21 Οκτ 2017

Στην Άρτα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ακτινίδιο

- Σύσκεψη με εκπροσώπους ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών, εμπόρους και εξαγωγείς ακτινιδίων
- Το ακτινίδιο να κρατήσει ψηλά τη θέση στο διεθνή ανταγωνισμό, αυτή την υψηλή ποιότητα πρέπει να την διασφαλίσουμε
- Είδα σήμερα ανθρώπους με δύναμη και κουράγιο που θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο αυτό κι ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε


   Την έκδοση υπουργικής απόφασης που καθορίζει ενιαία ημερομηνία έναρξης κοπής των ακτινιδίων στη χώρα εναρμονισμένη με τους όρους που βάζει το Ευρωπαϊκό πλαίσιο νομοθεσίας σχετικά με την ωρίμανση τους, ανακοίνωσε από την Άρτα όπου βρέθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης - αρμόδιος για θέματα διακίνησης νωπών προϊόντων, Νίκος Αντώνογλου.
   Ο κ. Αντώνογλου επισκέφθηκε την Άρτα από το πρωί, όταν και πραγματοποίησε επισκέψεις σε συσκευαστήρια, έχοντας συναντήσεις με παραγωγούς ακτινιδίων. Ακολούθως, νωρίς το απόγευμα, στο Δημαρχείο Άρτας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, και κατόπιν κατευθύνθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα, συμμετέχοντας σε σύσκεψη με παρισταμένους εκπροσώπους ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών, εμπόρους και εξαγωγείς ακτινιδίων.
   Στη σύσκεψη, την οποία συντόνιζε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, παραβρέθηκε ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, καθώς επίσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Βάσσος και προϊστάμενοι εμπλεκόμενων τμημάτων της Διεύθυνσης κ.α.
   Ο Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το ενιαίο πλαίσιο ως προς την ημερομηνία κοπής -που ορίζεται η 10η Οκτωβρίου- βρίσκεται ήδη υπογεγραμμένη στο δρόμο προς δημοσίευση και αναμένεται να πάρει ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ακτινίδιο είναι μια δυναμική καλλιέργεια στην περιοχή και στην χώρα. Ακόμη τόνισε πως θα πρέπει -για τον ίδιο λόγο- να προχωρήσει η πολιτεία σε απόφαση - πλαίσιο που θα καθορίζει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την διακίνηση. Διαδικασία που θα γίνει με διαβούλευση όπου θα κατατεθούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων το επόμενο διάστημα, πριν την υπογραφή της.
   Άκουσε με προσοχή τις αναφορές όλων των παριστάμενων, ακόμη και τις αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τον τρόπο διακίνησης που κατατέθηκαν, όπως συμβαίνει εξάλλου όλο το προηγούμενο διάστημα σε τοπικό επίπεδο. Επιπροσθέτως, άκουσε και νέους παραγωγούς κάτι, που όπως δήλωσε αργότερα, τον χαροποίησε διότι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην παραγωγή πράγμα που αποτελεί ζητούμενο σήμερα για την χώρα μας.


  Ψηλά στο διεθνή ανταγωνισμό
   Ο κ. Αντώνογλου, που θα παραστεί και στο τραπέζι εργασίας την ερχόμενη Τρίτη στα Ιωάννινα στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου, όπου και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, τόνισε με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ότι η πολιτεία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ό,τι έξω από κάθε πλαίσιο και νομοθεσία συμβαίνει γύρω από την διακίνηση.
   Πιο συγκεκριμένα επισήμανε:
   «Αυτό που συζητήθηκε είναι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε όλοι ώστε το ακτινίδιο να κρατήσει ψηλά τη θέση στο διεθνή ανταγωνισμό.
   Για να γίνει αυτό πρέπει και οι όροι διακίνησης των ακτινιδίων που υπάρχουν να εφαρμόζονται αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες φορείς να προσπαθούν να ανεβάσουν την ποιότητά του. Κι αυτό, γιατί παίζει μεγάλο ρόλο σήμερα στο διεθνή ανταγωνισμό και σιγά – σιγά το ελληνικό ακτινίδιο χτίζει τη φήμη του στην παγκόσμια αγορά. Οπότε, αυτή την υψηλή ποιότητα πρέπει να την διασφαλίσουμε. Οι ανταγωνιστές μας στον διεθνή χώρο είναι η νέα Ζηλανδία είναι η Ιταλία και πρέπει να οργανωθούμε. Είδα σήμερα ανθρώπους με δύναμη και κουράγιο που θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο αυτό κι ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.
   Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Βγάλαμε ήδη μια υπουργική απόφαση που ορίζεται μια ημερομηνία κάθε χρόνο κι έτσι θα ξεφύγουμε από τη βάσανο κάθε Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα να αναγγέλλει ημερομηνία κοπής.
   Αυτό που όμως έχει σημασία είναι, έχοντας υπόψη την ημερομηνία κοπής να τηρούμε τους κανόνες που ορίζουν τις προδιαγραφές της ποιότητας. Αυτό είναι που μετράει και θα δώσει ώθηση στο ελληνικό ακτινίδιο. Οι προοπτικές είναι πολύ καλές και ακούστηκε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια η ποσότητα παραγωγής ενδέχεται να φτάσει στους 100.000 τόνους.
   Εγώ το εύχομαι αυτό να γίνει, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η ανάπτυξη που θα ακολουθήσει το ελληνικό ακτινίδιο να ακολουθείται και από ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών, που είναι τα συσκευαστήρια και οι ψυκτικοί θάλαμοι. Και θέλω να έχουμε όλοι υπόψη μας και όλοι οι παραγωγοί, ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία -που είναι υποχρεωτική σε όλα τα κράτη μέλη- τα οπωροκηπευτικά και ιδιαίτερα μια και μιλάμε για το ακτινίδιο, για το οποίο υπάρχουν ειδικοί κανόνες εμπορίας, θα πρέπει να διακινούνται τυποποιημένα. Είναι κάτι που αναφέρεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι μια κατάκτηση αυτό και δεν μπορεί να φεύγει χύμα από το χωράφι ακτινίδιο και να διακινείται. Γι’ αυτό θα έλεγα κάποιοι οι οποίοι το εφαρμόζουν αυτό να το προσέξουν γιατί θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις».
   Επισημάναμε στον κ. Αντώνογλου ότι η παρουσία του στην Άρτα αναμένονταν και πριν την συλλογή ενώ το όνομά του σε τοπικό επίπεδο έγινε γνωστό από την επισήμανση που έκανε σε επίπεδο περιφέρειας σε προηγούμενη επίσκεψη για τους όρους διακίνησης όσο και με την κατάσχεση μέσα στον Αύγουστο μεγάλης ποσότητας παράνομα διακινούμενων ακτινιδίων, δηλαδή χωρίς παραστατικά και συσκευασία, οπότε ανάμεσα στα άλλα ο ίδιος υπογράμμισε:
   «Η νέα απόφαση που θα βγει στη διαβούλευση θα αναφέρεται στο σύνολο των κανόνων διακίνησης και θα γίνει συζήτηση με όλους τους όρους, ώστε να έχουμε το κοινό πλαίσιο που ανέφερα και να μην δημιουργούνται καταστάσεις που οδηγούν σε τιμωρητέες αποφάσεις όπως αυτές που αναφέρετε, σε δεσμεύσεις και καταστροφή προϊόντων, απώλεια εισοδήματος για παραγωγούς και διακινητές. Οπότε, αν όλοι ακολουθήσουν τους κανόνες θα αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις.
   Και να μην ξεχνάμε πως, όταν δεν ακολουθούνται κανόνες στην εμπορία, δημιουργείται στρέβλωση στην αγορά με επιπτώσεις και απώλεια εισοδήματος σε παραγωγούς, εμπόρους και εθνική οικονομία. Η εφαρμογή κανόνων βοηθάει όλους, παραγωγούς διακινητές εμπόρους και εθνική οικονομία. Βοηθάει όλους».
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.