22 Μαρ 2018

Ο "Δρόμος του Γιοφυριού" έγινε "Πιλάλα και Κατεβασιά" μεταξύ Δημαρχείου - Εμπορικού Συλλόγου Άρτας

Ζήτησαν από τον Εμπορικό Σύλλογο να ανοίξει τα μαγαζιά για να ενισχυθεί ο αγώνας και μετά ανέβαλαν τον αγώνα, για λόγους ασφαλείας, επειδή θα ήταν... ανοικτά τα μαγαζιά!

   Όλα ήταν έτοιμα για τον 4ο «Δρόμο του Γιοφυριού», τον Ημιμαραθώνιο Αγώνα που διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Αρταίων, στην κλασσική πλέον διαδρομή που περνά από τα μνημεία της Άρτας και περιοχές του κάμπου. Το φετινό ραντεβού είχε δοθεί για την Κυριακή των Βαΐων.
   Όμως, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αρταίων άλλαξε την ημερομηνία διεξαγωγής από 1 σε 15 Απριλίου, για λόγους ασφαλείας.
   Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε:

"Γίνεται γνωστό ότι ο 4ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας «Ο Δρόμος του Γιοφυριού», που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή των Βαΐων, 1η Απριλίου, μετατίθεται για την Κυριακή 15 Απριλίου, για λόγους ασφαλείας μιας και τη συγκεκριμένη ημέρα θα είναι ανοικτά τα καταστήματα, καθώς και λόγω της μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Κυριακής των Βαΐων."

   Όταν το πρωτοδιάβασα, μου φάνηκε λογικό. Μέχρι που ήρθε η καταγγελία του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, η οποία αναφέρει ότι ήταν η Δημοτική Αρχή αυτή που ζήτησε από τους εμπόρους να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη συγκεκριμένη μέρα:

"Με μεγάλη μας έκπληξη και οργή διαβάσαμε την ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για την ακύρωση του ‘Δρόμου του Γιοφυριού’ που αναφέρει σαν έναν από τους ουσιαστικούς  λόγους της ακύρωσης ότι την ‘’συγκεκριμένη ημέρα Κυριακή των Βαΐων θα είναι ανοιχτά  τα καταστήματα’’ .
Να ενημερώσουμε λοιπόν τα μέλη μας και τον Αρτινό λαό αλλά και να θυμίσουμε στην Δημοτική αρχή τα εξής:
1) Η Κυριακή των Βαιών είναι μία από τις οκτώ Κυριακές που επιτρέπει ο νόμος να είναι τα καταστήματα ανοιχτά . Με απόφαση παλαιότερης Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τα καταστήματά μας κλειστά.
2) Μας προτάθηκε από τον  Δήμαρχο  (στην συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο ανάπτυξης 28/2/18) να αλλάξουμε την απόφασή μας και να ανοίξουμε τα καταστήματά μας την συγκεκριμένη ημέρα με σκοπό να ενισχύσουμε την εκδήλωση του Μαραθωνίου αλλά και να βοηθηθεί η αγορά από την επισκεψιμότητα .
3) Στις 14/3/18 η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση του Δημοτικής Αρχής  κρίνοντας σωστές τις αιτιολογίες της 
4) Το ίδιο είχε γίνει και την Κυριακή 17/12/17 που κανονικά θα είχαμε κλειστά τα καταστήματά μας (Με απόφαση παλαιότερης Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου ) με προτροπή του Δημάρχου αλλάξαμε την απόφαση και ανοίξαμε γιατί τότε θα γινόταν η ποδηλατική εκδήλωση santabike αλλά και ο Δήμος θα έκανε  εορταστικές εκδηλώσεις . 
Από τα παραπάνω γεγονότα λοιπόν αποπνέουν οι εξής απορίες που η Δημοτική Αρχή πρέπει να απαντήσει :

1) Για ποιο λόγο ο Δήμαρχος μας πρότεινε μια ενέργεια η οποία θα δημιουργούσε πρόβλημα ασφάλειας στον αγώνα;
2) Γιατί δεν καλεστήκαμε από την επιτροπή διοργάνωσης να ενημερωθούμε για τους κινδύνους;
3) Γιατί πρόβλημα ασφαλείας δημιουργούν μόνο τα ανοιχτά εμπορικά καταστήματα και όχι τα ανοιχτά καταστήματα εστίασης (καφετέριες, φαστ φουντ) και Εκκλησία που εκείνη την ημέρα λειτουργεί μιας και είναι η Κυριακή των Βαΐων.
4) Γιατί δεν υπήρχε κίνδυνος την Κυριακή 17/12/17 στην εκδήλωση santabike που άνοιξαν τα καταστήματα;
     Λυπούμαστε πάρα πολύ για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα αλλά σαν Εμπορικός Σύλλογος Άρτας δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας χρησιμοποιήσει και να μας δυσφημήσει για να καλύψει δικές του προχειρότητες και ανικανότητες. 
    Σαν Σύλλογος έχουμε δείξει  πνεύμα συνεργασίας με τον οποιοδήποτε για το καλό την ΠΟΛΗΣ μας, της ΑΡΤΑΣ μας."

   Σε αυτή την καταγγελία απάντησε το Δημαρχείο, αλλά, για να πω την αλήθεια, δεν αναφέρει τίποτα για αυτό που αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος, ότι δηλαδή τους ζητήθηκε να ανοίξουν τα καταστήματα, ακριβώς για τον αγώνα. Ούτε βέβαια, είναι ικανοποιητική η εξήγηση ότι ξαφνικά "ανακάλυψαν" την περασμένη εβδομάδα ότι η Κυριακή 1η Απριλίου συμπίπτει με την Κυριακή των Βαΐων
   Συγκεκριμένα η απάντηση, που εκδόθηκε σήμερα από τη Δημοτική Αρχή, αναφέρει:

"Αναφορικά με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας για την μετάθεση της ημερομηνίας του «Δρόμου του Γιοφυριού» ο Δήμος Αρταίων κάνει γνωστά τα κάτωθι:
«Η αλλαγή της ημερομηνίας για τον 4ο Ημιμαραθώνιο «Ο Δρόμος του Γιοφυριού» για την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Κυριακής των Βαΐων (την 1η Απριλίου), που θα επηρέαζε σημαντικά τη συμμετοχή, ιδιαίτερα στους αγώνες των 5 χιλιομέτρων και των 5 χιλιομέτρων περιπατητικού, στους οποίους συμμετέχουν κατά κόρον Αρτινοί συμπολίτες όλων των ηλικιών.
Παράλληλα, κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του γεγονότος ότι με τα εμπορικά καταστήματα ανοικτά στο χώρο που θα τερματίζει ο αγώνας, στο κέντρο της πόλης, και με δεδομένο ότι, ιδιαίτερα στον Ημιμαραθώνιο υπάρχουν αθλητές που κυνηγούν σημαντικές επιδόσεις, υπήρχε σημαντικό θέμα ασφάλειας, μιας και στον ίδιο χώρο θα βρίσκονταν αθλητές εν μέσω αγωνιστικής προσπάθειας και διερχόμενοι εν δυνάμει πελάτες των εμπορικών καταστημάτων. Επίσης, υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι και ιδιοκτήτες των καταστημάτων που μας δήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στους αγώνες του 4ου «Δρόμου του Γιοφυριού».
Τα τρία τελευταία χρόνια που διεξάγεται ο «Δρόμος του Γιοφυριού», πρώτο και κύριο μέλημα της διοργάνωσης είναι η ασφάλεια του αγώνα μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειάς του, καθώς έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, σε άλλους αγώνες, ότι και μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Μέχρι σήμερα ο «Δρόμος του Γιοφυριού» έχει αποτελέσει έναν αγώνα πρότυπο οργάνωσης και ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να τεθεί εν αμφιβόλω.
Προφανώς και δεν υπάρχει καμία μομφή προς κανέναν και πόσο μάλιστα για τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης μας, ο οποίος εκπροσωπεί την ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας.
Θεωρούμε πως μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως ο «Δρόμος του Γιοφυριού», που προβάλλει Πανελλαδικά την Άρτα και δίνει την ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες να τρέξουν στην πόλη μας, πρέπει να γίνει κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και όλοι οι φορείς θα πρέπει να στηρίζουν προσπάθειες που έχουν στόχο να ενισχύσουν το μαζικό αθλητισμό και να προβάλλουν την περιοχή μας»."

   Θέλετε να σας πω τι πιστεύω ότι πραγματικά έγινε;
   Προφανώς, κάποιος που ξέρει δυο πράγματα παραπάνω από αγώνες δρόμου, συνειδητοποίησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός να χρησιμοποιηθούν καταναλωτές και χριστεπώνυμο πλήθος ως ντεκόρ στις φωτογραφίες τερματισμού στον Άγιο Δημήτριο, κρύβει πιθανούς κινδύνους ατυχήματος και, πολύ σωστά, έθεσε θέμα ασφάλειας αθλητών και πολιτών. Και, ευτυχώς, στο Δημαρχείο αντιλήφθηκαν ότι το λογικό θα ήταν όντως να μεταφερθεί η διεξαγωγή του αγώνα σε άλλη ημερομηνία. Όπως και έπραξαν. Χωρίς, όμως, να συνεννοηθούν με τον Εμπορικό Σύλλογο, που, αφού πρώτα του ζήτησαν να αλλάξει την απόφασή του, μετά τον άφησαν να πληροφορηθεί τα καθέκαστα από τις εφημερίδες.
   Πάντως, όπως και να 'χει, η έλλειψη έγκαιρου, συνετού προγραμματισμού και η επακόλουθη τσαπατσουλιά στη διαχείριση "φωνάζουν"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.