23 Σεπ 2017

Οι φωτογραφίες ενός κόσμου όπου δεν θέλεις να βρεθείς

- 20 χρόνια δρόμος
- Φωτογραφίες τραβηγμένες απ' τις ίδιες τις εξαρτημένες γυναίκες, που έχουν ζήσει (ή δουλέψει) στο δρόμο


   Υπάρχουν οι εκθέσεις που είναι κοσμικά γεγονότα, απογευματινή κουλτούρα, καναπεδάκια και ορ ντ’ εβρ, υπάρχει και η έκθεση του ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις», που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών και πρέπει να την επισκεφθείτε οπωσδήποτε.
   Όχι γιατί τα εκθέματα αντέχουν σε ιδιαίτερη καλλιτεχνική κριτική. Τα περισσότερα μοιάζουν με κουνημένες φωτό από φτηνό κινητό. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία και θα το καταλάβετε βλέποντας τις φωτογραφίες και διαβάζοντας τις λεζάντες.
   Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια ζωής του και η συγκεκριμένη έκθεση άνοιξε τις εκδηλώσεις. Πρόκειται για δύο ενότητες φωτογραφιών, η μια συντονισμένη από τον επαγγελματία φωτογράφο-εθελοντή του ΚΕΘΕΑ, Στυλιανό Παπαρδέλα και η άλλη, από την ψυχολόγο Βάσια Δανάσκου. Αμφότεροι, έκαναν μια τρομερά δύσκολη δουλειά, καθότι αποτύπωσαν, πέρα από το βαθμό του δυνατού συχνά, ένα μέρος της δουλειάς του ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις»:
   «Ασχολούμαστε με τους ξεκομμένους ανθρώπους, του δρόμου. Πρώτα θέλουμε να παρατείνουμε το βίο τους και έπειτα, ίσως να μπούνε σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης» περιέγραψε ο υπεύθυνος του προγράμματος, Μιχάλης Μυλωνάς.
   Αυτή είναι εν συντομία η έκθεση: ειδικά στο κομμάτι, που τις φωτογραφίες τις τραβάνε οι ίδιες οι εξαρτημένες γυναίκες, που έχουν ζήσει (ή δουλέψει) στο δρόμο, με τις φωτογραφικές μιας χρήσης, το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Οι φωτογραφίες «μιλάνε» με τις λεζάντες των ίδιων των γυναικών. «Κάθε φωτό έχει τη δική της ιστορία» είπε ο κ. Μυλωνάς, περιγράφοντας την έκθεση.
   Η δήλωση της κάθε φωτογραφίας είναι έτσι και αλλιώς πολύ δυνατή. Σαν ένα μήνυμα από έναν παράλληλο κόσμο, όπου κανείς και καμία δεν θέλει να βρεθεί, ποτέ, από τους ανθρώπους που αγωνίζονται να επιστρέψουν στη ζωή.
   Δύο κουβέντες στα εγκαίνια είπε και ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας. «Κάποιες στιγμές οι σφυγμοί της καρδιάς ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα και η συγκίνηση είναι έντονη, δεν μπορείς να την ελέγξεις. Μια τέτοια είναι και τώρα» είπε, μιλώντας για τη συνεργασία και τη φιλία του με τον Γιάννη Παπαχρήστου, υπευθύνου του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, ο οποίος ήταν επίσης παρών. Το καλωσόρισμα έκανε η υπεύθυνη του συμβουλευτικού σταθμού του ΚΕΘΕΑ, Γιώτα Παναγιωτίδου.


 KΕΘΕΑ «Ήπειρος»-ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις»: «20 χρόνια δρόμος»-έκθεση φωτογραφίας από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 18.00 – 21.00, καθημερινά και σαββατοκύριακο)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.