15 Νοε 2017

Η μυστικοσύμβουλος Μητσοτάκη, Μιράντα Ξαφά προς διεθνείς επενδυτές: Μην επενδύετε τώρα στην Ελλάδα!

- Αν κάποιος ήθελε να προκαλέσει ζημιά στη χώρα, τι διαφορετικό θα έκανε, άραγε;
- Ας απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

   Μια ζοφερή εικόνα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στην Ελλάδα παρουσίασε σε επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων του λονδρέζικου Σίτυ η ακραία νεοφιλελεύθερη Μιράντα Ξαφά, η οποία υπήρξε διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη, διετέλεσε στέλεχος του ΔΝΤ και φέρεται τώρα ως μυστικοσύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη:
   Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», μιλώντας την Παρασκευή σε κλειστή λέσχη επενδυτών στο Λονδίνο, η κ. Ξαφά είπε ότι δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, θα υπάρξει πολιτική κρίση και θα γίνουν εκλογές το 2018 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκασθεί ως πρωθυπουργός να υπογράψει νέο μνημόνιο.
   Η τοποθέτηση αυτή είναι άκρως υπονομευτική για τα ελληνικά συμφέροντα και σαμποτάρει την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς εμφανίζει την Ελλάδα ως χώρα πολύ υψηλού ρίσκου, που αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης. Το προφανές μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές ήταν «μην επενδύετε τώρα στην Ελλάδα».
   Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι επενδυτές με τους οποίους συνομίλησε η κ. Ξαφά δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα, στη διαχείριση κεφαλαίων και στην αγορά ομολόγων. Έχουν την Ελλάδα στην λίστα επιλογών τους και θα μπορούσαν να συμμετέχουν στις επόμενες εκδόσεις ομολόγων, με τις οποίες η χώρα μας θα επιδιώξει να επανέλθει μόνιμα στις αγορές.
   Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω των θετικών ενδείξεων στην ελληνική οικονομία και των ενδείξεων για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πολλοί ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων πραγματοποιούν συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες, κυβερνητικά στελέχη και πολιτικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης. Θέλουν πληροφορίες και εκτιμήσεις «από πρώτο χέρι», για να αξιολογήσουν την κατάσταση, τις προοπτικές και τον επενδυτικό κίνδυνο στην Ελλάδα.
   Κατά το δημοσίευμα της «Εφ. Συν», «μια κλειστή λέσχη του Ουεστμίνστερ του Λονδίνου, γνωστή για τα ισχυρά μέλη και τις υψηλές υπηρεσίες, φιλοξένησε μια τέτοια συνάντηση την περασμένη Παρασκευή. Συμμετέχοντες ήταν εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών ομίλων που ειδικεύονται στις επενδύσεις στις τράπεζες και τη διαχείριση και αγορά ομολόγων. Από ελληνικής πλευράς η Μιράντα Ξαφά, φερόμενη ως άτυπη σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι επενδυτές βρήκαν εξόχως ενδιαφέρουσα τη συζήτηση μαζί της».


   Είναι ηλίου φαεινότερον πως αυτή η δραστηριότητα της κ. Ξαφά αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει προβλήματα στην επικείμενη έξοδο στις αγορές και προφανώς στις επόμενες που θα επιχειρηθούν από την κυβέρνηση.
   Παρουσιάζοντας όμως τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης, η ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί είναι πολύ μεγαλύτερη και δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί.
   Η Ν.Δ. οφείλει να δώσει σαφείς εξηγήσεις. Όχι μόνο γιατί η κ. Ξαφά φέρεται ως μυστικοσύμβουλος του αρχηγού της, αλλά και γιατί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει με μελανά χρώματα τη χώρα στο εξωτερικό.
   Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα του λαϊκίστικου κύματος που χτύπησε την Ευρώπη». Έτσι, εξομοίωσε την ελληνική κυβέρνηση με την άνοδο των λαϊκιστικών, αντιδραστικών, ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη!
   Εμφάνισε, επίσης, την οικονομία σε κακά χάλια και την προοπτική της χώρας σε αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση» για «να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη».
   Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε με πολιτικούς όρους αυτό που η κ. Ξαφά εξειδίκευσε στους συνομιλητές της.
   Αν κάποιος ήθελε να προκαλέσει ζημιά στη χώρα, τι διαφορετικό θα έκανε, άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.