22 Απρ 2018

Και η Άρτα ανάμεσα στους 46 δήμους που χρηματοδοτούνται από το υπ. Οικονομίας για την ανάπτυξη τουρισμού στις παραθαλάσσιες περιοχές για ΑμεΑ

- Σε 4 παραλίες της Κορωνησίας
- Αναμένεται ποιοτική και δυναμική τουριστική ανάπτυξη των περιοχών παρέμβασης τη θερινή περίοδο 2019


   Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από τους δήμους για τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών για εμποδιζόμενα άτομα και για για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020», που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Οικονομίας, απευθύνεται στους δήμους της χώρας και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ ΑΕ). Βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών του παραλιακού μετώπου της χώρας και έχει ως στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές και την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων.
   Το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς τη βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα. Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ και άλλα. Στόχοι του προγράμματος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο πόλο έλξης τουρισμού ΑμΕΑ και ωφελούμενοι θα είναι ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, έγκυες, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά.
   Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 5.000.000 ευρώ, ενώ κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλει μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης. Στην εδαφική εμβέλεια κάθε αυτοδιοικητικής μονάδας δύνανται να προταθούν για υλοποίηση παρεμβάσεις σε μέχρι 4 διαφορετικές περιοχές παρέμβασης-παραλίες.
   Μέγιστος επιτρεπόμενος προϋπολογισμός για κάθε σημείο παρέμβασης-παραλία ανέρχεται σε 60.000 ευρώ.
   Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας, έως τις 18 Απριλίου είχαν υποβληθεί 46 προτάσεις από ισάριθμους δήμους, οι οποίες περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους 4 σημεία παρέμβασης - παραλίες. Η αξιολόγηση των προτάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα.
   Ανάμεσα στους δήμους που κατέθεσαν πρόταση είναι και ο Δήμος Αρταίων, με προϋπολογισμό 239.761 ευρώ. Το προτεινόμενο έργο αφορά την ολοκλήρωση παρεμβάσεων σε τέσσερις (4) παραλίες του Δήμου, στην Κορωνησία και στόχος του είναι η αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών των παραλιών της Κορωνησίας, αλλά και της εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής, προσελκύοντας άτομα με αναπηρίες και άλλες κατηγορίες εμποδιζόμενων ατόμων. Μέχρι σήμερα οι παραλίες που διαθέτει ο Δήμος Αρταίων δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία. Η προμήθεια του εξοπλισμού πρόκειται να συμβάλλει θετικά στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ θα προσελκύσει επιπλέον κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή.
   Όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου, τα αποτελέσματα από την υλοποίηση των παρεμβάσεων, αναμένεται να οδηγήσουν σε ποιοτική και δυναμική τουριστική ανάπτυξη, των περιοχών παρέμβασης τη θερινή περίοδο 2019. Υπενθυμίζεται ότι Ειδική Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του 2006, είχε υπογραφεί μέχρι το 2016 από 16 χώρες, και προβλέπει στο Άρθρο 30 "ισότιμη προσβασιμότητα στην πολιτιστική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της αναψυχής, του τουρισμού και των αθλημάτων", ενώ η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούσε το 2011 ότι παγκοσμίως 1 στα 7 άτομα είχε κάποιας μορφής αναπηρία.
   Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά το έτος 2006 τα εν δυνάμει έσοδα από τουριστικό προϊόν για ΑμεΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.