11 Ιαν 2018

Η πρόταση για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας

Το πρώτο καθοριστικό βήμα ώστε, ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης μας, να γίνει προσβάσιμο και λειτουργικό και να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για την Άρτα

   Σας έλεγα πριν περίπου 2 μήνες (δείτε ΕΔΩ), για την μεγάλη ευκαιρία, που είχε παρουσιάσει  η συμπατριώτισσά μας Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ, στην ημερίδα, που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, με θέμα: «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το ΕΣΠΑ από άλλη σκοπιά», να αξιοποιηθεί το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ της Άρτας.
   Το ΞΕΝΙΑ μας, που βρίσκεται στον εμβληματικό χώρο του Κάστρου, που ρημάζει εδώ και χρόνια και επιτέλους τώρα δίνεται η δυνατότητα να ξαναγίνει κομμάτι της καθημερινότητας των Αρτινών και πόλος έλξης για τους επισκέπτες της πόλης μας.
   Κι αυτό, μέσω ενός προγράμματος, με χρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ, με μηδενική οικονομική συμμετοχή του Δήμου, μέσω της Δράσης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».
   Μια Δράση που απευθύνεται στους Δήμους της χώρας και στοχεύει στην ανάδειξη των δημοτικών κτιρίων (των οποίων η πρότερη χρήση και δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί), μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
   Με την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας τους χρήσης, θα πρέπει να επιτευχθεί η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον ιστό της πόλης. Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των κτιρίων, μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των αστικών περιοχών.
   Η αρχική πρόσκληση ανέφερε ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων των Δήμων τις 8 Ιανουαρίου 2018, όμως, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των Δήμων και για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των αιτήσεων χρηματοδότησης που θα υποβάλουν, με τροποποιητική πρόσκληση που δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου (δείτε ΕΔΩ), ορίστηκε νέα ημερομηνία έναρξης υποβολών προτάσεων η 16η Ιανουαρίου 2018.
   Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και ώρα 18:30, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων και στην ημερήσια διάταξη δεσπόζουν τα 3 πρώτα θέματα, που εισηγείται ο Δήμαρχος και αφορούν την πρόταση για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ.
   Συγκεκριμένα:
      1. Υποβολή πρότασης «Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ στην Άρτα» στα πλαίσια της πρόσκλησης α/α ΟΠΣ 2419/29-12-2017 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" 
      2. Εξασφάλιση λειτουργίας στα πλαίσια της υποβαλλόμενης Πρότασης «Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ στην Άρτα» στα πλαίσια της πρόσκλησης α/α ΟΠΣ 2419/29-12-2017 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" 
      3. Δέσμευση σχετικά με τη χρηματοδότηση της πράξης «Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ στην Άρτα» στα πλαίσια της πρόσκλησης α/α ΟΠΣ 2419/29-12-2017 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία"
   Είμαι βέβαιος ότι η απόφαση της Δευτέρας θα είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα, που όλοι οι Αρτινοί περιμένουμε, ώστε, ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης μας, να ξαναγίνει προσβάσιμο και λειτουργικό και να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για την Άρτα.

1 σχόλιο:

  1. Ο δήμαρχος Αρταιων εξαναγκαστικε να συμορφωθει με την αξιοποίηση του χώρου του κάστρου για πολιτιστικές δράσεις και το ξενια είναι μέρος αυτού του χώρου. Ωστόσο για να προσφέρει αυτός ο χώρος στην αναπτιξη της πόλης σύμφωνα με τις δυνατότητες του πρέπει να διμηουργουν και οι ανάλογες προϋποθέσεις. Για τον δήμαρχο αυτόν και τον προηγούμενο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν έχουν καμία άποψη αφού η θέση τους είναι γνωστή. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον υποψήφιο στις προυγουμενες εκλογές κ.Στάσινο.Θα πρέπει να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα του ξενια με την συμετοχη φορέων της τοπικής κοινωνίας αλλά και ακαδημαϊκους της αρχιτεκτονικης και της αρχαιολογικης πανεπιστήμια κήπο κοινοτητας και εκπροσώπους των τοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με στοχο να δημιουργούν οι προϋποθέσεις για έναν διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτωνικο με στοχο ενα πραγματικά αξιόλογο εργο που θα οδηγήσει στην πολιτιστική αναγέννηση της περιοχής, γιατί θα συγκαταλεγεται στον παγκοσμίου ενδιαφεροντος χάρτη πολιτιστικής δημιουργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.