20 Οκτ 2017

Η Όλγα Γεροβασίλη για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο: Ανάπτυξη ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν υπάρχει

- Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης στην Ήπειρο φάνηκε στην πράξη
- Η Ήπειρος επί δεκαετίες έβλεπε μόνο σχέδια επί χάρτου
- Η ανάπτυξη είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι προνόμιο των λίγων

   «Η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει σαν στόχο να γίνει η ανάπτυξη υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι υπόθεση των λίγων. Εδώ, λοιπόν, έχουμε μία ζωντανή διαδικασία. Ταυτόχρονα, η φυσική παρουσία εδώ, στην Ήπειρο, αρκετών υπουργών θα δώσει τη δυνατότητα για την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στις πραγματικές ανάγκες. Θα επιτρέψει στους πολίτες να μάθουν από τους ίδιους τους Υπουργούς, δηλαδή από τα πιο αρμόδια χείλη την εξέλιξη των ζητημάτων, που τους απασχολούν» δηλώνει στην «ΗΧΩ της Άρτας» και στο δημοσιογράφο Νίκο Στάμο, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή το Περιφερειακό Αναπτυξοιακό Συνέδριο Ηπείρου, που θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στα Γιάννενα.
   Η κ. Γεροβασίλη, μιλά για τους στόχους του Περιφερειακού Συνεδρίου, επισημαίνοντας πως «είναι η ώρα να προωθήσουμε ένα παραγωγικό μοντέλο, μακριά από πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και την επιτροπεία. Δηλαδή, από λογικές πελατειακών σχέσεων και αναξιοκρατίας. Κάτι τέτοιο όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να σχεδιαστεί σε κλειστά υπουργικά γραφεία, διότι ανάπτυξη ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν υπάρχει. Το παρελθόν το απέδειξε και η Ήπειρος έχει δει επί δεκαετίες μόνο σχέδια επί χάρτου».
   Αναφερόμενη στην παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει πως «το Περιφερειακό Συνέδριο τη Ηπείρου έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής. Από την Ήπειρο είμαστε πολλοί βουλευτές, δυο υπουργοί και ο πρωθυπουργός φυσικά, δεδομένα που δίνουν μια ιδιαίτερη φωνή στον τόπο. Και αυτή η φωνή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο Περιφερειακό Συνέδριο».
   Η συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη στην «Ηχώ της Άρτας» έχει ως εξής:

Ερ.: Για ποιο λόγο διοργανώνονται σε αυτή τη συγκυρία το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου;
Απ.: Πλέον, είναι κοινά αποδεκτό ότι περνάμε σε μια νέα φάση για την οικονομία της χώρας, σε μια αναπτυξιακή περίοδο, θέτοντας τα θεμέλια, ώστε να βγούμε οριστικά από την επιτροπεία. Στον απόηχο αυτού του θετικού μομέντουμ, είναι η ώρα να προωθήσουμε ένα παραγωγικό μοντέλο, μακριά από πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και την επιτροπεία.
Δηλαδή, από λογικές πελατειακών και σχέσεων και αναξιοκρατίας. Κάτι τέτοιο όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να σχεδιαστεί σε κλειστά υπουργικά γραφεία, διότι ανάπτυξη ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν υπάρχει. Το παρελθόν το απέδειξε και η Ήπειρος έχει δει επί δεκαετίες μόνο σχέδια επί χάρτου.
Επίσης, σε κάθε περιοχή υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες πρέπει φυσικά να οργανωθούν-να μετουσιωθούν σε πραγματικό, αναπτυξιακό σχέδιο.
Μια κυβέρνηση, η οποία θα προσπαθήσει να προετοιμάσει το έδαφος για την τοπική ανάπτυξη, χωρίς να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες είναι άστοχη. Και αυτή, φυσικά, δεν είναι η δική μας κυβέρνηση.
Αντίθετα, εμείς οργανώνουμε τα Περιφερειακά Συνέδρια, μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.
Σε αυτά, εμπλέκονται ολόκληρη η κυβέρνηση, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικοί φορείς της εκάστοτε Περιφέρειας, επιχειρηματίες και πολίτες, σε έναν ευρύ και εποικοδομητικό διάλογο, με στόχο να εγκαθιδρύσουμε το καινούριο μας παραγωγικό μοντέλο, το οποίο έχει ανάγκη και η Ήπειρος και η χώρα.
Ερ.: Ποια οφέλη θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια; Εκτός από το διάλογο θα δούμε λύσεις;
Απ.: Όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στα Περιφερειακά Συνέδρια εξειδικεύεται περιφερειακά το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Εκεί, πραγματοποιείται ο τοπικός και ο περιφερειακός στρατηγικός σχεδιασμός, στην καρδιά των 13 περιφερειών και όλοι μαζί συνθέτουμε το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 
Παράλληλα, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το κυβερνητικό έργο, να γίνουν κοινωνοί των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης γενικά και ειδικά για τον τόπο τους, γιατί –όπως γνωρίζετε- αυτή η προβολή δεν είναι εφικτή στο υπάρχον τοπίο των ΜΜΕ στη χώρα. Η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει σαν στόχο να γίνει η ανάπτυξη υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι υπόθεση των λίγων.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε μία ζωντανή διαδικασία.
Ταυτόχρονα, η φυσική παρουσία εδώ, στην Ήπειρο, αρκετών υπουργών θα δώσει τη δυνατότητα για την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στις πραγματικές ανάγκες. Θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν τους σχεδιασμούς και το έργο της Κυβέρνησης για τον τόπο τους, σε διάφορους τομείς.
Θα επιτρέψει στους πολίτες να μάθουν από τους ίδιους τους Υπουργούς, δηλαδή από τα πιο αρμόδια χείλη την εξέλιξη των ζητημάτων, που τους απασχολούν.
Παράλληλα εργαζόμαστε, ώστε τα Περιφερειακά Συνέδρια να γίνουν μέσο για την μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Διαφυλάσσοντας, όμως, τη δημοσιονομική σταθερότητα για να αποφύγουμε πισωγυρίσματα, πρέπει να δώσουμε τώρα προτεραιότητα στα ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Ερ.: Τα προβλήματα της Ηπείρου είναι γνωστά αλλά επί πολλά χρόνια άλυτα. Ποιες πρωτοβουλίες θα προωθηθούν για την Ήπειρο με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο;
Απ.: Το Περιφερειακό Συνέδριο της Ηπείρου αποτελεί μείζον πολιτικό γεγονός για την Κυβέρνηση.
Για αυτό το λόγο, έχουν προγραμματιστεί και προσυνεδριάσεις, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο της συζήτησης και ο διάλογος να έχει ένα βαθμό ωριμότητας, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαραίτητες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Με τον προσυνεδριακό διάλογο που προηγήθηκε, οι υπουργοί είναι ενήμεροι για τα προβλήματα πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ώστε να έχουν επεξεργαστεί λύσεις και απαντήσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου και να σχεδιάσουν από κοινού και να συναποφασίσουν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να τονίσω ότι το Περιφερειακό Συνέδριο τη Ηπείρου έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής.
Από την Ήπειρο είμαστε πολλοί βουλευτές, δυο υπουργοί και ο πρωθυπουργός φυσικά, δεδομένα που δίνουν μια ιδιαίτερη φωνή στον τόπο. Και αυτή η φωνή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο Περιφερειακό Συνέδριο. 
Για να μην παρερμηνευτώ βεβαίως, όταν κάνω λόγο για ιδιαιτερότητα δεν αναφέρομαι σε ειδική μεταχείριση της Περιφέρειας της Ηπείρου με την έννοια του πελατειακής μεταχείρισης. Έχουμε κάνει σαφές επανειλημμένως ότι εμείς αντιμαχόμαστε κάθε έννοια πελατειακής λογικής και είμαστε ακριβώς απέναντι από αυτό το μοντέλο, η εφαρμογή του οποίου χρεοκόπησε τη χώρα.
Ερ.: Ποιές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Ήπειρο;
Απ.: Η Ήπειρος έχει μείνει πίσω συγκριτικά με άλλες περιφέρειες και δίνουμε μάχη από την πρώτη στιγμή, ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Έτσι, τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο κ. Τσακαλώτος, αλλά και όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, μπορούμε να δίνουμε ένα μεγαλύτερο βάρος στην Ήπειρο.
Γιατί, η Ήπειρος, έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους, μεγάλα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, σε σχέση με άλλες περιοχές και πολλά άλλα.
Επομένως, όταν κάνεις προγράμματα για την εργασία, προφανώς θα δώσεις ένα ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή, που υστερεί και χρήζει μεγαλύτερης στήριξης από την Πολιτεία.
Παράλληλα, έχουμε και πολλούς δήμους απομακρυσμένους από τα μεγάλα αστικά κέντρα, με ιδιαιτερότητες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη βαρύτητα.
Ήδη, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Ήπειρο φάνηκε στην πράξη. Επιλύθηκε, δηλαδή, πολύ γρήγορα το θέμα της Ιονίας Οδού, που όπως ξέρετε ήταν αίτημα και ανάγκη της περιοχής, για να βγει η Ήπειρος από την απομόνωση.
Επιπλέον, επιλύθηκε το ζήτημα της τροφοδοσίας του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, ενώ εξετάζουμε προτάσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, για να βγάλουμε οριστικά τον τόπο μας από τη χρόνια απομόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.