρεάζει και το Κολυμβητήριο της Άρτας


   Το ζήτημα του υπερκορεσμού των δικτύων της ΔΕΗ στην Άρτα ήταν ένα θέμα που, για πολύ καιρό, ήταν τροχοπέδη για πολλές τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως του πρωτογενούς τομέα, όσον αφορά το σχεδιασμό τους για επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα μείωναν το κόστος παραγωγής. Και, γι' αυτό το λόγο, η αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν ένα από τα αιτήματα που τέθηκαν από πολλούς φορείς και επαγγελματίες, το περασμένο φθινόπωρο, παραμονές του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στα Γιάννενα, κατά τις επαφές που είχαν στον Κρόνο με κλιμάκιο από το Μαξίμου.
   Το πρόβλημα δεν περιοριζόταν μόνο σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις αλλά ήταν υπαρκτό και για τα δημόσια - δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις. Παρουσιάστηκε, για παράδειγμα, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, όπως επίσης και στην ένταξη σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωμάτωσης ΑΠΕ του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας.
   Όλον αυτό τον καιρό, πολιτικοί παράγοντες, αυτοδιοίκηση, φορείς είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου στο Δημαρχείο Άρτας, με τη συμμετοχή της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, των βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη, των δημάρχων και φορέων της περιοχής.
   Όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, οι συντονισμένες ενέργειες απέφεραν καρπούς.
   Πριν 2 μέρες, στις 15 Μαΐου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διοργάνωσε ημερίδα στα Γιάννενα, με στόχο την  ενημέρωση για τον νέο μηχανισμό στήριξης στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών σταθμών και για τις λεπτομέρειες της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου.
   Τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στην παρουσία του Σάκη Ρουβά, ο οποίος παραβρέθηκε στην ημερίδα με την ιδιότητα του επενδυτή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η βιομάζα και το βιοαέριο, όμως, για την Άρτα, η είδηση ήταν άλλη.
   Η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά στη λύση του προβλήματος του υπερκορεσμού των δικτύων της ΔΕΗ, με τη δημιουργία νέου υποσταθμού στο ΚΥΤ Αράχθου, ισχύος 25 MVA και 1,5 εκ. ευρώ.
   Εκτιμάται ότι ο υποσταθμός θα είναι έτοιμος σε κάτι λιγότερο από 1,5 χρόνια, αλλά αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ, θα μπορούν να γίνονται από τις αρχές του 2019. Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος για την υλοποίηση νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή μας, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις.
   Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη, η οποία, εκτός από όσα είπαμε παραπάνω, ανοίγει το δρόμο για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας, αλλά και για τη δυνατότητα να σταματήσει το θλιβερό φαινόμενο του να μένει κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο επί μήνες λόγω κόστους θέρμανσης της πισίνας.
   Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Δήμος μπορεί να ατενίζει πλέον αισιόδοξα στην ένταξη του έργου «Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωμάτωσης ΑΠΕ στο Ανοικτό Κολυμβητήριο Δήμου Αρταίων», που όταν ολοκληρωθεί θα δίνει τη δυνατότητα σε αθλητές και κοινό να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου όλο το χρόνο.
   Η μελέτη του έργου εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υποβληθεί για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, στην πρόσκληση «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων-Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Αθλητικές εγκαταστάσεις», που συγχρηματοδοτείται από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη».
   Επίσης, αύριο Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Άρτας, η παρουσίαση του Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Αρταίων. Εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας θα αναλύσει τα οφέλη του Ενεργειακού Σχεδιασμού για το Δήμο και τους πολίτες, ενώ θα γίνει και ενημέρωση για τη διαδικασία συμμετοχής και διαβούλευσης του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.