6 Ιαν 2018

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Ήπειρο - ΦΩΤΟ & VIDEOS

Σε ιστορικά πέτρινα γεφύρια, στην Παμβώτιδα, στον Αχέροντα, σε λιμάνια


   Με πολλούς συμβολισμούς και μηνύματα γιορτάστηκαν με κάθε λαμπρότητα, σήμερα τα Θεοφάνεια σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, παρουσία πλήθους κόσμου. Δεν ήταν λίγοι δε αυτοί που, αψηφώντας το κρύο βούτηξαν να πιάσουν τον σταυρό.
   Στην Άρτα, μετά τη Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού, στο Τρίγωνο, ξεκίνησε πομπή, που, μέσω της οδού Θειακογιάννη, κατέληξε στο Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, όπου έγινε η κατάδυση του σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων του ποταμού Αράχθου, από τον Μητροπολίτη Άρτας Καλλίνικο.





   Σε μήνυμα του, ο δήμαρχος Αρταίων αναφέρει: «Σήμερα γιορτάσαμε τα Θεοφάνεια στο Ιστορικό Γιοφύρι της Άρτας. Και το σημείο αυτό συμβολίζει για εμάς δυο πράγματα. Πρώτον μια γέφυρα ανάπτυξης για την περιοχή μας και μιας και το σημείο αυτό αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών για την Άρτα, δηλώνουμε και πάλι ότι το 2018 θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Και δεύτερον το Γιοφύρι ενώνει! Ενώνει νοοτροπίες, όραμα και στόχους για μια Άρτα δυνατή και πρωτοπόρα το 2018. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!»







   Στα Γιάννενα, ο αγιασμός των υδάτων έγινε στη Λίμνη Παμβώτιδα και δεν ήταν ένας κα ιδύο, αλλά 18 οι βουτηχτάδες! 17 άνδρες και μια γυναίκα, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό, ενώ πλήθος κόσμου, Γιαννιώτες και επισκέπτες ήταν συγκεντρωμένοι στις όχθες.








   Και στην Ηγουμενίτσα αρκετοί ήταν αυτοί που βούτηξαν να πιάσουν το σταυρό στο παλιό λινάνι της πόλης.


   Με ιδιαίτερο συμβολισμό, έγινε ο αγιασμός των υδάτων του ποταμού Αράχθου στο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε στις 1 Φεβρουαρίου 2015, λόγω. Ευχή και ελπίδα όλων, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε από την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστύλωση του γεφυριού.


   Εκεί όπου συνορεύουν η Άρτα με την Καρδίτσα, στον ορεινό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στα απομεινάρια της πέτρινης γέφυρας Κοράκου. Ο Δήμος μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει: «Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του Δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών Άρτας και Καρδίτσας, αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πρότασή μας και ευχή όλων, ο αγιασμός να γίνεται από κοινού με τον Δήμο Αργιθέας, ως ένδειξη ομόνοιας, φιλίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών. Μεγαλύτερη ευχή όλων μας, να αναστηλωθεί γρήγορα η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου και να γίνεται εκεί ο αγιασμός αυτός».


   Στο πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στον Ζαγορίτικο ποταμό, με τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στην θρησκευτική τελετή. 


   Παρά το τσουχτερό κρύο 4 νεαροί μπήκαν στα παγωμένα νερά του μυθικού Αχέροντα στη Γλυκή Παραμυθιάς. Οι κάτοικοι του χωριού μάλιστα, είχαν ανάψει και φωτιά στην όχθη του ποταμού, για να ζεσταθούν.


   Στην γραφική λίμνη Βηρού, γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο Δήμος Δωδώνης. Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της περιοχής έγινε ο αγιασμός των υδάτων παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Ντακαλέτση, δημοτικών συμβούλων και πολλών κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα στα... νερά της λίμνης βούτηξε κι ένας τολμηρός κολυμβητής ο οποίος ανέσυρε τον Σταυρό. Ο Δήμαρχος αντάλλαξε ευχές με όλους για το νέο έτος και στη συνέχεια έκοψε την πίτα στην Τοπική Κοινότητα Βουλιάστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.