17 Ιαν 2018

Πώς μια βόμβα με νεκρούς δύο παιδιά ενέπνευσε το τραγούδι-θρύλο της Dolores O’ Riordan, που έφυγε στα 46 της

Η ιστορία πίσω από το Zombie των Cranberries


   Το 1994 οι Cranberries κυκλοφορούν το Zombie, ένα αντιπολεμικό τραγούδι με ένα βίντεο-κλιπ που έκανε αίσθηση.
   Η Dolores O’ Riordan έβγαζε κραυγές ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στη βία που έπληττε την Βόρεια Ιρλανδία.
   Στις 20 Μαρτίου του 1993, μια βόμβα που τοποθετήθηκε από τον IRA σε έναν κάδο σκουπιδιών στο κέντρο του Warrington, στην Αγγλία έσκασε σκοτώνοντας τον 12χρονο Tim Parry, τον τρίχρονο Jonathan Ball και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους ανθρώπους.
   «Θυμάμαι εκείνη την εποχή υπήρξαν πολλές βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και αλλού. Θυμάμαι να είμαι σε περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν το παιδί σκοτώθηκε και ήμουν πολύ στεναχωρημένη», θυμάται η O’Riordan μιλώντας στο Team Rock.
   "It’s the same old theme
   Since nineteen-sixteen
   In your head, in your head, they’re still fighting
   With their tanks, and their bombs
   And their bombs, and their guns
   In your head, in your head, they are dying"
   Η O’Riordan έγραψε το Zombie μόνη της στο σπίτι της μεταξύ περιοδειών και όχι με το συγκρότημα. Το τραγούδι γράφτηκε πρώτα σε ακουστική κιθάρα, και μετά προστέθηκε η ηλεκτρική ώστε να γίνει πιο ροκ. «Αυτό ήταν το πιο επιθετικό τραγούδι που γράψαμε ποτέ», παραδέχθηκε η O’Riordan.
   Ποιος δεν θυμάται την τρεμάμενη φωνή της Dolores και τις κραυγές της; Ήταν το δικό της μήνυμα ενάντια στη βία και αίτημα για μια ειρηνική λύση.
   Αντίστοιχα δυνατό ήταν και το βίντεο που συνόδευσε το τραγούδι, με σκηνές από στρατιώτες και παιδιά στη Βόρεια Ιρλανδία:



Η Dolores δυστυχώς έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιανουαρίου σε ηλικία 46 ετών, μας άφησε όμως κληρονομιά τα τραγούδια με τη μοναδική και ανεξίτηλη τρεμάμενη φωνή της.


Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια των Cranberries

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, σε ηλικία 46 ετών η τραγουδίστρια των Cranberries, Dolores O’Riordan.
Άλλη μια φωνή της διεθνούς μουσικής σκηνής μας αφήνει. «Η τραγουδίστρια του ιρλανδικού συγκροτήματος The Cranberries ήταν στο Λονδίνο για μια σύντομη ηχογράφηση. Δεν υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες», η δήλωση του ατζέντη της ιρλανδής τραγουδίστριας.
Η Dolores O’Riordan ήταν επί 13 χρόνια η βασική φωνή και στιχουργός του συγκροτήματος, μέχρι τη διάλυσή του, το 2003. Στη συνέχεια ακολούθησε σόλο καριέρα μέχρι το 2009, που το συγκρότημα επανενώθηκε και έκανε περιοδείες σε όλον τον κόσμο. Τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν διευκρινιστεί.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.