5 Μαΐ 2018

Στο κενό έπεσε η πρωτοφανής προσπάθεια υπονόμευσης από τη Ν.Δ.

- Παρά τις πιέσεις και τις απειλές, η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή
- 280 φορείς, 60 εκπρόσωποι Ενώσεων, Συνεταιρισμών και ΜΚΟ, 30 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 240 ιδιώτες, ενώ περισσότεροι από 90.000 χρήστες παρακολούθησαν μέσω live streaming


   Εκτός από το επικίνδυνο “φλερτ” της με μια ακροδεξιά ομάδα της Λέσβου, η οποία επιτέθηκε σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς και αποπειράθηκε να εισβάλλει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (9 συλλήψεις, με βαριές κατηγορίες, γνωστών ακροδεξιών του νησιού), επεισόδια που η Ν.Δ. απέφυγε να καταδικάσει, η Ν.Δ. επιχείρησε να οξύνει το κλίμα εν όψει του Περιφερειακού Συνεδρίου, ασκώντας έντονες πιέσεις στους τοπικούς φορείς, όπου έχει επιρροή, προκειμένου να απέχουν από τις εργασίες του, ενώ κλιμάκιο βουλευτών της επισκέφτηκε το νησί λίγες μέρες πριν για να συντονίσει.
  Ακόμα και απειλές ελέγχων από την εφορία!
   Η συντονισμένη προσπάθεια μποϊκοτάζ του συνεδρίου προήλθε από ενώσεις και φορείς που έχουν στενή σχέση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκπροσωπούν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα του νησιού, συμφέροντα που αλληλοδιαπλέκονται με πολλούς τρόπους.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο σε φορτικές πιέσεις προς άτομα και φορείς να μην παραβρεθούν στο συνέδριο ή έντονες διαμαρτυρίες εναντίον όσων τελικά παραβρέθηκαν. Όπως φαίνεται, οι πιέσεις έφτασαν ακόμα και στο σημείο εκφοβισμού με την απειλή ελέγχων από κλιμάκιο της εφορίας!
  Απέτυχε η προσπάθεια μποϊκοτάζ της Ν.Δ.
   Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι έπεσε στο κενό, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την παρουσία φορέων και πολιτών στις συζητήσεις του συνεδρίου, ενώ σε όλα τα τραπέζια υπήρχαν εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
   Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορου Βερναρδάκης, στις διήμερες εργασίες συμμετείχαν 280 φορείς, 60 εκπρόσωποι Ενώσεων, Συνεταιρισμών και ΜΚΟ, 30 ΜΜΕ και 240 ιδιώτες.
   Τις εργασίες παρακολούθησαν στο χώρο του συνεδρίου περισσότεροι από 610 συμμετέχοντες, ενώ περισσότεροι από 90.000 χρήστες το παρακολούθησαν μέσω του live streaming.
   Η συμμετοχή στο Συνέδριο -δεδομένης και της αντικειμενικής δυσκολίας μετακινήσεων στο εσωτερικό της Περιφέρειας- θεωρείται εντυπωσιακή, τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του κ. Βερναρδάκη, ενώ υπογραμμίζεται ότι «η πρωτοφανής προσπάθεια να υπονομευθεί η συμμετοχή σε μια ανοικτή διαβούλευση για την ανάπτυξη και θωράκιση των νησιών έπεσε στο κενό».
   Η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέδειξε μεγάλη θεσμική ωριμότητα απέναντι στις προκλήσεις εθνικής σημασίας που βιώνει η περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση.
   Τέλος, σημειώνεται πως «η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει τις δεσμεύσεις που προέκυψαν από το Συνέδριο -όπως κάνει και με όλα τα περιφερειακά συνέδρια- και θα επιστρέψει στην Περιφέρεια για έναν έμπρακτο και διαφανή απολογισμό».
  Θετική η αποτίμηση από τον δήμαρχο
   “Ήταν θετική για το νησί της Λέσβου” τόνισε ο δήμαρχος του νησιού Σπ. Γαληνός, σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Μιλώντας στον Real FM, ο Σπ. Γαληνός υπογράμμισε ότι “το θετικό πρόσημο βγαίνει από το γεγονός ότι πήραμε έργα ζωτικής σημασίας”. Ο Σπ. Γαληνός σημείωσε ότι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα και πολλών υπουργών έδωσε την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς να θέσουν το ζήτημα των έργων υποδομών στα οποία “έχουμε μείνει πολύ πίσω και πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος”.
  Νίκησε η αγωνία για το μέλλον
   “Η αγωνία για το μέλλον των νησιών του Βορείου Αιγαίου νίκησε το τρομοκρατικό κλίμα που στήθηκε από την αντιπολίτευση” τόνισε στην “Αυγή” ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός, επισημαίνοντας ότι “έπεσε στο κενό η προσπάθεια από την αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα από τη Ν.Δ., να αποτύχει το συνέδριο”.
   Ο Ν. Σαντορινιός σημείωσε ότι “η μεγάλη πλειονότητα των φορέων και πολιτών βρέθηκαν σε όλα τα τραπέζια του συνεδρίου και διατύπωσαν απόψεις, προτάσεις και αντιρρήσεις”. Επίσης έκανε λόγο για “γόνιμο και επικοδημοτικό διάλογο”, υπογραμμίζοντας ότι “τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, αποκτούν ένα παραγωγικό σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη μέρα”.
  Γ. Πάλλης:Η επαναλαμβανόμενη ανοχή στην Ακροδεξιά βλάπτει τη δημοκρατία
   “Απόλυτα επιτυχημένο” χαρακτήρισε το συνέδριο και ο Γ. Πάλλης. Μιλώντας στην “Αυγή”, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι, παρά την “αποχή λίγων”, η παρουσία του κόσμου του Βορείου Αιγαίου ήταν “σημαντική” και η συμβολή του στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια “επικοδομητική”. Ο Γ. Πάλλης τόνισε ότι “η δική μας ευθύνη είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με την κοινωνία σε καθημερινή βάση, για να βρεθούν λύσεις από κοινού και να χαράξουμε το μέλλον”.
   Σε σχέση με τις “απουσίες”, ο Γ. Πάλλης σχολίασε ότι η επιλογή κάποιων από τους “παραδοσιακούς προέδρους” των φορέων της περιοχής να απέχουν από τη δημόσια συζήτηση “τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους απέναντι στον κλάδο τους” για την έλλειψη προτάσεων προς την κυβέρνηση, “εκτός κι αν δεν είχαν”, όπως παρατήρησε δηκτικά.
   Όσον αφορά τη μαζική, όπως μας μετέφερε, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ο Γ. Πάλλης σημείωσε ότι η συγκέντρωση “ανέχτηκε την Ακροδεξιά”. Τόνισε ότι μια ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δημοσιογράφους και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι υπάρχει “ανοχή” από στελέχη δημοκρατικών κομμάτων σε αυτή την ομάδα “με γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα”.
   Ο Γ. Πάλλης προειδοποίησε ότι αυτό το “χάιδεμα στα αυτιά” που επιχειρεί η Ν.Δ. θα γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου θα τον οδηγήσει στην αυθεντική Ακροδεξιά. “Η επαναναλαμβόμενη ανοχή βλάπτει τη Δημοκρατία και τη συλλογική εικόνα του τόπου μας” επισήμανε ο Γ. Πάλλης ξεκαθαρίζοντας ότι “πρέπει να διαλέξουμε όλοι όχθη”.
   Μάλιστα, μετά το συνέδριο, ο Γ. Πάλλης επισκέφθηκε τη Μόρια, όπου συναντήθηκε και συζήτησε για αρκετή ώρα με νεαρά παιδιά του χωριού, τα οποία είχαν κατέβει νωρίτερα και στην πορεία διαμαρτυρίας. Ο Γ. Πάλλης επισήμανε τόσο την “ωριμότητα” με την οποία αυτά τα νέα παιδιά βλέπουν τα πράγματα, όσο και την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει και σχολίασε ότι “η Δεξιά επενδύει στα fake news για να ψαρεύει στα θολά νερά”.
  Π. Ρήγας: Η Ν.Δ. εκμεταλλεύεται την Ακροδεξιά. Να καταδικάσει ο Χ. Αθανασίου
   “Υπάρχει και ένα μικρό, ελάχιστο κομμάτι Ακροδεξιάς το οποίο έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση στη Λέσβο. Το εκμεταλλεύεται, δεν το καταδικάζει η Ν.Δ.” τόνισε από τη μεριά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας μιλώντας στον Alpha FM. Ο Π. Ρήγας επιτέθηκε στον βουλευτή της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου, εκτιμώντας πως “είναι ο επίσημος καθοδηγητής και πρέπει να βγει και να καταδικάσει όλα αυτά που έγιναν”. Ακόμη, σημείωσε ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από μια “οικτρά μειοψηφία” ακροδεξιών, την οποία “έχει απομονώσει η πλειονότητα της προοδευτικής κοινωνίας της Λέσβου”.
   Ο Π. Ρήγας πρόσθεσε ότι “δεν είναι δυνατόν να υποκύπτουν όλα στη σκοπιμότητα την πολιτική”, παρατηρώντας ότι η αντίληψη και στρατηγική της Ν.Δ. είναι “ακραία” και “αντικοινωνική”. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το προσφυγικό έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση στην περιοχή, επισήμανε όμως ότι “οι άνθρωποι έχουν τη διάθεση να στηρίξουν και να βοηθήσουν” και τόνισε ότι “δεν μας τιμά ορισμένες φορές να βλέπουμε όλα αυτά και να αδυνατούμε να προχωρήσουμε σε λύσεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.