17 Οκτ 2017

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ, εξασφάλισε όσα επιδίωκε από το ΔΝΤ - VIDEO

Δέσμευση για γρήγορη αξιολόγηση, όχι νέα μέτρα, στήριξη στο θέμα του χρέους, παραδοχή ότι το ελληνικό πρόγραμμα, όχι απλά βρίσκεται εντός τροχιάς, αλλά υπεραποδίδει
- Πού οφείλεται η θετική στάση του Ταμείου
   Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδας). Με βάση τα όσα διαρρέουν πηγές του Μαξίμου, αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξασφάλισε όσα επεδίωκε από το Ταμείο. παρά τις περί του αντιθέτου φωνές της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, δέσμευση για γρήγορη αξιολόγηση, όχι νέα μέτρα, στήριξη στο θέμα του χρέους, ρητορική ότι το ελληνικό πρόγραμμα, όχι απλά βρίσκεται εντός τροχιάς, αλλά υπεραποδίδει.
   Όπως εξηγούν ανώτατα στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης, η θετική στάση του Ταμείου το τελευταίο διάστημα οφείλεται κυρίως στο ότι αντιλαμβάνεται ότι η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το ελληνικό ζήτημα. Με αυτό το δεδομένο, το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός προγράμματος, αν δεν προσαρμοστεί σε αυτή την προοπτική και μάλιστα σε μια περίοδο που το πρόγραμμα θα παρουσιάζεται ότι έφερε την Ελλάδα στην επόμενη μέρα. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα είχε πολύ άσχημες συνέπειες για την αξιοπιστία του Ταμείου, το οποίο είχε στα χέρια του το τιμόνι των αξιολογήσεων επί σειρά ετών, όταν το πρόγραμμα έπεφτε έξω, ενώ είχε προβλέψει και λανθασμένα τον εκτροχιασμό του προγράμματος κατά τα έτη 2015-2017, όταν αυτό υπεραπέδιδε. Δεν φαίνεται, εξάλλου, να είναι τυχαία η προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη δική του συνάντηση με τη διευθύντρια του Ταμείου το Σάββατο, ότι η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χωρίς αυτό, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί μια μεσοβέζικη λύση. Μάλιστα, αυτή η διαρροή λάμβανε χώρα την ίδια στιγμή που πηγές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών επισήμαιναν ότι η συνάντηση πήγε καλύτερα από ότι προβλέπονταν

  Τι συζητήθηκε και τι ειπώθηκε στις κάμερες
   Για να επιστρέψουμε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημάνθηκε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα και καταγράφηκε συμφωνία ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη για τα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη σχετική απόφαση του Eurogroup.
   Αυτές οι θέσεις, όπως και αναφορές για τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, επισημάνθηκαν με έμφαση από την Κριστίν Λαγκάρντ και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε και η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Η κυρία Λαγκάρντ έκανε λόγο για εξαιρετική και εποικοδομητική συζήτηση, δίνοντας μάλιστα και ψήφο εμπιστοσύνης στην δυνατότητα εξόδου της χώρας από την κρίση υπό την αίρεση ότι θα πραγματοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και θα διευθετηθεί το χρέος.
   Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε πως “συμφωνήθηκε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, όσο το δυνατόν συντομότερα”, προσθέτοντας: “Όλοι γνωρίζουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι γνωρίζουν ότι οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Τώρα είμαι ευτυχής διότι πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό momentum και θα προσφέρει μια περίοδο καθαρού αέρα κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να εστιάσουν στην καίρια συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους ελάφρυνσης τους χρέους και να θέσουν τους όρους για μια επιτυχή και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές”.

  Συνάντηση αντιπροσωπειών για τα προαπαιτούμενα (;)
   Να σημειωθεί ότι η εικοσάλεπτη κατ ιδίαν συνομιλία Τσίπρα – Λαγκάρντ, ακολούθησε ωριαίας διευρυμένης συνάντησης αντιπροσωπειών ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (ο οποίος ήταν παρών και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος), ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού Τάκης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Από πλευράς ΔΝΤ, συμμετείχαν ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής Χιου Μπρέντεκαμπ και ο πρώτος αναπληρωτής γενικό διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον.
   Είναι πολύ πιθανό ότι σε μια τέτοια συνάντηση (με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών των δύο πλευρών, τα οποία έχουν ταυτόχρονα και πλήρη γνώση και εμπλοκή στις τεχνικές διαπραγματεύσεις) να συζητήθηκαν και λεπτομέρειες ή σημεία τριβής για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.