12 Δεκ 2017

Απανωτές μαχαιριές σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΜΜΕ, που έμειναν απομονωμένοι σε μια καταστροφολογία χωρίς αντίκρυσμα

Θετικές έως και ενθουσιώδεις οι καθημερινές διεθνείς αναφορές για την ελληνική οικονομία και την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια και την επιτροπεία

   Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την γ' αξιολόγησηη πρώτη αξιολόγηση που κλείνει χωρίς κανένα μέτρο, έγινε δεκτή διεθνώς, καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από θετικά, πολλές φορές και ενθουσιώδη δημοσιεύματα και προβλέψεις για την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια και την Επιτροπεία.
   Ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου με τους Financial Times, να έχουν τίτλο: «Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 5% για πρώτη φορά από το 2009» και το Bloomberg: «Ράλι από τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδα προ του προγράμματος διάσωσης».
   Την ίδια ημέρα, οι Financial Times μας ενημερώνουν ότι «Το επενδυτικό ταμείο Brevan Howard θα επενδύσει στην Ελλάδα - Η ανάκαμψη της χώρας αξίζει σεβασμό».
   Στις 6 Δεκεμβρίου, το Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο, ο μεγαλύτερος οικονομικός φορέας της Αυστρίας, αναφέρει ότι «Το κλίμα ανάκαμψης στην Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία και για τις αυστριακές επιχειρήσεις», ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και του τουρισμού, που φαίνεται ότι ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την αυστριακή πλευρά.
   Την επόμενη ημέρα, στις 7 Δεκεμβρίου, το γερμανικό Spiegel έχει τίτλο «Το τέλος των εξευτελισμών» - και αναφέρει ότι ποτέ πριν αξιολόγηση δεν έκλεισε τόσο γρήγορα.
   Την ίδια ημέρα, ο ΣΕΒ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υπερβεί το 2% το 2018.
   Επίσης, στις 7 Δεκεμβρίου, το θετικό κλίμα, μετά τα 10ετή ομόλογα, αποτυπώθηκε με μείωση του επιτοκίου και στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης δήλωσε ότι «Στα επίπεδα του 2012 αναμένεται να επιστρέψουν φέτος οι ελληνικές εξαγωγές» και ο Moody's ανακοίνωσε ότι: «Η ΕΤΕ θα μηδενίσει τον ELA στο επόμενο δίμηνο».
   Στις 8 Δεκεμβρίου, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να ενισχύονται, αποτυπώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με το επιτόκιο του 10ετούς να πέφτει στο 4,59%.
   Στις 10 Δεκεμβρίου, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, σε ανάλυσή του (Moody's Credit Outlook), αναφέρει ότι η επίτευξη από τις ελληνικές τράπεζες των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (nonperforming exposure targets, NPEs, δηλαδή τα "κόκκινα δάνεια") είναι θετική για το αξιόχρεό τους (credit positive).
   Την επόμενη η μέρα, στις 11 Δεκεμβρίου, το Forbes αναφέρει «H Ελλάδα είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις», ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ανακοινώνει ότι αυξήθηκε κατά 13% η αξία των εξαγωγών στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου και ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαριόλι, μιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece, που γίνεται στη Νέα Υόρκη δηλώνει ότι «Η τάση για την Ελλάδα είναι θετική και θα βελτιωθεί περαιτέρω».
   Όμως, το κερασάκι στην τούρτα χθες ήταν η "σκληρή" Deutsche Bank, που σε ειδική έκθεσή της, με τίτλο: «Η Ελλάδα το 2018: Επιτέλους κάποιο φως στην άκρη του τούνελ», τονίζει ότι το βασικό σενάριο της γερμανικής τράπεζας είναι η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
   Η έκθεση δείχνει την προοπτική καθαρής εξόδου, επικαλούμενη τις χαμηλότερες από το παρελθόν χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το γεγονός ότι το προβλεπόμενο «μαξιλάρι» ρευστότητας, σε συνδυασμό με την πολύ περιορισμένη έκδοση ομολόγων θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση και στους Ευρωπαίους εταίρους να μιλήσουν για επιτυχία.
   Προς μεγάλη απογοήτευση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΜΜΕ, που, μόνοι αυτοί παγκοσμίως, επιμένουν ή/και ελπίζουν ότι η έξοδος δεν θα είναι καθαρή, ότι θα συνοδεύεται από νέο πρόγραμμα ή έστω από γραμμή πιστοληπτικής υποστήριξης.
   Αλλά, τα χαστούκια στην καταστροφολογική πολιτική συνεχίστηκαν και σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, με την ιταλική Il Foglio να βγαίνει με τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει τη χώρα του να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά μετά από μια τριετία», την Wall Street Journal να γράφει ότι «Η Ελλάδα βγαίνει από την περίοδο της επιτήρησης», τονίζοντας ότι η Ελλάδα, από την οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, να δηλώνει «Η Ελλάδα πετυχαίνει και υπερβαίνει τους στόχους» και την γερμανική Handelsblatt να σημειώνει ότι «η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.