23 Νοε 2017

Ακυρώθηκε η μεθόδευση Λοβέρδου-Γεωργιάδη για δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων μέσω της Βουλής

- Νίκος Βούτσης: Θωρακίσαμε τη Βουλή από απόπειρα διαρροής απόρρητων εγγράφων
- Ο Νικήτας Κακλαμάνης αρνήθηκε να παραλάβει τα έγγραφα που έφερε ο Λοβέρδος

   Ηχηρό ράπισμα στις μεθοδεύσεις Λοβέρδου - Γεωργιάδη αποτέλεσε η χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να επιστρέψει στην κυβέρνηση τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος την Τρίτη στην Ολομέλεια. Και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία ότι η απόφαση αποδοκιμασίας της μεθόδευσης ουσιαστικά ήταν ομόφωνη, καθώς τα κόμματα δεν διαφώνησαν με την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να σταλούν τα έγγραφα στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.
   Με τον τρόπο αυτό θωρακίστηκε η Βουλή από ενδεχόμενη απόπειρα δημοσιοποίησης των απορρήτων εγγράφων. Ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε «τουλάχιστον ακατανόητη» την κατάθεση, ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος θα ευθύνεται αν υπάρξει διαρροή απάντησε με νόημα: «Αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη και μάλιστα στον ανώτατο βαθμό».
  Προβοκάτσια
   Ωστόσο χθες φαίνεται ότι έγινε και μια προσπάθεια νομιμοποίησης των απορρήτων εγγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν εμμέσως από τον πρόεδρο της Βουλής, ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης εθεάθη στις 13.30 στην αίθουσα που φυλάσσονταν τα απόρρητα έγγραφα και απαίτησε να τα δει. Το ίδιο ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος φέρεται να είχε επικοινωνία με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η υπηρεσία της Βουλής αρνήθηκε και στις δύο περιπτώσεις την επίδειξη των εγγράφων, που θα σήμαινε οιονεί επέκταση των ορίων του νόμου, καθώς αν τα έβλεπε έστω και ένας βουλευτής, θα έπρεπε να τα δουν όλοι.
   Πάντως ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι «δεν υποστηρίζω ότι ήθελαν να διαρρεύσουν». Ωστόσο μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε πως «υπήρξε πίεση στις υπηρεσίες για πρόσβαση στα έγγραφα. Άρα λυπάμαι αλλά δεν υπήρχε απ’ όλους η διάθεση να μη αποτελέσουν στη συζήτηση αντικείμενο αυτά τα έγγραφα»
   Από την πλευρά του, ο Θ. Θεοχαρόπουλος μιλώντας με δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι συνεργάτης του ενημερώθηκε από τον Αν. Λοβέρδο για την κατάθεση των εγγράφων. Επίσης επιβεβαίωσε ότι το γραφείο του ζήτησε χθες να δει τα έγγραφα, αλλά «της είπαν ότι αυτά τα έγγραφα δεν μπορεί να τα αναγνώσει».
  ΥΠΕΞ: Παραβίαση του Ποινικού Κώδικα
   Υπογραμμίζεται ότι η κατάθεση των απορρήτων εγγράφων προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προειδοποίησε ότι παραβιάζεται το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει κάθειρξη μέχρι 10 ετών, αλλά και ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας που ψηφίστηκε το 2004.
   «Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον Ποινικό Κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004», τόνισε το ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι, «με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».
  "Δεν τα μονογράφω"
   Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης δεν παρέλαβε τα απόρρητα έγγραφα, δεν τα μονόγραψε, αλλά τα τοποθέτησε σε φάκελο, ο οποίος σφραγίστηκε και παραδόθηκε προς φύλαξη στη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου. «Δεν τα παραλαμβάνω. Τα παραπέμπω κατευθείαν. Δεν τα μονογράφω. Σας το λέω για να είμαστε ξεκάθαροι. Να έρθει η γενική διευθύντρια της Νομοθετικής με έναν φάκελο για να τα βάλω μέσα και να τον κλείσω ενώπιον των συναδέλφων», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν τα αγγίξαμε δεν τα είδε κανείς», επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.