21 Φεβ 2018

Η μεγαλύτερη κατάκτηση της Άρτας από το Γεωπονικό Τμήμα: Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Hπείρου

Τι είναι, τι θα περιλαμβάνει

   Το μεγάλο ζητούμενο για την Άρτα σήμερα είναι η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής. Εάν υλοποιηθεί, θα είναι ίσως η πιο απτή εξέλιξη της ιστορίας της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Ο διάλογος έχει κορυφωθεί και σχεδόν όλοι έχουν το βλέμμα προσανατολισμένο στη Γεωπονική Σχολή και στις άλλες σχολές του ΤΕΙ που ετοιμάζονται να διαβούν το Πανεπιστημιακό κατώφλι.
   Οι τρεις πυλώνες που μπορούν να οδηγήσουν την Ήπειρο στον πιο κρίσιμο πόλο ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοποριακών δομών για τον μετασχηματισμό της αλυσίδας αξίας των τροφίμων στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής, η δυνατότητα εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής για την αυθεντικότητα, ποιοτική ανάδειξη και διακριτή επωνυμία των αγροτικών προϊόντων της και τέλος η καινοτομία στο γενετικό υλικό και των συστημάτων παραγωγής κρέατος και γάλακτος.
   Η Ήπειρος είχε ερευνητικές δομές ικανές να στηρίξουν τον παραγωγικό της πλούτο, ιδίως στα Γιάννενα, οι οποίες όμως συρρικνώθηκαν ή εξαλείφθηκαν και ουδόλως εξελίχθηκαν με βάση τις τεχνολογικές και παραγωγικές απαιτήσεις της περιοχής και της χώρας. Με βάση λοιπόν την ύπαρξη του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Άρτα και του υψηλού επιπέδου ερευνητικό έργο που διεξάγεται όχι μόνο με τοπικές, Ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και με βαριά ονόματα επιχειρήσεων του εξωτερικού, η δυναμική αυτού του Τμήματος, ως Γεωπονικό πλέον Τμήμα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μπορεί να εξελιχθεί σε ιστό παραγωγικής καινοτομίας με την ίδρυση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα στο χώρο των Κωστακιών.
   Αυτή λοιπόν είναι η νέα σύγχρονη γέφυρα της Άρτας, το ιστορικό σημείο του μέλλοντος για το οποίο όλοι θα θέλουν να έρθουν στην Άρτα, η ίδρυση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα στο αγρόκτημα του ΤΕΙ στους Κωστακιούς. Αν πραγματικά θέλουμε να δούμε το παραγωγικό αύριο της περιοχής, παρόλες τις σημερινές αντιξοότητες μόνο ένα κέντρο νέων τεχνολογιών αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις τόσο μπροστά όσο και απίστευτα επιτυχημένα για τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.
  Τι είναι;
   Η πρόταση είναι παλιά, προτάθηκε από το πρώην Τμήμα Ζωικής Παραγωγής το 2011, αλλά τότε υπήρχαν τα θέματα που υποκινούνταν για το κλείσιμο των Γεωπονικών Τμημάτων, έχει συζητηθεί εκτενώς στο Επιμελητήριο Άρτας επί διοίκησης Παπάζογλου, τέθηκε από τον κ. Γκίζα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας σε δημόσιο διάλογο, αναπτύχθηκε από καθηγητές του Τμήματος στην επίσκεψη που έκανε ο κ. Βασιλάκος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας στο ΤΕΙ το 2015, έχει παρουσιαστεί ως πρόταση στην εφημερίδα μας από το 2012, παρουσιάστηκε σε Υπουργούς της κυβέρνησης όπως ο κ. Χαρίτσης το 2016 και προτάθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο Ανασυγκρότησης της Ηπείρου το 2017.
   Τι αποτελεί αυτό το κέντρο; Το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκου Hπείρου θα αποτελεί ένα μοναδικά οργανωμένο συγκρότημα επιμέρους δομών, οι δραστηριότητες του οποίου μπορεί να συνοψιστούν στο τρίπτυχο: στοχευμένη έρευνα για την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του αύριο για ειδικές παραγωγές- εκπαίδευση και επιμόρφωση σε καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής διακριτών προϊόντων– άνοιγμα από την τοπικότητα στην παγκόσμια αγορά. Το Πάρκο φιλοδοξεί να αποτελέσει το σημείο συνάντησης και συνέργειας των φορέων της γνώσης και της παραγωγής με τον πληθυσμό της περιοχής, καθιερώνοντας μια διαρκή και δυναμική διαδραστική σχέση μεταξύ τους, προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του και δίνοντας τη δυνατότητα στην Άρτα και στην ΄Ηπειρο να εισέλθουν στο χάρτη της εξελιγμένης έρευνας για παραγωγή μοναδικών αγροτικών προϊόντων και εφαρμογής καινοτόμων παραγωγικών μεθόδων που να χαρίζουν στην Ήπειρο την πρωτοπορία για το στόχο της αειφορικής – φιλοπεριβαλλοντικής – ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς παραγωγής.
   Ο καθένας γνωρίζει τις προτάσεις για Βιομηχανικό πάρκο, της τουριστικής δυναμικής της Βυζαντινής Άρτας, του περιβαλλοντικού πλούτου του Αμβρακικού, όμως η συνεκτική γραμμή της ιδιαιτερότητας της Άρτας δεν είναι τα παραπάνω αλλά η δυνατότητα να αποκτήσει ένα κέντρο έρευνας και πρότυπης αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής ως επέκταση του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και της μελλοντικής Γεωπονικής Σχολής και των μεγαλύτερων Ελληνικών επιχειρήσεων της χώρας, που θα τη κάνει κόμβο αγροτικής καινοτομίας και παραγωγής σε όλα τα Βαλκάνια και τόπο εκμάθησης των νέων τεχνολογιών παραγωγής και τυποποίησης με αντίστοιχη Ευρωπαϊκή εμβέλεια.
   Το πάρκο αυτό αποτελεί την μόνη ενεργή προοπτική για την άμεση ανάπτυξη της Άρτας στοχεύοντας στην εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων που βασίζονται στην παραγωγή ακριβείας (precision agriculture), στην παραγωγή μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος (green label), στην ανάπτυξη επώνυμων αγροτικών προϊόντων ανωτέρας ποιότητας με ταυτόχρονη διατήρηση, των φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα, θα δώσει ταυτότητα στην Ελληνική και τοπική παραγωγή εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής προχωρώντας την Ελληνική παραγωγή και τα συστήματα παραγωγής σε βαθμό εξαγωγής τεχνογνωσίας και προτύπων συστημάτων made in Epirus.
  «Παραγωγικός τόπος»
   Αυτή είναι η διακριτή προοπτική της Άρτας. Δεν έχει θάλασσα όπως η Πρέβεζα, ο Άραχθος δεν είναι ο Θεός της, δεν έχει την έμφυτη ομορφιά των Ιωαννίνων να προσκαλέσει από μόνη της τον κόσμο, δεν έχει λιμάνι όπως η Ηγουμενίτσα. Δεν είναι «όμορφος τόπος», αλλά η επιτομή του «παραγωγικού τόπου». Και αν δεν γινόταν τόσα λάθη με τις καλλιέργειες, τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών της, την εγκατάλειψη και την πολυδιάσπαση των παραγωγικών της χώρων αντί της συνένωσης, συνέργειας και διασύνδεσής τους με την επιστήμη και την εξωστρέφεια, τότε η Άρτα δεν θα χρειαζόταν καμία βοήθεια από πολιτικούς ή κεντρικούς φορείς. Αυτός που παράγει και πουλάει πρέπει να είναι πλούσιος, αυτός θρέφει τους άλλους και δεν περιμένει να τον θρέψουν.
Τι θα περιλαμβάνει το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο;
   - Κέντρο ολοκληρωμένης αγροτικής εκπαίδευσης και παραγωγής πρότυπων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
   Δράση: α) εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων, νέων αγροτών, δια βίου εκπαίδευση, διασυνοριακή συνεργασία σε εξειδίκευση και καινοτομία, ανάπτυξη τεχνογνωσίας, β) διακρατική εκπαίδευση παραγωγής, τυποποίησης, ανάδειξης και διακίνησης αγροτικών προϊόντων (από την τοπικότητα στην παγκοσμιότητα). Αναλυτικά θα γίνεται εκπαίδευση για επώνυμο branding τοπικών αγροτικών προϊόντων, για προϊόντα πράσινης ετικέτας με σύστημα ιχνηλασιμότητας, τροφίμων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, τροφίμων υψηλής καινοτομίας, προϊόντων ΠΓΕ, Ιδιοτυπίας, Ορεινών όγκων, ανάδειξη και μεταφορά τεχνογνωσίας σε e-bioinfo και e-commerce, e-quality food, προϊόντων αιχμής και διακριτών χαρακτηριστικών με υψηλή προστιθέμενη αξία, ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων διαπίστευσης εκτροφών που να δυνεισφέρουν σε άμεση τιμή για τον παραγωγό και όχι απλώς για την ύπαρξη ενός ακόμα σήματος, μοναδικών προϊόντων αυτόχθονων Ελληνικών φυλών και καλλιεργειών τοπικών ποικιλιών με ειδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τροφίμων που καθοδηγούνται από τους καταναλωτές με ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, προϊόντα Μεσογειακής διατροφής, προϊόντα Ευρωπαϊκού μέλλοντος, κρέας γάλα ανωτέρας ποιότητας, τρόφιμα ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, tech traceability.
   - Κέντρο Κρέατος: Μονάδα ειδικής ποιοτικής κατάταξης και τυποποιητήριο για την παραγωγή κρέατος ανωτέρας ποιότητας (premium pork meat, αρνίσιο κρέας ορεινών όγκων ή ΠΓΕ, κρέας βαριών σφάγιων, ηπειρωτικό κρέας εριφίου, premium Hπειρωτικά κρέατα) σε συνεργασία με τους χοιροτροφικούς συλλόγους και τους προβατοτρόφους αφού σήμερα το κρέας του αρνιού είναι παραπροϊόν, πουλιέται σε πολύ χαμηλές τιμές και κάτω του κόστους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα η πώληση ποιοτικού κρέατος να δίνει επιπρόσθετα καθαρά κέρδη στον παραγωγό. Το γάλα των αιγοπροβάτων υποφέρει γιατί εμείς δεν θέλουμε να αναδείξουμε τη μοναδικότητά του και το αρνίσιο κρέας ενώ έχει τη μεγαλύτερη τιμή διεθνώς είναι βαρίδιο στον έλληνα κτηνοτρόφο αφού το πουλάει κάτω του κόστους. Ταυτόχρονα, το κέντρο κρέατος θα αποτελεί μοναδική δομή στον Βαλκανικό χώρο και από τους λίγους στον Ευρωπαϊκό. Το κέντρο αυτό θα αποτελείται από πιλοτικές εκτροφές προωθημένης τεχνολογίας για ανάδειξη συστημάτων τοπικής παραγωγής με διεθνή εμβέλεια και από μία ερευνητική-εφαρμοστική μονάδα εξελιγμένης έρευνας για την ανάπτυξη καινοτομιών, αλλά και την ταυτόχρονη ανάδειξη της βιοποικιλότητας, της αυθεντικότητας, των ποιοτικών παραμέτρων και της ποιοτικής κατάταξης του κρέατος, της ασφάλειας και υγιεινής και των τεχνολογιών επεξεργασίας, ωρίμανσης, τυποποίησης και συντήρησης των τροφίμων.
   - Πρότυπες βιοκλιματικές μονάδες εκτροφών για την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καινοτόμες ιδιότητες στο πλαίσιο πρότυπης παραγωγής ελαχιστοποιημένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, και ελεύθερων χρήσης αντιβιοτικών στο πλαίσιο μιας καινοτόμου δράσης «Πράσινη Ήπειρος, Παραγωγή αγροτικών προϊόντων με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην οποία το Γεωπονικό Τμήμα της Άρτας είναι πρωτοπόρο Πανευρωπαϊκά.
   - Μονάδα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, για την πιστοποίηση και χρήση στη θεραπευτική και διατροφή ανθρώπων και ζώων ενδημικών αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας.
   - Κέντρο καινοτομικής παραγωγής βιο-υλικών και μηχανικής ιστών με αξιοποίηση υποπροϊόντων/ παραπροϊόντων ζωικής φυτικής παραγωγής και υδατοκαλλιεργειών, για πρότυπη χρήση υποπροϊόντων της αγροτικής παραγωγής/υδατοκαλλιεργειών για την ανάπτυξη βιολογικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
   - Υπολογιστική Μονάδα Αυτόματης Παρακολούθησης Οικοσυστημάτων και Πρότυπων Συστημάτων εκτροφής, καλλιέργειας και τυποποίησης, όπως και ψηφιακής ταυτότητας των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος, για ανάπτυξη αυτοματοποιημένων μοντέλων διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής και της αλυσίδας αξίας των τροφίμων, καθώς και ψηφιακών μεθόδων ταυτοποίησης, ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αγροτικών προϊόντων.
   - Μονάδα Κρυογονικής για τη διατήρηση σπάνιων και επαπειλούμενων ειδών της Ελληνικής πανίδας και χλωρίδας και Κέντρο Αναπαραγωγής αυτόχθονων και εγχώριων Ηπειρωτικών φυλών (Φριζάρτα, Καλαρρύτικο, Καραμάνικο Κατσικάς, Ορεινή γίδα). Ανάδειξη των βιοτικών φυσικών πόρων της Ελλάδας στην παραγωγική Γεωργία/Κτηνοτροφία για την παραγωγή μοναδικών Ελληνικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από πιστοποιημένο Ελληνικό γενετικό υλικό με πρωτοπόρα έρευνα που έχει κάνει το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου.
   - Μονάδα τεχνητής σπερματέγχυσης (κάπρων – κριών σπερματοδοτών) για τη παραγωγή και διακίνηση με τεχνολογίες μοριακού ελέγχου καθαρού και υψηλής ποιοτικής στάθμης γενετικού υλικού. Χωρίς την αξιοποίηση και ανάπτυξη του γενετικού υλικού της χώρας, καθώς και διαχείρισή του μέσω αρσενικών σπερματοδοτών για τη ραγδαία βελτίωση των γενετικών πόρων της Ελλάδας και τον γενετικό έλεγχο σημαντικών νοσημάτων, όπως και της αύξησης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής δεν μπορούν να υπάρξουν διακριτά Ελληνικά τρόφιμα.
   - Πρότυπο Ελληνικό Θερμοκήπιο με πρωτοποριακά συστήματα φυτοπροστασίας και άρδευσης για ανάπτυξη ειδικού τύπου θερμοκηπιακών κατασκευών για την παραγωγή προϊόντων της φυτικής παραγωγής με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, πρότυπη διαχείριση του νερού και μειωμένης χρήσης χημικών φυτοπροστατευτικών.
   - Μόνιμος εκθεσιακός χώρος – κέντρο διάθεσης τοπικών αγροτικών προϊόντων και τοπικής γαστριμαργίας.
   - Πολυχώρος εκδηλώσεων – Συνεδριακό Κέντρο – Κέντρο Πληροφόρησης.
   - Δομές αναψυχής (κυλικείο, εστιατόριο με ειδικά τοπικά προϊόντα παραγωγής Πάρκου).
   Στο επίπεδο αυτό το Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στην Άρτα θα αναπτύξει τη στρατηγική για μεσογειακά κρέατα, για μεθόδους αυθεντικότητας των τροφίμων, για ανάπτυξη τεχνολογιών αξιοποίησης υποπροϊόντων, δημιουργώντας νέα προϊόντα με βιοενεργά συστατικά της χλωρίδας ή διατροφικών συστατικών, την ανάπτυξη τροφίμων απουσία συγκεκριμένων ανεπιθύμητων συστατικών για τμήματα του πληθυσμού και για καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες, αναπτύσσοντας τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας κατανοώντας τις απαιτήσεις του παγκόσμιου πληθυσμού, των διατροφικών διαταραχών ομάδων καταναλωτών και ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού, των ειδικών αναγκών της εξατομικευμένης ιατρικής.
   Ο ρόλος της Ηπείρου θα αναδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο εάν η έρευνα και ο στόχος της για τα τοπικά τρόφιμα συσχετιστεί με την πρόληψη ασθενειών, την πρακτική μεθοδολογία αειφορικής παραγωγής που σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους και την ανάπτυξη παραδοσιακών προϊόντων με μοναδική ταυτότητα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έλκουν τους καταναλωτές, τη χρήση φυτοβιοτικών από αρωματικά φυτά και τη διασφάλιση των αποτελεσμάτων μέσω της γενετικής βάσης του πληθυσμού και των ειδών που εκτρέφονται ή καλλιεργούνται. Ας μη κρίνουμε το μέλλον από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση της αγροτικής παραγωγής. Το δίλημμα είναι υπαρκτό. Ή θα υπάρξει παραγωγή για τον παραγωγό, τον καταναλωτή και τη χώρα ή θα υπάρξουν αθρόες εισαγωγές για όσους το αντέχουν. Ίσως και εξανδραποδισμός των Ελληνικών επιχειρήσεων γιατί αυτά τα προϊόντα που δεν παράγουμε σήμερα εμείς είναι σίγουρο ότι θα τα παράξουν οι ξένοι από εξαγορασμένες Ελληνικές επιχειρήσεις.
   Στις επόμενες δεκαετίες θα γίνουν συνταρακτικές αλλαγές στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, με βάση την παγκόσμια ασφάλεια, τη χρήση εδάφους και νερού, τη διατροφή 9 δις ανθρώπων, την μικροβιακή ανθεκτικότητα, την ασφάλεια των τροφίμων, τις νέες τεχνολογίες ακριβείας, πράσινης παραγωγής.
  Αειφορική παραγωγή
   Η Ήπειρος πρέπει να αναπτύξει τον τομέα της αειφορικής εντατικής παραγωγής για να μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον τα Ελληνικά πράγματα και να δώσει τεχνογνωσία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για εναλλακτικά συστήματα παραγωγής που σέβονται άνθρωπο, περιβάλλον και στοιχειοθετούν συστήματα ακρίβειας για παραγωγή επώνυμων μοναδικών προϊόντων.
   Η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός τέτοιου κέντρου καινοτομίας είναι ότι κατά βάση όλες σχεδόν οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που να παράγει γνώση και να δημιουργεί προϊόντα στοχευμένα για την κάθε αγορά. Επίσης, δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να συντονίζει τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων δίνοντας κατευθύνσεις με τελικό στόχο την παραγωγή προϊόντων από τις τοπικές επιχειρήσεις.
   To κέντρο θα παράγει γνώση η οποία θα διαχέεται στις επιχειρήσεις έχοντας στόχο την εγχώρια και την διεθνή αγορά.
   Προτείνουμε στην Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους τοπικούς φορείς να συνδράμουν κατά προτεραιότητα στην υλοποίηση του έργου ως πρότυπης δομής καινοτομίας υψηλά στην πυραμίδα της αγροδιατροφής, που θα οδηγήσει την παραγωγή και τα τρόφιμα της Ηπείρου σε υψηλή διάκριση και ευρύτερη διεθνή αποδοχή, καθιστώντας την Άρτα πόλο έρευνας αιχμής για την αγροδιατροφή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, βελτιώνοντας παράλληλα την πραγματική οικονομία και τα εισοδήματα των παραγωγών, με διακύβευμα την ύπαρξη υγιούς, ανταγωνιστικής και ποιοτικά ανώτερης Ελληνικής παραγωγής με διεθνούς εμβέλειας τελικά Ηπειρωτικά προϊόντα.
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.