19 Φεβ 2018

"Καθαρή" δήλωση την Καθαρή Δευτέρα

- Για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
- Η έξοδος από τα Μνημόνια και το χρέος στο τραπέζι του Eurogroup


   Ο πιο βραχυπρόθεσμος στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας, όπου η ελληνική πλευρά στοχεύει σήμερα στο να... πάρει μια «καθαρή» δήλωση του Eurogroup περί ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και σε μια εξίσου σαφή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς το συμβούλιο των διοικητών του Μηχανισμού διεξάγεται και αυτό σήμερα.
   Η πορεία της τρίτης αξιολόγησης θα είναι το πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την πρόοδο που έχει συντελεστεί επί των τελευταίων προαπαιτουμένων.
   Με εξαίρεση των θέμα των πλειστηριασμών -το οποίο είναι πιθανό να συνδεθεί ως προαπαιτούμενο με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να εκταμιευτεί τον Απρίλιο- αλλά και του Ελληνικού, που εξαρτάται από το ΣτΕ, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία περί εκπλήρωσης του συνόλου των συμφωνηθέντων, ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκαν και οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ.
   Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές επικρατούσε αισιοδοξία ότι η δόση είναι αρκετά πιθανό να εκταμιευτεί μέσα στον Φεβρουάριο, ενδεχομένως και πριν από την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την εκκίνηση των συζητήσεων της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά δεν αποκλειόταν να υπάρξει και μια καθυστέρηση λίγων ημερών για τη δόση, καθώς ούτως ή άλλως η ελληνική πλευρά δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων.
   Από εκεί και πέρα, εκτός της ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για το είδος της μεταμνημονιακής εποχής, την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους αλλά και το ελληνικό ολιστικό αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση.
   Σε χρόνο παράλληλο η ελληνική κυβέρνηση θα επεξεργάζεται το σχέδιο ανάπτυξης των επόμενων ετών -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα παρουσιαστεί πριν από το Πάσχα. Ο προγραμματισμός υπαγορεύει σύνθεση όλων των κομματιών του παζλ στις 21 Ιουνίου, στο τελευταίο Eurogroup πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, δύο μήνες πριν από την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM.
   Σημειώνεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM), σηματοδοτώντας την έναρξη της δ' αξιολόγησης. Η παραμονή των επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών.
   Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την- χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή- έξοδο από το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.