25 Απρ 2018

Η κρίσιμη περίοδος

Η έξοδος από την εποχή των Μνημονίων και το πέρασμα σε μια άλλη θα πρέπει να γίνει με τους καλύτερους όρους, με σχέδιο και με προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν με αξιοπιστία τις κινήσεις τις επόμενες ημέρες


   Το χρονικό διάστημα μέχρι τις 21 Ιουνίου είναι κρίσιμο για την έξοδο από τα Μνημόνια και την επόμενη ημέρα. Την περίοδο αυτή θα ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, θα γίνουν οι συζητήσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια μετά το τέλος των Μνημονίων και θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα θα τεθούν και άλλα θέματα στην πορεία αυτών των σύνθετων διαπραγματεύσεων, όπως η δυνατότητα αναθεώρησης δύσκολων μέτρων και κυρίως του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων.
   Η έξοδος από την εποχή των Μνημονίων και το πέρασμα σε μια άλλη θα πρέπει να γίνει με τους καλύτερους όρους, με σχέδιο και με προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν με αξιοπιστία τις κινήσεις τις επόμενες ημέρες. Από αυτή την άποψη, τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν τη θέση της κυβέρνησης και δίνουν επιχειρήματα απέναντι στους δανειστές. Η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα είναι ένα από τα «όπλα» που θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
   Θετικές είναι και οι δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι εαρινές σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσαν οριστικό τέλος στη φημολογία περί παράτασης του τρίτου προγράμματος. Η εκτίμηση επίσης αξιωματούχου της Ευρωζώνης ότι είναι εφικτή η ύπαρξη τεχνικής συμφωνίας εντός του Μαΐου ενισχύει τις θέσεις όσων υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία τον Ιούνιο.
   Τα προηγούμενα θετικά στοιχεία δεν σημαίνουν ότι ο δρόμος είναι εύκολος και ότι θα υπάρξουν ευνοϊκά αποτελέσματα μέχρι τις 21 Ιουνίου. Υπάρχουν δύσκολα και πολύπλοκα θέματα ανοιχτά. Σε πολλά ζητήματα το τοπίο είναι θολό και σε αρκετά κρύβονται παγίδες. Οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου είναι «θερμές», με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιφυλάξεις υπάρχουν από αρκετούς παράγοντες που διαμορφώνουν συσχετισμούς στις διαβουλεύσεις και στο παρασκήνιο.
   Απαιτείται, συνεπώς, μέχρι τις 21 Ιουνίου η μεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση, η αξιοποίηση όλων των δυνατών συμμαχιών και η ένταση της προσπάθειας από όλους τους εμπλεκόμενους στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση του στόχου. Η επισήμανση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις αρχές Απριλίου προς τους υπουργούς ότι «τώρα είναι η ώρα όχι για εφησυχασμό, αλλά για να εντείνουμε τις προσπάθειες» ισχύει στο ακέραιο όχι μόνο μέχρι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά μέχρι το τέλος των τελευταίων δύσκολων μέτρων του μαραθωνίου για την έξοδο από τα Μνημόνια.
το Κύριο Άρθρο της Αυγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.