16 Ιαν 2018

Επιτέλους, άνοιξε ο δρόμος για μείωση της γραφειοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - VIDEO

- Υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία υπ. Εσωτερικών, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ
- Εμβληματικό έργο, που αλλάζει τα δεδομένα στις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με τους ΟΤΑ
- Πάνος Σκουρλέτης: «Κύριο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη»


   Ανοίγει ο δρόμος για μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση της αποδοτικότητας και απλούστευση των διοικητικών πράξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, με την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών-ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ.
   Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, αφορά τη Δράση 1 (από τις συνολικά τρεις Δράσεις του Προγράμματος), με προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους 24 μήνες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί σε περίπου ένα έτος. 
   Την προγραμματική συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και οι πρόεδροι της Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός και της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, ενώ παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.


   Το πρόγραμμα, του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία θα είναι διασυνδεδεμένες όλες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας.
   Μέσω της πλατφόρμας, ο κάθε συναλλασσόμενος με τους ΟΤΑ (πχ για λειτουργία καταστήματος), θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τα έγγραφα που θα χρειαστεί και τις υπηρεσίες στις οποίες θα απευθυνθεί, ενώ ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση.
   Προβλέπεται επίσης, η απλούστευση και η προτυποποίηση των διαδικασιών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε λιγότερες απαιτούμενες υπογραφές, λιγότερα χαρτιά, μικρότερο χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων, άρα και λιγότερη ταλαιπωρία.
  «Κύριο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη»
   «Κύριο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στη συνεργασία για το εμβληματικό όπως είπε χαρακτηριστικά έργο για την απλούστευση και προτυποποίηση των λειτουργιών και των διαδικασιών των Περιφερειών και των Δήμων. Υποστήριξε ότι «η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά της Αυτοδιοίκησης». Αυτό όπως διευκρίνισε θα σφραγιστεί από τα αυτοδιοικητικά γεγονότα, όπως είναι η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου και θα επισφραγιστεί από άλλες ενέργειες όπως τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τεθούν φέτος στη διάθεση των φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης για μία πιο στοχευμένη, πιο αποτελεσματική και υποστηρικτική δουλειά, ως κυβέρνηση, απέναντι στο έργο της Αυτοδιοίκησης.
   «Έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα, χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες ενδυναμώνουν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και βάζουν ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια, για την αποκέντρωση και την ενίσχυση των Αυτοδιοικητικών Θεσμών και των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης χαρίτσης.
   «Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια αυτό το έργο, το οποίο ήθελε η Αυτοδιοίκηση πιστεύουμε ότι ξεκινά. Προγραμματική Σύμβαση, γιατί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίζουμε το μέλλον των συνανθρώπων μας» τόνισε ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας ότι θα ήθελε «μία Αυτοδιοίκηση, η οποία να είναι απρόσωπη, απρόσωπη στην εξυπηρέτηση, να μη χρειάζεται να έρθει σε επαφή ο άνθρωπος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τις υπηρεσίες, να εξυπηρετείται γρήγορα, ούτως ώστε να υπάρχει και το στοιχείο της αμεροληψίας, της δικαιοσύνης και της σωστής αξιολόγησης».
   Από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, εξαίροντας αυτή την προσπάθεια και τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «όλοι σε αυτή τη συμφωνία, όσο μας αφορά, είμαστε αρωγοί, με υπευθυνότητα για να αποτελέσει προφανώς και την πράξη που είναι και το ζητούμενο αυτής της Συμφωνίας, της αναδιοργάνωσης και της διοικητικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού».
   Η αναδιοργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπεται στο «Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών», προϋπολογισμού 30,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα», του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.