19 Νοε 2017

Με το δεξί έκανε ποδαρικό στην Άρτα η Κλημεντίνη

- Νίκος Γκίζας: Δύο παράγοντες που δίνουν ώθηση στην τιμή
- Στην Άρτα η καλλιέργεια αναπτύσσει, τα τελευταία 2-3 χρόνια, µια ιδιαίτερη δυναµική

   Με θετικές προσδοκίες, που δηµιουργούν οι συνθήκες της αγοράς, ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε µέρες περίπου η συγκοµιδή της Κληµεντίνης στην Άρτα. Η παραγωγή, αν και µειωµένη κατά 15% περίπου σε σύγκριση µε πέρσι (αναµένονται συνολικά 20.000-25.000 τόνοι), εξαιτίας των υψηλών θερµοκρασιών που επικράτησαν την περίοδο της καρπόδεσης, πληρώνεται σε καλύτερες τιµές, µέχρι ώρας, από τους εµπόρους, ενώ εκτιµάται ότι θα διατηρηθούν και σε καλύτερα επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της συγκοµιδής και της εµπορικής περιόδου.
   Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκο Γκίζα, αφενός η ζηµιά που υπέστη η καλλιέργεια στην Αργολίδα, αφετέρου η µειωµένη παραγωγή που αναµένεται ότι θα έχουν οι ανταγωνίστριες χώρες, δίνουν ώθηση στην τιµή του προϊόντος.
   Έτσι, µε το 80% της παραγωγής να εξάγεται, κυρίως προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, από την Άρτα, η τιµή ξεκίνησε στα 35-38 λεπτά το κιλό µεικτά για τους παραγωγούς, έναντι 31-35 λεπτών πέρσι. Ο ίδιος εκτιµά ότι φέτος η τιµή δεν θα πέσει κάτω από τα 35 λεπτά το κιλό, ενώ το 2016, µετά τις πρώτες εβδοµάδες, έπεσε στα 30-32 λεπτά. Για την εγχώρια αγορά, τα µανταρίνια φεύγουν στα 50-60 λεπτά το κιλό.
   Αξιοσηµείωτο είναι ότι στην Άρτα η καλλιέργεια αναπτύσσει, τα τελευταία 2-3 χρόνια, µια ιδιαίτερη δυναµική, σε βάρος του κοινού πορτοκαλιού, καθώς παρατηρείται ότι οι παραγωγοί δείχνουν να αντικαθιστούν δέντρα κοινής πορτοκαλιάς µε Κληµεντίνες, οι οποίες, πλέον, φτάνουν να κατέχουν περίπου 10.000 στρέµµατα συνολικά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.