17 Φεβ 2018

Μύλος η Ν.Δ. κι ο μυλωνάς... σαμαρωμένος

Ο υπό ομηρία, ο πρώην και ο αντι-

   «Μύλος» η αξιωματική αντιπολίτευση, που για ακόμα μία φορά δεν εμφανίζεται ικανή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, και «μυλωνάς» ο υπό ομηρία αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης
   Η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στην επικοινωνιακή πολιτική, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής στρατηγικής. Όταν, όμως, η πολιτική εκλαμβάνεται ως επικοινωνιακό παιχνίδι, η πραγματικότητα έρχεται αμείλικτη να συντρίψει αυτή τη λογική.
   Και η πραγματικότητα εν προκειμένω είναι μια διεθνής έρευνα των αμερικανικών αρχών και του FBI για την εταιρεία Novartis. Η έρευνα «ακουμπάει» και την Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί καμία επικοινωνιακή τακτική να το αμφισβητήσει.
   Επίσης, η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να ερευνήσει την υπόθεση, κάτι που θα περίμενε κανείς ότι θα υποστήριζε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Το αυτονόητο θα ήταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ζητούν διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών. Κι όμως...
   Η Νέα Δημοκρατία και μέρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, συνεπικουρούμενες από τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης (βλέπε προπαγάνδας), εξυφαίνουν σενάρια περί κυβερνητικής σκευωρίας. Εφυήραν δε τον όρο «κουκουλοφόροι» για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ώστε να κάνουν πιο αποκρουστική την προσπάθεια διαλεύκανσης, με μια λέξη που για τον κόσμο του «νόμου και της τάξης» είναι φορτισμένη αρνητικά.
   Και το πιο παράδοξο, αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρουν ότι η διάταξη που ρυθμίζει τα των προστατευόμενων μαρτύρων σε υποθέσεις δωροδοκίας έχει υπογραφεί στις 7.4.2014, δηλαδή από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου!
   Μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας αποτελεί το «πάρτι» στην υγεία και η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη. Εκτιμάται ότι η υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο 2000-2010 κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 23 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα αυτή έχει μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πτυχή, αν υπολογιστεί ότι συνδέεται με την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
   Η αξιωματική αντιπολίτευση για ακόμα μία φορά δεν εμφανίζεται ικανή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και ακόμα περισσότερο ο αρχηγός της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε και πάλι στη δίνη των εσωκομματικών του αδιεξόδων. Η επικοινωνιακή επιλογή της «σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής» του στερεί την ουσία του πολιτειακού του ρόλου.
   Παράδειγμα πρώτο, η στάση του στο Μακεδονικό, όπου μετετράπη, από υπεύθυνος πολιτικός αρχηγός, σε «μακεδονομάχο», χωρίς σαφή θέση για την ονομασία. Αξιοθρήνητη η εικόνα του «βωβού» αρχηγού, που έπρεπε να δείχνει συνοφρυωμένος, όταν πήγε στο Μαξίμου, αφού πρώτα είχε ζητηθεί να μην υπάρχει ήχος στο βίντεο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Διόλου αρχηγική, άλλωστε, και η επιλογή να φύγει τρέχοντας για το γραφείο του μετά την ενημέρωση, προκειμένου να διαβάσει τη δήλωση που του είχαν γράψει πριν ενημερωθεί.
   Παρόμοια και η στάση του στην κρίση των Ιμίων. Προτίμησε να αφήσει να «χειριστούν» το θέμα ο Γ. Κουμουτσάκος με δηλώσεις και η Μ. Σπυράκη με διαρροές, αρνούμενος να ενημερωθεί ως αρχηγός από τον υπουργό Άμυνας. Εκεί, θεώρησε καλό να στείλει αντ' αυτού τον Β. Κικίλια, ενώ ο ίδιο εμφανίστηκε στο προσκήνιο την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και ενώ η ένταση στα Ίμια είχε ήδη αποκλιμακωθεί.
  Ο πρώην και ο αντι-
   Όταν αναφερόμαστε στη Νέα Δημοκρατία δεν κάνουμε λόγο για συνιστώσες. Οι δυνάμεις που απαρτίζουν την παράταξη, αν και έχουν ιδεολογικές διαφορές, είναι στην ουσία φατρίες που εναλλάσσονται στην εξουσία του κόμματος. Δυστυχώς, όμως, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η συγκυρία της εκλογής του, τα στρατηγικά αδιέξοδα της παράταξης και οι πολιτικές εξελίξεις δε ευνόησαν εξαρχής την αυτονομία του ως αρχηγού και τη δυνατότητα να χαράξει δική του πολιτική.
   Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια την παλιά θεωρία της «δεξιά πολυκατοικίας» με μια σημαντική, όμως, διαφορά. Η «δεξιά πολυκατοικία» αποδεικνύεται ότι έχει θεμέλια γερά, ακροδεξιά και... σαμαρικά.
   Η εμφάνιση του αρχηγού της Ν.Δ. στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επισκιάστηκε από την αδιανόητη κίνηση Σαμαρά να καταθέσει μήνυση κατά του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, εισαγγελικών λειτουργών αλλά και προστατευόμενων μαρτύρων. Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, επέλεξε να προβεί σε ειδική δήλωση (βλέπε διάγγελμα) από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Μπροστά στο λογότυπο της Ν.Δ., ο πρώην αρχηγός εμφανίστηκε ως νυν, πήρε πάνω του τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis και προέβη σε ένα διάγγελμα-μανιφέστο εμφυλιοπολεμικής κοπής. «Ο κ. Τσίπρας δεν θα επιβάλει καθεστώς Μαδούρο στην Ελλάδα» διεμήνυσε ο πρώην ως νυν και μέσα από έναν ακροδεξιό παραληρηματικό λόγο κατέληξε στην ευαισθησία του για την... αστική δημοκρατία, που βάλλεται υπό των κομμουνιστών. Αυτό ο αβερωφικός αρχηγός δεν το είπε, αλλά το κατέστησε σαφές διά του εν λόγω μανιφέστου.
   Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει και τον ακροδεξιό σκόπελο «προσωπικής επιλογής», τον αντιπρόεδρο Άδ. Γεωργιάδη, που έγινε η αιτία να ανοίξει η πόρτα της εξόδου για την Κατερίνα Παπακώστα και τον Ευάγγελο Αντώναρο.
   Δεδομένου ότι το όνομά του εμπλέκεται στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και στο ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο της Novartis, ο Άδ. Γεωργιάδης «παράγει περισσότερο θόρυβο από όσο θα έπρεπε», όπως ο ίδιος δηλώνει στην «Καθημερινή». Περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι και σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό που του δίνει βήμα, χαράζει καθημερινά τη δική του γραμμή άμυνας στις κατηγορίες, χτίζει την κομματική γραμμή της «σκευωρίας» και την προσωπική του υπερασπιστική γραμμή της... υγρασίας.
   Την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος, σε μια ακόμα επίδειξη εσωκομματικής δύναμης δήλωσε: «Προσωπικά, δεν θέλω να υπάρχει ο όρος Μακεδονία. Με ενοχλεί πάρα πολύ. Αλλά… δεν θα διασπούσα τη ΝΔ για αυτό!».
   Τι θέλει να πει ο... ποιητής; Ότι είναι ικανός και να το κάνει, είναι στο χέρι του να διασπάσει την παράταξη, αρκεί να το θελήσει.
  Και ο Κυριάκος «δείχνει» Καραμανλή
   Ο αρχηγός (;) της Ν.Δ., σε πλήρη ομηρία και στη σκιά της εμφάνισης Σαμαρά, σύρθηκε την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του να παραδεχτεί το μέγεθος του σκανδάλου Novartis και της εκτόξευσης της φαρμακευτικής δαπάνης, «δείχνοντας» όμως στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή. «Πράγματι στην Ελλάδα η Novartis είχε στήσει ένα βρόμικο σύστημα, το οποίο προκαλούσε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων με αποτέλεσμα να ωφελείται τελικά η ίδια σε βάρος του έλληνα φορολογούμενου» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να συμπληρώσει: «Και εδώ πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες. Πράγματι, υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια πριν από την κρίση».
   Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς έρχονται λίγες μέρες μετά τη διαγραφή Αντώναρου, και πιστοποιούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει στρατόπεδο. Ή καλύτερα έχει συρθεί απολύτως από την ακροδεξιά πτέρυγα σε μια αντικαραμανλική επιλογή. Το ερώτημα «ποιος κυβερνά» αυτό το κόμμα δεν είναι ούτε καν ρητορικό, είναι περιττό. Η απάντηση είναι σαφής. Και ακόμα σαφέστερο ότι ο «φερόμενος» ως αρχηγός είναι εγκλωβισμένος και αδύναμος να διεκδικήσει τον ρόλο του στο κόμμα «του».
γράφει η Μ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.