16 Ιαν 2018

Αυτή είναι η πρόταση για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ της Άρτας

- Τι περιλαμβάνει η πρόταση που υπεβλήθη σήμερα το μεσημέρι στο ΕΣΠΑ
- Κάστρο και ΞΕΝΙΑ ανοικτό για την τοπική κοινωνία


   Όπως σας είχα πει, πριν λίγες ημέρες (δείτε ΕΔΩ), στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων συζητήθηκε η μεγάλη ευκαιρία, που είχε πρωτοπαρουσιάσει τον Οκτώβριο, η συμπατριώτισσά μας Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ, να αξιοποιηθεί το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ της Άρτας.
   Κι αυτό, μέσω ενός προγράμματος, με χρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ, με μηδενική οικονομική συμμετοχή του Δήμου, μέσω της Δράσης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».
   Χθες, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, την υποβολή της πρότασης για την αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ, μέσα στο Κάστρο, μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να μην χαθεί μια σημαντική ευκαιρία χρηματοδότησης.
    Η πρόταση για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ένα πολυχώρο αναψυχής (καφέ- εστιατόριο) και πολιτισμού υπεβλήθη σήμερα το μεσημέρι, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ, με συνολική χρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ.
   Εφόσον το έργο ενταχθεί, τότε θα έχει γίνει το πιο αποφασιστικό βήμα για να διατηρηθεί το κτίριο και να μην καταρρεύσει εντελώς και να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία, αλλά και το Κάστρο να είναι ανοικτό και επισκέψιμο.
   «Σε τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν την Άρτα, όπως είναι αυτό του ΞΕΝΙΑ, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βάζουμε τον εγωισμό στην άκρη. Η αρχική πρότασή μας αφορούσε την δημιουργία ξενοδοχείου στο ΞΕΝΙΑ, κάτι που στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά μετά την απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ, είχαμε δύο επιλογές: ή να εμμείνουμε στην απόφαση για ξενοδοχείο και να αφήσουμε το κτίριο στη μοίρα του και κλειστό για επιπλέον των 25 χρόνων που είναι ήδη κλειστό, με ο,τι αυτό συνεπάγεται ή να κυνηγήσουμε κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης, ώστε να το συντηρήσουμε, να το σώσουμε και να το αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία. Με την ένταξή του μπορούμε να ανοίξουμε το Κάστρο και το ΞΕΝΙΑ που θα λειτουργεί ως πολυχώρος και για τους Αρτινούς, αλλά και ως πόλος έλξης επισκεπτών. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε και να αφήσουμε την πρόσκληση για χρηματοδότηση να περάσει. Εφόσον στο μέλλον έχουν αλλάξει τα δεδομένα, δεν αποκλείει κανείς την πιθανότητα να αξιοποιηθεί ο χώρος και ως ξενοδοχείο» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
   Οι χρήσεις που προτείνει ο Δήμος Αρταίων, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης, είναι οι εξής:
  • Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη, (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, παιδικό τμήμα, τμήμα πολυμέσων, τμήμα ήχου, εικόνας και τρισδιάστατης εκτύπωσης, αίθουσα έμπνευσης κ.α). 
  • Στο ισόγειο να υπάρχει Καφετέρια και Εστιατόριο (400 τμ μέγιστο) που θα δοθεί σε ιδιώτη μέσω εκμίσθωσης με διαγωνιστική διαδικασία. 
  • Χώροι ξεχωριστοί με οπτικοακουστικά μέσα για την ιστορία της Άρτας (Αρχαία, Βυζαντινή, Μεταπολεμική, Σύγχρονη). 
  • Δημοτικό Ωδείο. (σημ. Τηλεβόα: τώρα στεγάζεται σε χώρο που νοικιάζει ο Δήμος)
  • Εργαστήρια, όπως Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων, κεραμικής, ζωγραφικής 
  • Διαμόρφωση αμφιθεατρικής σκηνής με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. 
  • Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων 
   Σχετικά με εξωτερικό χώρο προτείνονται να διαμορφωθεί οικολογική παιδική χαρά, χώρος για αθλητισμό ενηλίκων (υπαίθρια όργανα γυμναστικής), διαμόρφωση με παγκάκια και φυτεύσεις, διαμόρφωση του δρόμου από την πύλη του Κάστρου μέχρι την είσοδο του ΞΕΝΙΑ.


σημ. Τηλεβόα: Φαντάζομαι ότι οι 2 δημοτικοί σύμβουλοι, ο ένας μάλιστα είναι επικεφαλής δημοτικής παράταξης, οι οποίοι αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία, προφανώς για να μην ψηφίσουν, θα δημοσιοποιήσουν τη δική τους πρόταση. Το ίδιο περιμένω και από τους άλλους 2 δημοτικούς συμβούλους, που ψήφισαν "Παρών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.